Még Zilahon laktunk, Anyukámnak volt egy-két nagyon jó barátnője a szomszédságban, akikkel szinte napi szinten meglátogatták egymást, kölcsönkértek, visszaadták, kóstolót vittek, receptet cseréltek, elpletykálgattak, vagy csak éppen kiöntötték egymásnap a szívüket. Hétvégenként meg nagyokat kirándultunk a Meszesen.
Nos, ez a recept Anyukám egyik barátnőjétől származik, ő hozott belőle kóstolót, no meg persze a receptet is. Ott díszeleg a régi receptes füzetemben, de soha nem sütöttem meg. Tegnap nekiálltam. Van egy-két hibája, de nagyon finom lett. Nekem túl édes, cukorból kevesebb is elég lett volna.
Hozzávalók:
A laphoz:
- 6 tojásfehérje
- csipet só
- 20 dkg cukor
- 3 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
- 25 dkg darált dió
Krémhez:
- 6 tojás sárgája
- 2 egész tojás
- 10 dkg magas kakaótartalmú csoki (vagy 2 evőkanál kakaó)
- 1 kiskanál instant kávé
- 25 dkg cukor
- 20 dkg margarin
Mázhoz:
- 10 dkg tortabevonó csoki
- 1 evőkanál olaj
Így készült:
A tojások fehérjét a csipet sóval keményre vertem, majd a cukor hozzáadásával tovább vertem, míg kemény, fényes lett a hab. Ekkor hozzákevertem a lisztet, sütőport, darált diót.
Papírral kibélelt tepsibe simítottam, 160 fokra előmelegített sütőbe tettem. Addig sütöttem, míg pirulni kezdett a teteje. Hagytam kihűlni.
A krémhez a tojásokat a sárgákkal, a cukorral elkevertem, majd gőz fölé téve sűrűsödésig, kb. 20-25 percig kevergettem. A csokit beletördeltem, a kávét is hozzáadtam.Nem lesz teljesen sűrű, inkább jó habos, de miközben hűl, sűrűsödik.
Ha kihűlt, a simára kevert margarinhoz kanalaztam. Egész más állagú lett, mint egy pudingos krém: fényesebb és lágyabb. Rákentem a lapra, s betettem a kamrába.
Másnapra a hidegen megkeményedett a krém, s bevontam a gőz fölött felolvasztott csokival.
Gond a mázzal volt: a melegen újra kissé megpuhult krémen nem engedte szeletelni magát, tört össze-vissza. Így elég csúnyácska szeleteket sikerült vágni, meleg vízbe mártott kés ellenére. Ezzel a csokival különben múlt héten is megjártam, ugyanígy tört. Ezután mellőzzük őkelmét. Mégis jobb lett volna beszórni darált dióval, mint előbb terveztem. De a recept csokit írt elő...
Én egy szeletet ettem belőle, elég is volt, annyira édes lett. De a többiek nem panaszkodtak miatta, szépen fogytak a szeletek a tányérról:-)
Nem hangzik rosszul a krémje. Az ilyen típusu tésztát nem igazán szeretem én biztos dió piskótával sütném. Elmentettem. :D
VálaszTörlésMrsSame, az ilyen tészta valóban kicsit tömör, a piskóta nem rossz ötlet. Csak akkor nincs maradék tojássárga, de lesz maradék tojásfehérje:-)
TörlésNo, itt is a csoki... Tetszik a sütid! Ugye most nem vagy magad alatt?
VálaszTörlésPetra, nem, nem vagyok magam alatt:-) Most csak úgy, élvezetből vetettem be.
TörlésNekem nagyon tetszik ez a süti. A neve sem fellengzős - adjuk meg a módját. :-)))
TörlésMi sem szeretjük a túl édes dolgokat. Végül is a receptben már a kevesebb cukorral írtad le?
Jé, ugyanolyan gyümölcs mintás étkészletem/tányérkészletem van nekem is, mint a legalsó képen... Az is tetszik! :))
Gabriella, ám legyen, adjuk meg a módját. Végül is egy nagyon finom süti, ha szépségben nem is vetekszik Sziszivel.
TörlésA receptben az eredeti cukormennyiséget adtam meg, de 20 dkg is elég lenne.
A tányérkészletet sok éve vettük a Tescóban, s nagyon tartósnak bizonyul, még egy sem tört el belőle, bár nálunk a tányér igencsak fogyó Eszköz:-)
Nagyon szép lett!
VálaszTörlésKöszönöm, Flóra!
TörlésCsokis, jöhet!!! Nagyon guszta!
VálaszTörlésÚjabb csokirajongó:-) Köszönöm, Lilla!
TörlésFinom, tömör bevetés :)
VálaszTörlésVicuska, találó jellemzés:-)
TörlésSzeletelés előtt fordítsd egy tálcára úgy, hogy az alja legyen felül, akkor szépen tudod szeletelni, nem fog törni a csoki.
VálaszTörlésEszter, nagyon köszönöm a tippet. Előbb gondolkoztam, hogy is gondolod, aztán rájöttem. Habár ennél a sütinél nem merném bevetni, mert a kissé lágy krém a csoki alatt szétnyomódna.
TörlésNagyon jól hangzik a recept! A törött csoki nálunk nem lenne gond!:)))
VálaszTörlésAz ilyen szomszédolásos történetekről én is tudnék mesélni, hasonló volt a helyzet nálunk is!:)
Marika, köszönöm! A törött csoki csak a kinézetét rontotta el, az ízét nem befolyásolta:-)
TörlésMennyi közös van a múltunkban:-) Sajnos ma már más a helyzet, itt különösen, de ahogy tapasztaltam, otthon is a megélhetés utáni rohanás vette át a főszerepet.
Nagyon guszta, ha meg összetört a teteje, még finomabb! :)))
VálaszTörlésCsilla, köszönöm:-) Lehet, azért volt olyan finom?
TörlésMi sem szeretjük a nagyon édes sütiket, de ezt szívesen megkóstolnám, nagyon guszta! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm:-) Kevesebb cukorral még fogom készíteni...de így meg tovább tartott:-)
TörlésNem hallottam még erről a sütiről, de nagyon szuperül néz ki:) Igazi tömör gyönyör:)
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm! Ahogy mondod: tömör gyönyör:-)
TörlésÉn sem álltam volna meg egy szeletnél, pedig nem vagyok csoki mániás! :))
VálaszTörlésÉn elsőre megálltam, bár odavagyok a csokiért. De utólag pótoltam:-)
TörlésEz a süti majdnem olyan, mint amit én "Kávékrémes finomság" néven ismerek, nekünk nagyon ízlett.:-)
VálaszTörlésMariam, lehet akár ugyanaz is, már tapasztaltam, hogy több néven "futhat" hasonló süti. Nem is a név a lényeg, hanem hogy fincsi. Köszönöm, hogy benéztél:-)
TörlésKöszönöm ezt receptet.Már mindenhol kerestem. Szegeden az egyik cukrászdában lehet kapni magas többréteges tortaként mint a dobos torta és igen egy szelet is eltelít. Igazi tömény csokibomba :)
VálaszTörlésSzívesen! :-) Örülök, hogy rátaláltál. Nem tudtam, hogy tortaként is készítik, mi így kaptuk réges-rég a receptet. De rég sütöttem, ideje lenne feleleveníteni! :-)
Törlés