2011. szeptember 15., csütörtök

Citromos almatorta

Fiam kérdezte, hogy miért csak szülinapokra s névnapokra sütünk tortát? Tényleg így van, kivétel a gyümölcstorta, az szinte hétköznapi süti. Gergő kérdését követte az enyém: mitől torta a torta? Mert ha ezt a sütit szögletes tepsibe teszem, csak egy sima kevert süti lesz. De ha kerek formában sütöm, mindjárt tortává lép elő. Az én fogalomtáramban a torta a krémes vagy habos, gondosan készített s díszített, kerek vagy szögletes sütemény. De hát ha a Kiskegyed Konyhája tortának nevezte el ezt az amúgy egyszerű sütit, hát legyen torta. Persze én is kerek formában sütöttem, hogy Fiam kedvére is tegyek, meg át is írtam kicsit, mert úgy gondoltam, hogy a 15 dkg liszt vékonyka sütit eredményez a 28 cm-es kapcsos tortaformában.

Hozzávalók:
  • 3 alma
  • 1 citrom
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 2 dl natúr joghurt
  • 35 dkg liszt
  • margarin és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
A citrom héját lereszeljük.
Az almákat megmossuk, negyedeljük, magházát eltávolítjuk, vékonyabb szeletekre vágjuk. Fél citrom levét rácsavarjuk.
A puha margarint, cukrot, sütőport habosra keverjük. Egyenként belekeverjük a tojásokat, majd a citromhéjat, a másik fél citrom levét, a joghurtot, végül több részletben a lisztet.
A tortaformát kikenjük, zsemlemorzsával beszórjuk. Belesimítjuk a masszát. Az almacikkeket félig, kissé ferdén, körkörösen a masszába nyomkodjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, tűpróbáig sütjük. (170 fokon kb. 45 percig sült.)
Sülés után be lehet szórni porcukorral, de én így is elég édesnek találtam. Ez függ az almától is, amit én használtam, édes volt.
Amit én hozzátettem, az a joghurt volt, meg még 20 dkg liszt és 5 dkg cukor.
Puha, finom lett a tészta, de almát tehettem volna többet rá. De mindez nem számít, fő, hogy tortát sütöttem:-)

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki guszta! Biztos jó puha látszik a tésztáját!:-)

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, a tortával kapcsolatban :) nagyon szép lett, és gondolom finom is, a joghurtól biztos könnyű a tésztája.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. és akkor ékezetekkel...

    De csinoska lett!!
    A torta elnevezés szerintem csak az angol fordítás maradványa jelen esetben.
    Úgy gondolom, a kisebb magazinoknak könnyű dolguk van, annyi a gasztroblog, hogy nem kell sokat törni a fejüket mit tegyenek a sorn következő szám(ok)ba ;-)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű szép lett:) A citromtól biztos sokkal jobb, mint egy sima almás süti, legalábbis én nagyon szeretem a citromot sütikben.

    VálaszTörlés
  6. Savanykás almával jó igazán, de jó kis torta lett!

    VálaszTörlés
  7. Itt is almatorta :) szezonja van most.:)Nagyon guszta,én is szeretem nagyon.

    VálaszTörlés
  8. Éva, köszönöm! A képen olyan kenyérszerűnek néz ki, de inkább omlósan puha volt.
    Márti, köszönöm! De azt most sem tudom, mitől torta egy süti:-) Elég ráfogni?
    Anazar, köszönöm az ékezetes, meg az ékezetmentes hozzászólást is:-) ! Ezt én sem nevezném tortának.
    Köszi, Trollanyu! Persze, hogy a citrom segít rajta. Én is odavagyok érte.
    Vicuska, köszi! Savanykás almával egész biztos, jobb lenne, de majd legközelebb...
    Köszönöm, Aleda! Most majd jönnek tömegével az almás sütik, főleg, miután bevásárolunk belőle a közeli kertészetből:-)

    VálaszTörlés
  9. És fő, hogy nemcsak szépnek, de nagyon finomnak is tűnik!

    VálaszTörlés