Káposztás pogácsa

Ezeken a gyerekeken eligazodni nem egyszerű!
Fiam megkérdezte, hogy mikor sütök káposztás sütit, mert evett valahol, s finom volt. Több se kellett nekem, úgyis motoszkált a gondolat a fejemben- még nem sütöttem káposztával-, a hűtőben lévő kis káposztafejet lereszeltem, s ment is párolódni. Eközben Gergő épp megtette szokásos kíváncsiskodó körútját a konyhában, s mikor elmondtam, mi is készül, azt mondja: Ne, azért annyira finom nem volt, csak megettem! Na apád füle, kölke, most is meg fogod enni.
Tésztát dagasztottam, s párolt káposztával rétegezett pogácsa sült ki belőle. Nagyon finom lett, főleg frissen, ropogósan. Még Gergő is megette, s elismerte, hogy jó:-)

Hozzávalók:

  • 1 kis fej káposzta
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • nagy csipet bors
  • 70 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája lekenni
  • szezámmag beszórni
Így készült:
A káposztát lereszeltem, sóztam, s az olajon, fedő alatt, időnként megkeverve megpároltam. A végén hozzáadtam a borsot. Az sem baj, ha közben kicsit odaég, szerintem annál finomabb:-)
A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet, megdagasztottam.
A megkelt tésztát kinyújtottam, rákentem a közben langyosra hűlt káposztát. Hajtogattam, majd újra kinyújtottam.
Kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrtam úgy,  hogy minél kevesebb hulladék legyen. Tepsibe pakolgattam, tojássárgával lekentem, szezámmaggal szórtam.
180 fokon pirosra sütöttem.

A káposztás tésztához is így szoktam készíteni a káposztát, nagyon szeretem. Miközben párolódik, számtalanszor megkóstolom:-)
Többféle ötletem volt, mi legyen a párolódó káposztából. Az első gondolat a lángos volt, töltve vele, de ezt elvetettem. Aztán töltött táskák is lehettek volna belőle, vagy buktaszerű valami, esetleg lepény. De ezúttal pogácsa lett, majd lesz másféle káposztás süti is. Csakis Gergő kedvére:-)

12 megjegyzés:

  1. Látom mostanában nagyon aktív vagy, nagyon guszta ez a pogid is! A fejléced nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm!
      Hát... ráérek...
      Ezek szerint Te is sokkal jobban vagy! Nagyon örülök, hogy meglátogattál:-)

      Törlés
  2. Nagyon guszta, bizony olyan finom tud lenni! :) Nálunk is a gyerkőcök nagy kedvence! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka! Azt nem mondhatom, hogy nálunk kedvencük lett, de megették, s ennek is örülök:-) Mert a káposztás ételeket nem igazán szeretik....

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki és biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Csigabibe! Finom volt, kenyér helyett is ezt ettem!

      Törlés
  4. Irigylem, milyen aktív vagy mostanában, de olyan jó látni ezt a sok finomságot. Én sajnos mostanában alig jutok el a blogig... vagy legalábbis kapkodva.

    A fotóidon látszik, hogy ennek a pogácsának isteni finom lehet a tésztája. Nagyon aranyos a muskátlid, és annyira hangulatos ez a tégla "kirakás" vagy "berakás" körülötte - nagyon passzol a pogácsához. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, jobb szeretném, ha nekem sem lenne ennyi időm... Majd elmesélem. Vagy röviden most. Tanév végéig voltam alkalmazva, vagyis június végéig, s most azon izgulok, mi lesz szeptembertől. Két munkahely is esélyes volt, egyik már kilőve...
      A fotó a lassan alakuló teraszon készült. A hátsó fal bontott téglából van építve, abban van kialakítva egy párkány és boltív. Ilyen tempóban haladva néhány év, és teljesen kész lesz:-)))

      Törlés
  5. Szia Gerdi !
    Nagyon rég jártam már erre is, meg úgy általában a blogok körül ! Szuper jó az új "ruhád" , nagyon tetszik ! A pogácsák is nagyon guszták ! Ezek a gyerekek már csak ilyenek ! :) De azért nekünk jól esik , amikor végül sikerül "elbolondítani " valamelyest őket, ugye?
    Sajnálom, hogy aggódnod kell a munkahely miatt ! Drukkolok, hogy összejöjjön valami jó kis állás !!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, örülök, hogy benéztél:-) Én is most jártam nálad.
      Mindenkinek megvan a maga küzdelme... Csak én túlaggódok mindent. Köszönöm, hogy drukkolsz:-) Így majd csak összejön valami, ha már az óvoda nem, akkor az iskola...

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...