Régi süti, avagy Ferenc szelet

Azt gondoltam, húsvét előtt sok recept kerül fel a blogra. De a férjem figyelmeztetése ellenére, vagyis hogy ne töltsek megint három napot a konyhában, nem bírtam megállni, így alig néztem rá a számítógépre. Egyébként neki volt igaza, minek annyit sütni-főzni. Vasárnap a nővéreméknél voltunk, tegnap este meg már rá se bírtam nézni semmiféle élelemre. De mindezt a következő alkalomig úgyis elfelejtem, s ugyanúgy folytatom. A május pedig eseménydús hónap, szülinapok, névnapok, meg egy lagzi, de ott csak enni fogok:-)
3 nagy tepsi édes süti készült, szerencsére a negyedikre, amit terveztem, nem jutott időm. Ez az egyik, ami készült:
Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál víz
  • 12 evőkanál liszt
  • 12 evőkanál cukor
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
A krémhez:
  • fél rumaroma
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg pergelt, darált dió
Továbbá:
  • kis üveg savanykás lekvár (pl. ribizli)
  • 15 dkg ét tortabevonó csoki
Elkészítés:
Vizes piskótát készítünk: a sárgákat fele cukorral  és a sütőporral elkeverjük , ha már habos, hozzáadjuk kanalanként a vizet. A fehérjéket csipet sóval s a többi cukorral keményre verjük. A sárgájához borítjuk, s kanalanként belevegyítjük a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt, a piskótaszéleket körbevágjuk, úgy 2-3 cm szélesen. Összemorzsoljuk, s meglocsoljuk a rumaromával. A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót meg a rumos piskótamorzsalékot.
A piskótát vízszintesen kettévágjuk, mindkét lapot megkenjük lekvárral. Egyik lekváros lapra rákenjük a krémet, másikkal beborítjuk.
A tetejét gőz fölött felolvasztott csokival vonjuk be.

A süti szomorú emlékeket idéz fel: ez volt az utolsó süti Anyukám alkotásai közül, amiből mi is ettünk. Az ősszel, mikor utoljára meglátogattuk megbetegedése előtt, ezzel várt minket. Leányzómnak nagyon ízlett, s érdeklődését látva, Anyuka el is mesélte, honnan származik a recept: egyszer régen az egyik szomszédnál segített lakodalmas sütiket készíteni, s ott sütöttek ilyet. De, mint mondta, azóta sem sütötte meg, s akkor eszébe jutott. Hédi azóta követeli tőlem, hogy süssek neki régi sütit, ahogy ő elnevezte. A becsületes neve Ferenc szelet.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, a krémje nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomak a dios tesztak! ez is tetszik nekem.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom süti receptjeid vannak,szeretnék több félét is elkésziteni,de sehol sem találok tepsi méretet ami nagyon fontos lenne.

    VálaszTörlés
  4. A képen a süti 3 felé van vágva,nem ez a kép kell a recepthez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülök, hogy tetszenek a receptjeim!
      A legtöbbször használt tepsim mérete 28×32 cm. Bocsi, lassan én is tanulok:-) Az újabb recepteknél már tepsiméretet is írok.
      A süti két fele van vágva, a lekvár között a krém színe nagyon hasonló a lakokéhoz, azért tűnik 3 lapnak.
      Sok sikert a sütögetéshez! Ha kétségeid vannak, kérdezz bátran, szívesen segítek!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...