Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
- 0,5 kiskanál só
- 2-3 dl langyos víz
- 3 evőkanál olívaolaj
A tetejére:
- 1 fej hagyma
- 1 paprika
- 1 evőkanál olaj
- 50 dkg darált hús
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors, pirospaprika
- 1 dl (házi)ketchup
- oregánó, bazsalikom
- 5-6 paradicsom
- 25 dkg sajt
Elkészítés:
A tésztát dagasztjuk meg előbb: 2 dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elvegyítjük a sót, hozzáadjuk az élesztőt, s még kevés vízzel megdagasztjuk. Hozzáadjuk az olajat, beledolgozzuk a tésztába. Letakarva megkelesztjük.
Míg kel a tészta, megsütjük a húst: az apróra vágott hagymát és paprikát pici olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, morzsásra sütjük. Borssal, pirospaprikával, fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. Hozzáadjuk a ketchupot. Addig sütjük, míg elpárolog a víz belőle.
A megmosott paradicsomot felszeleteljük, a sajtot szintén.
Ha a tészta megkelt, tepsi méretűre nyújtjuk. Tepsibe helyezzük, kis peremet is alakítsunk ki, a tepsi oldalához nyomkodva. Elsimítjuk rajta a darált húst, elrendezzük rajta a paradicsomot, sajtot.
Előmelegített sütőben kisütjük.
Az általam használt sajt görög jellegű, sós lében érlelt (nem tudom, mi a neve, dobozban kapható) sajt, de bármilyennel jó lehet. Nekem meg a paradicsom kimondottan ízlett rajta, szelídítette a fűszeres hús ízét. A Fiam meg még ketchupot is rakott rá, persze miután megfosztotta a paradicsomtól:-)
Nagyon guszta lett ! Biztos nagyon finom volt így kelt tésztával is jó gazdagon megraktad a tetejét!:)
VálaszTörlésNagyon ötletes megoldás, tetszik !
VálaszTörlésNagyon finomnak látszik, különösen tetszik a görög jellegű sajt a tetején!
VálaszTörlésMilyen ötletes!
VálaszTörlésNekem is tetszik, lehet, hogy legközelebb a paradicsomot fel kéne apró kockázni és a darált húshoz keverni, kevésbé kiszedhető és talán jobban megeszik a fiúk :)
VálaszTörlésÉva, Márti, Hankka, Katuci, köszönöm!
VálaszTörlésVicuska, köszönöm az ötletet! Amúgy igazad van, ha nem látják, nem bántja őket.
VálaszTörlésNagyon finom. Én a pizzát egyébként legtöbbször hasonlóan, bolognai szósszal készítem. Nagyon szeretjük. :)))
VálaszTörlés