Köményes rozskenyér

Szombaton megvettem a szokásos mennyiségű kenyeret hétvégére, de valószínűleg megtáltosodtunk, mert vasárnap reggelre el is fogyott. Így kénytelen voltam nekiállni sütni, mert minálunk szombat déltől hétfő reggelig nem lehet kenyeret kapni. Nem lett a legsikeresebb, mert a második kelesztés elmaradt, a sütő ugyanis tettre készen várta. Az ízét nem befolyásolta, hogy egy kicsit kirepedt, olyannyira nem, hogy Férjuram javasolta, süthetnék gyakrabban kenyeret. Mert állítása szerint a boltival nem tud jóllakni. A házi kenyérben "van anyag", ahogy ő mondja.

Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér búzalisz
  • 50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 4 dkg élesztő
  • kb. 7 dl langyos víz
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 4 evőkanál olívaolaj 
  • 1 csapott kiskanál őrölt köménymag
A liszteket, sót, köményt tálban összevegyítjük. Mélyedést készítünk a közepére, 2 dl langyos vizet és a cukrot beleborítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Kevés liszttel összevegyítjük, s letakarva 10-15 perc alatt megkelesztjük. Ekkor hozzáadjuk a többi vizet, megdagasztjuk. Beledolgozzuk az olajat is.
Pici liszttel megszórva, letakarva 45-50 percig hagyjuk kelni.
Ezt követően deszkán 2 részre osztjuk, finoman átgyúrjuk, 2 kenyeret formázunk belőle, tepsibe helyezzük. (A gáztepsiben elfér a kettő egymás mellett.) Tetejét több helyen bevágjuk, kevés lisztet szitálunk rá, s hagyjuk 30 percnyit kelni. Ekkor előmelegített sütőbe toljuk, pirosra sütjük.

Kicsit tömörebb is lett a szokásosnál, de ez a teljes kiőrlésű liszttel készült kenyereknél már így van, de lehet, a második kelesztés hiánya is okozta.
Uzsonnára a Leányzó zsíros kenyeret kért hagymával, szó szerint megkívántam, úgyhogy ez lett a vacsi. Régen ettünk már ilyet, de most olyan jól esett.  Főleg, hogy nem kellett főzni sem:-)

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, biztos finom is.

    VálaszTörlés
  2. Köszi, Martinelli! Finomabb, mint ahogy kinéz:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Látszik rajta hogy jó lett a tésztád nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Jó választás volt, a rozsos kenyerek nagyon egészségesek. Szerintem meg pont az a jó, ha nem néz ki tökéletesen, olyan házi jellegű:) És tuti, hogy van benne anyag és todod, hogy mi az:)

    VálaszTörlés
  5. Nem lett a legsikeresebb? Milyen, amikor sikerül?! Szerintem nagyon guszta, valóban házi jellegű, és pont ez a jó benne!

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu, Hankka, igazán köszönöm, hogy ti sikeresnek látjátok:-) Végülis jó volt, csak az a bajom volt vele, hogy kirepedt.

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...