2012. január 8., vasárnap

Mézes-krémes őzgerinc

Még tavalyelőtt karácsonyra néztem ki ezt a receptet egy Praktika magazinban. Aztán nagyon hasonlót találtam egy Nők Lapja Konyhában, ez nyerte el jobban a tetszésemet. Mivel akkor nem került rá sor, most karácsonyra   beiktattam a megsütendők közé. Kis módosításokkal s mindjárt dupla adaggal készült.
Kicsit kapkodósra sikerült az egész készülődés, túlvállaltam magam már megint, így a díszítés elmaradt. De így puritán módon is jól mutatott, és panasz nélkül csúszott lefele a torkunkon:-)

Hozzávalók két őzgerincformához:

  • 24 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 12 dkg cukor
  • 4 evőkanál méz
  • 6 tojás
  • 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
  • baracklekvár
  • 2 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
Bevonni:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál olaj
Így készült:
A tésztához a puha margarint a cukorral elkevertem. Hozzáadtam a mézet, majd egyenként a tojásokat, mindegyikkel simára kevertem. Végül hozzákevertem a sütőporral elkevert lisztet.
Két kikent őzgerincformába kentem a masszát,  175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sült.
A krémhez a két pudingport a tejben sűrűre főztem, időnként megkeverve hagytam kihűlni. Közben a margarint a cukorral jól elkevertem, s kanalanként hozzáadtam a pudingot.
A kiborított tésztát hagytam kihűlni, vízszintesen 4 lapra vágtam mindkettőt. (Előtte levágtam a tetejét, mert enyhén púposra sült.) Kicsit tartottam tőle, de mivel nem egy morzsálódós, piskótaszerű tészta lett, elég könnyen ment. 
Az eredeti sütiben középen van csak krém, két szélén lekvár, én fordítottam rajta, mert vastag lett volna a krém. Így alól krém került, középre lekvár, majd megint krém.
A csokit az olajjal vízgőz fölött felolvasztottam, s bevontam vele a sütiket.
Hideg helyre tettem, másnap szeleteltem. 
A sütik egy része mélyhűtőben kötött ki. A margarinkrémes sütik nagyon jól tűrik a mélyhűtést, s nagyon jól tudnak esni, mikor elfelejtjük a sok finomságot a nagy "zabákat" követően. Ebből is egy fél őzgerinc dobozban várja, hogy kiéhezzünk rá:-)


10 megjegyzés:

  1. Rég ettem már őzgerincet! Mama mákosára emlékszem gyerekkoromból. Ez a mézes-krémes remekül néz ki Gerdi!

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki extra díszítés nélkül is, és biztosan finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Díszítés nélkül is nagyon guszta lett! A mézes-krémes sütit szeretjük, így, őzgerincformában sütve még mutatósabb! :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon mutatós süti! Szeretjük a mézes lekváros sütiket, tuti elkészítem! :)

    VálaszTörlés
  5. Tényleg nagyon dekoratív sütemény, szerintem erre már nem is kell semmi extra dísz. Anyukám is sok őzgerincet sütött, mindenféle formában.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem ez így is nagyon mutatós, nem is kell több díszítés, gyönyörűen látszanak a rétegek!:)

    VálaszTörlés
  7. Anazar, köszönöm:-) Én sem veszem elő gyakran az őzgerinc formát, valamiért nem a kedvencem.

    M@rti, köszönöm. Csak egy kis cirádát terveztem rá, de anélkül maradt. Majd legközelebb...

    Hankka, köszi:-) Hát igen, a forma maradt a dísze:-)

    Szabina, Trollanyu, Liza, Nektek is köszönöm. Akkor többet nem is vesződöm a díszítéssel:-) Pedig az első benyomást a látvány okozza...

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szeretem a krémes sütiket amikbe még lekvárt is csempésztek! Biztosan nagyon finom volt! :) Külsőre is szép!

    VálaszTörlés
  9. Puritán díszítéssel is mutatós :D ne szerénykedj, szuper kis sütemény! Annyi vendégem volt, hogy nem tudtam sütit menekíteni a mélyhűtőbe szerényebb időkre...

    VálaszTörlés
  10. Vicuska, köszönöm:-)
    Nekem a vendégek hiányoztak...

    VálaszTörlés