Makacska első blogszülinapja alkalmából nagyon érdekes játékot hirdetett. Nem igazán szoktam játszani, de ez annyira eredeti s nekem való, hogy nem hagyhatom ki:-)
Egy általunk választott szakácskönyv bemutatása a részvétel feltétele. Már láttam néhány beszámolót, tulajdonképpen így jutottam el Makacskához is. Nem sokat teketóriáztam, a választás is egyből ment, pedig van néhány, gyakran s szinte soha nem forgatott, régi és új kiadvány a birtokomban.
Nemrég hoztam el Anyukám egyik szakácskönyvét, melybe csak belenéztem, s megszerettem. Csak kölcsönkértem a Nővéremtől, de tüzetesebb átolvasás után úgy döntöttem, megtartom. Én úgyis többet sütök-főzök, meg aztán maradt neki is néhány:-)
Nem lesz meglepő, a könyv címe Erdélyi konyha.
Már a borítója felkelti a hagyománykedvelő olvasók figyelmét, hát még a tartalma. De előtte még a szerzőről: a könyv tartalmát Szász Mártonné Bene Ilonka református lelkészné állította össze, s először 1928-ban jelent meg, Makkai Sándorné ajánlásával.
Nem tudom, kinagyítva olvasható-e, de a jelen házasszonyának is szólhatna.
A hátlapot is érdekesnek találom, a nagyszüleim házában, a kályha mögött volt hasonló (nem egészen, az szerelmes jelenetet ábrázolt) varrott falvédő, hozzáillő kétsoros versikével.
A könyv levesek, előételek, főzelékek, sültek, tészták (beleértve süteményeket is), vegyes édességek, krémek, befőttek receptjeit tartalmazza, 197 oldalon. A receptek nagy része közismert, ma is megállja a helyét. Az ismertetett ételek zöme ismerős, ugyanúgy, vagy hasonlóan készítette Anyukám is, vagy csak másképp neveztük. Annyit forgattam, mióta a birtokomban van, hogy potyogni kezdtek a lapjai. Nem azért, mert annyira régi, hanem mert vacak a kötése. De vigyázok rá, hogy egyben maradjon!
A régi szakácskönyvekre jellemzően, a sütireceptek kivételével, mennyiségeket nem ad meg a szerző. De így is érthető, elkészíthető, bár kezdő, konyhában még bizonytalan asszonykák nem biztos, hogy boldogulnának. Idézek egy receptet:
"Rácpörkölt
Forró zsírban egy fej apróra vágott hagymát megpárolunk. Késhegy paprikát teszünk bele és beletesszük a feldarabolt borjú- és malachúst vegyesen. Kis vizet öntünk alája. Mikor félig megpuhult, karikára vágott zöldpaprikát teszünk bele és karikára vágott paradicsomot. Még jobb, ha a paradicsomot áttörve tesszük a levébe." (Erdélyi konyha. Szász Mártonné Bene Ilonka receptjeiből. A&A Kiadó, 1991. p.65.)
Ugye, hogy elkészíthető? Én sem szoktam méricskélni főzés közben... A levesek, főételek úgyis változó mennyiségben készülnek, s mindenki a saját ízlésének megfelelően fűszerezi, kihagyja, helyettesíti a hozzávalókat.
Szóval nekem tetsző receptek vannak benne. Ma is beszerezhető, több kiadónál láttam.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta
Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...
-
Egyik kolléganő hozott az iskolába ilyen kevert sütit, telis-tele cseresznyével. Nagyon finom volt, persze hogy recepttel együtt jöttem haza...
-
Azért hamis, mert zsírral készült. Nincs malacka, nincs háj, de van bolti, fehér, préselt zsír. Ezzel próbálkoztam. Gyerekkorunkban a diszn...
-
Vendégeink jöttek, két kedves, ritkán látott nagynéni, s ebből az alkalomból szerettem volna előrukkolni valami különleges sütiv...
Igazi kurriózum ez a könyv, egy ismerősömnél volt alkalmam kézbe venni, isteni élmény lapozgatni is, nemhogy főzni belőle. Te, mázlista, ez egy kincs! :)))
VálaszTörlésGerdi, köszönöm a könyvajánlót, tényleg egy nagyon különleges könyvet mutattál be nekünk,meg is tetszett nekem is ez a könyv, majd utánanézek hol vásárolható meg. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol.
VálaszTörlésÉn csak most vettem észre, hogy még nem voltam a rendszeres követőd hivatalosan, pedig már nagyon sokszor jártam a blogodon, de most pótoltam, és felíratkoztam:)
Alíz, sejtettem, mikor megláttam, hogy kincs:-) Anyukám hozzáértéssel gyűjtötte a könyveket. Ezt forgatta is, több cetlit találtam benne... ezek is kincsek nekem.
VálaszTörlésKati, nagyon szívesen:-)
Köszönöm, hogy olvasóm lettél, örülök Neked!
Sajnos nem volt szerencsém mégcsak belelapozni sem. Nem hiszem, hogy még be lehetne szerezni.
VálaszTörlésKedves Jutka!
VálaszTörlésBe lehet szerezni, a Szalay Könyvkiadónál megrendelhető, Erdélyi finomságok címen. A tartalom ugyanaz. Nem tudom, Erdélyből is lehet-e náluk rendelni, nem találtam erre vonatkozó információt.
Érdekes, már tegnap is láttam a könyvajánlódat, el is olvastam, de nem tűnt fel, hogy a Kati játékával van összefüggésben! :) Katinál csak ma olvastam a játékról, és végigolvasva előbb a hozzászólásokat, elkezdtem sorban olvasgatni a jobbnál jobb könyvajánlókat, így kerültem ismét ide hozzád, s ekkor jöttem rá, hogy milyen figyelmetlen is tud lenni , néha, az ember lánya! :D
VálaszTörlésNagyon hasznosnak bizonyul ez a könyv, valóban jó lenne beszerezni, mert nagyon egyszerű és érthető a nyelvezete!
Marika, köszönöm, hogy újra és újra visszatérsz:-)
TörlésHa nálatok nem szerezhető be a könyv, szívesen besegítek, mert itt kapható, a posta meg teszi a dolgát.
Én is kincsre vágyom!!!!! :D imádom az efféle régi kiadású könyveket, utána nézek, errefelé van e belőle?
VálaszTörlésVicuska, én már utánanéztem, itt megrendelhető: www.szalaykonyvek.hu . A címe Erdélyi finomságok, de a tartalma ugyanaz.
Törlés