Halva

Nem vagyok az utolsó pillanat híve, de úgy tűnik, az utolsó előtti pillanaté igen.
Még decemberben hirdetett meg 4Gyerek játékot, melyre lelkesen jelentkeztem, nagyon érdekesnek találtam az ötletet. Akkor még nem tudtam, hogy a blogozásra szánt időm hirtelen a töredékére csökken, aminek persze nagyon örülök:-)
Nekem Mindennapi Manna jutott. Nem jártam még a blogján annak előtte, de azóta néhányszor meglátogattam, s néhány receptet kiírogattam. S melyiket választottam? A legegyszerűbbet, mert -most behúztam a nyakam- túl akartam lenni rajta, hogy több időm legyen így vasárnap délután kedvenc időtöltésemre. De a többi receptet is sorra veszem, ami kinéztem.
Hááát... a halvát választottam. Mikor hazamegyünk Zilahra, a rahát mellett az egyik biztos dolog, amit magunkkal  hozunk. Szintén keleti édesség, érdekes, semmihez sem hasonlítható íze van. Napraforgómagból készül, édes, olajos, mégis száraz. Szezámmagból készültet is ettem, az is finom. Mennyei Manna többet is ír róla, érdemes elolvasni.


Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 17 dkg gríz
  • 4 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 6 evőkanál darált dió és 1 fiola rumaroma (2 ml)
  • vagy mogyoró, mandula
Így készült:
A vajat felolvasztottam, majd rászórtam a grízt, s kevergetve világosbarnára pirítottam. Ekkor felöntöttem a vízzel, átkavartam, hozzáadtam a cukrot és sót. 1-2 percig főztem, míg besűrűsödött.
Levettem a lángról. Néhány percnyi pihentetés után hozzákevertem a diót és a rumaromát.
Hagytam kihűlni, utána szeleteltem.
Édeskés, dióízű, kellemes harapnivaló lett belőle.
Más ízesítéssel is próbálkozni fogok, végül is egy gyors, olcsó, finom édesség.
4Gyereknek pedig köszönöm a játékötletet, ez egy nagyon jó lehetőség más blogok megismerésére. Talán folytatása is lehetne. Mondom én, aki ezúttal is így elhanyagolta.
A játékszabályzat kimondja, hogy egy e-mailt küldjünk a szervezőnek, a linkkel. Nos, én ezzel leszek nagyobb gondban, mert több, mint egy hete nem férek hozzá a leveleimhez. Szerverhibára hivatkoznak... 

22 megjegyzés:

  1. Igazán érdekes recept. Még sosem ettem, utána járok majd...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban érdekes, még nem találkoztam vele. De ha nincs ez a játék, rá sem találok.

      Törlés
  2. De jó! Tuti ki lesz próbálva.

    VálaszTörlés
  3. Imádom az eredeti halvát, azt a napraforgómagosat! Indiait szoktam még készíteni, ma pont sárgarépásat ettünk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, ez azért nem olyan, mint az eredeti!
      Kíváncsi lettem az indiai halvára, lesz recept?

      Törlés
  4. Ne se törődj. Megkaptam így is. Sőt, Vikit be is előztem, hamarabb kommenteltem nála mint írta volna ő az emailt.

    Folytatás....mondod Te is? Nem az első vagy aki ezt felveti. Sőt, ha azokat is hozzászámolom, akik úgymond lekésték a jelentkezést, de szívesen játszodtak volna, akkor már jó kis csapat összegyűlt. Azt hiszem tényleg érdemes elgondolkodnom a folytatáson.

    Halvára visszatérve...egy morzsányit megkóstolnék. De csak a kíváncsiság hajtása miatt. Másképp meg...gyerekkoromban azt hiszem annyit ettem, hogy örökre kitart. Tavaly nyáron egy Mo-o csoporttal voltunk 2 autónyi brassóiak is tíz napig túrázni. Komám szülinapja is beleesett, hát halvát hozott, mint érdekesség. Szerencsére nem nálam kezdte a kínálást, mert lehet akkor a többiek lelkesedését töröm le.
    Na, ne mondjam, az én jelen levő 2 nagyobbikam azért tolták befele...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 4Gyerek, köszönöm!
      Akkor lesz folytatás? Majd igyekszem nem lustinak lenni:-)
      Egy kóstolót azért megér ez a halva, mert nem olyan, mint a bolti.

      Törlés
  5. Hííííííííj, basszus! Mikor is volt a határidő?! Na, ha a halvád fel nem kelti a kíváncsiságomat totál megfeledkezem erről a kiírásról. A halvaötlet nagyon jó, én is ki kell próbáljam alkalomadtán. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nem csak én késtem le majdnem:-) De azóta ki lett tolva a határidő.

      Törlés
  6. Még sosem ettem halvát, de nagyon érdekesen hangzik, mentem én is a receptet:)Az összetevők alapján valóban olcsó és egyszerű. tetszik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm! Ha ezt kipróbálod, még nem fogod megtudni, milyen is a bolti halva. Majd postázok Neked:-)

      Törlés
  7. nagyon kíváncsi voltam, hogy akinek tőlem kell válogatnia, mit készít el.
    Azt viszont mindenkinek mondom, aki a bolti halvára gondol, hogy ennek ahhoz köze nincs. A boltit (napraforgó-, szezámmagból készült halvát) én sem szeretem, ezt viszont igen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kíváncsiság bennem is ott bujkál:-)))
      Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, mert találtam még jó néhány ínyemre való receptet, főleg a hagyományosak nyerték el tetszésemet. Most erre futotta időmből...
      Valóban, ezt nem említettem, hogy a bolti egész más, én viszont azt is szeretem, főleg, mióta ritkán jutunk hozzá.

      Törlés
  8. Nagyon finom lehet a halvád, amit készítettél! Erdélyben egy-kétszer mi is vettünk már. Az valóban elég olajos volt, de ízlett. A tiéd a diótól gondolom még finomabb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm!
      Ez nem is olajos, nem is száraz. Hogy jobb-e? Inkább más. De egy próbát megér:-)

      Törlés
  9. Nálam is gyermekkori kedvenc, volt! amióta újra itthon vagyok, szinte eszembe sem jut! Viszont tudod mit vettem Ádámnak a napokban? csokis pufuletet! emlékszel rá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem mi is gyakrabban eszünk, mióta itt vagyunk:-) Otthon mindennapi volt, így nem érdekes, most viszont különlegesség.
      Emlékszem a pufulecre, naná. De csokisra nem. A pufarinra is, az volt színes is meg csokis is. Néhányszor vettem a csemetéimnek is, ismerkedésképpen.

      Törlés
  10. HMMMMMMMMMMMMMMM IMÁDOM A HALVÁT!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem vetem meg, de még a gyerekek sem. Nekik igazi csemege:-)

      Törlés
  11. Nem tudok fent kommentelni, sebaj :) A blogon van a recept, gadzsar halva néven vonult be :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...