Hozzávalók:
- 50 dkg fehér búzalisz
- 50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 4 dkg élesztő
- kb. 7 dl langyos víz
- 2 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 csapott kiskanál őrölt köménymag
Pici liszttel megszórva, letakarva 45-50 percig hagyjuk kelni.
Ezt követően deszkán 2 részre osztjuk, finoman átgyúrjuk, 2 kenyeret formázunk belőle, tepsibe helyezzük. (A gáztepsiben elfér a kettő egymás mellett.) Tetejét több helyen bevágjuk, kevés lisztet szitálunk rá, s hagyjuk 30 percnyit kelni. Ekkor előmelegített sütőbe toljuk, pirosra sütjük.
Kicsit tömörebb is lett a szokásosnál, de ez a teljes kiőrlésű liszttel készült kenyereknél már így van, de lehet, a második kelesztés hiánya is okozta.
Uzsonnára a Leányzó zsíros kenyeret kért hagymával, szó szerint megkívántam, úgyhogy ez lett a vacsi. Régen ettünk már ilyet, de most olyan jól esett. Főleg, hogy nem kellett főzni sem:-)
Nagyon jól néz ki, biztos finom is.
VálaszTörlésKöszi, Martinelli! Finomabb, mint ahogy kinéz:-)
VálaszTörlésNagyon guszta! Látszik rajta hogy jó lett a tésztád nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésÉva, köszönöm!
VálaszTörlésJó választás volt, a rozsos kenyerek nagyon egészségesek. Szerintem meg pont az a jó, ha nem néz ki tökéletesen, olyan házi jellegű:) És tuti, hogy van benne anyag és todod, hogy mi az:)
VálaszTörlésNem lett a legsikeresebb? Milyen, amikor sikerül?! Szerintem nagyon guszta, valóban házi jellegű, és pont ez a jó benne!
VálaszTörlésTrollanyu, Hankka, igazán köszönöm, hogy ti sikeresnek látjátok:-) Végülis jó volt, csak az a bajom volt vele, hogy kirepedt.
VálaszTörlés