2011. szeptember 19., hétfő

Darált húsos-paradicsomos lepény

Vacsorára készült, valahogy úgy, hogy csak nagyjából tudtam, mit akarok, s menet közben alakult ki a végleges formája. A gyerekek nagyon szeretik a bolognait, s hogy ne mindig spagettivel egyék, egyszer palacsintába töltöttem a darált húst, most tésztára halmozva álmodtam meg, sütőben sütve. Gondoltam, csak ehető lesz. Az volt, kivéve a sült paradicsom a tetején a férfiak számára: leszedegették róla.
Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 0,5 kiskanál só
  • 2-3 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
A tetejére:
  • 1 fej hagyma
  • 1 paprika
  • 1 evőkanál olaj
  • 50 dkg darált hús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors, pirospaprika
  • 1 dl (házi)ketchup
  • oregánó, bazsalikom
  • 5-6 paradicsom
  • 25 dkg sajt
Elkészítés:
A tésztát dagasztjuk meg előbb: 2 dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elvegyítjük a sót, hozzáadjuk az élesztőt, s még kevés vízzel megdagasztjuk. Hozzáadjuk az olajat, beledolgozzuk a tésztába. Letakarva megkelesztjük.
Míg kel a tészta, megsütjük a húst: az apróra vágott hagymát és paprikát pici olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, morzsásra sütjük. Borssal, pirospaprikával, fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. Hozzáadjuk a ketchupot. Addig sütjük, míg elpárolog a víz belőle.
A megmosott paradicsomot felszeleteljük, a sajtot szintén.
Ha a tészta megkelt, tepsi méretűre nyújtjuk. Tepsibe helyezzük, kis peremet is alakítsunk ki, a tepsi oldalához nyomkodva. Elsimítjuk rajta a darált húst, elrendezzük rajta a paradicsomot, sajtot.
Előmelegített sütőben kisütjük. 

Az általam használt sajt görög jellegű, sós lében érlelt (nem tudom, mi a neve, dobozban kapható) sajt, de bármilyennel jó lehet. Nekem meg a paradicsom kimondottan ízlett rajta, szelídítette a fűszeres hús ízét. A Fiam meg még ketchupot is rakott rá, persze miután megfosztotta a paradicsomtól:-) 

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett ! Biztos nagyon finom volt így kelt tésztával is jó gazdagon megraktad a tetejét!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ötletes megoldás, tetszik !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomnak látszik, különösen tetszik a görög jellegű sajt a tetején!

    VálaszTörlés
  4. Nekem is tetszik, lehet, hogy legközelebb a paradicsomot fel kéne apró kockázni és a darált húshoz keverni, kevésbé kiszedhető és talán jobban megeszik a fiúk :)

    VálaszTörlés
  5. Éva, Márti, Hankka, Katuci, köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Vicuska, köszönöm az ötletet! Amúgy igazad van, ha nem látják, nem bántja őket.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom. Én a pizzát egyébként legtöbbször hasonlóan, bolognai szósszal készítem. Nagyon szeretjük. :)))

    VálaszTörlés