A képek is olyan sietősek...
Hozzávalók:
- 1,20 dkg liszt
- 2,5 kiskanál só
- 4 evőkanál zsír
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 kiskanál cukor
- 3,5-4 dkg élesztő
- 4 dl aludttej
- a kiflihez bacon és reszelt sajt (trappista)
- a pogácsához 10-12 db olajban eltett aszalt paradicsom , beszórni reszelt sajt
A lisztet a sóval elvegyítjük, a zsírral elmorzsoljuk.
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tojást, langyos aludttejet, habos élesztőt a liszthez adjuk, megdagasztjuk a tésztát.
1 órát letakarva kelesztjük.
Közben a bacont kisebb darabokra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A paradicsomot deszkán a lehető legapróbbra vágjuk.
A megkelt tésztát 2 részre oszjuk. Feléből kiflik lesznek: kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, 1-1 darab bacont és nagy csipet reszelt sajtot teszünk bele, felsodorjuk. Tepsibe rakosgatjuk, kisütjük.
Míg sül, a tészta másik felét kinyújtjuk, megszórjuk a paradicsomdarabkákkal, olajostul, már amennyi kikerült a paradicsomokkal. Hajtogatjuk, rövid pihenés után még egyszer. Kinyújtjuk, nem túl vékonyra, kiszaggatjuk. (Úgy időzítettem, hogy mire kisülnek a kiflik, legyen kész a pogácsa.)
Megszórjuk reszelt sajttal, kisütjük.
Mindkettő finom lett, de az aszalt paradicsom kicsit csalódás volt. Mintha az olajban még jobban kiszáradt volna. Amúgy kellemesen paradicsomos ízű a pogácsa, csak kemény, száraz a paradicsom. De tapasztalatnak jó volt az aszalása, jövőre (azaz máris) okosabb leszek:-)
Nagyon jók ezek a sós rágcsálnivalók. Én még a szerinted csalódást okozó paradicsomost is bevállalnám! :)
VálaszTörlésNekem is jöhet mindkettő! :)))
VálaszTörlésA sütik nagyon guszták jól sikerűltek biztos mind elfog fogyni! Kellemes utat kívánok Nektek!
VálaszTörlésMindkettő nagyon szuperül néz ki:) Azért megkóstolnám a paradicsomost én is. Jó utat:)
VálaszTörlésén ugyan még csak azt az egy szem kenyeret próbáltam az aszalt paradicsomjaimból, de az szuper volt. próbálj ki egy olyan receptet is, aminél még a dagasztás egyik momentumában teszed bele a paradicsomokat. Akkor a kelesztés alatt lesz ideje a tészta nedvességéből "táplálkozni", s kiderül tényleg olyan fekete-e az ördög mint ahogy képzeled.
VálaszTörlésJól néznek ki! Úgy gondolom a paradicsomos sem okozna számomra problémát, bátran megkóstolnám! :))))
VálaszTörlésÉn is ugyan így jártam az aszalt paradicsommal, de azért pogácsába sütve tennék egy próbát!
VálaszTörlésEl is hiszem, hogy alig van belőle, olyan guszták!
VálaszTörlésKukk be hozzám
VálaszTörléshttp://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/09/sokoldalu-blogger-dij.html
Barbi, Köszi! Nem a pogácsa okozptt csalódást, hanem az aszalt paradicsom... nagyon megaszaltam szegénykéket.
VálaszTörlésPetra, köszönöm!
Éva, naná, hogy elfogytak...hamarabb, mint gondoltam! Köszönöm így utólag is, jó utunk volt:-)
Trollanyu, köszi!
4Gyerek, köszönöm, megfogadom a tanácsod. Kenyérbe fogom beledagasztani:-)
Köszönöm, Szabina! De bátor vagy:-) De nem volt gond a pogival, senki sem panaszkodott.
Márti, köszi.
Hankka, Neked is köszönöm!
Martinelli, bekukkantottam Hozzád:-) Köszönöm szépen itt is a díjat, majd foglalkozok is vele.