2011. szeptember 28., szerda

Sajtos-baconos kiflik és aszalt paradicsomos pogácsák

Most nagyon időszűkében vagyok, de ezt még meg kell írnom... Paradicsomos (is), azért. Este indulunk haza, Zilahra, a tesóimmal, talán örülnék is, ha nem ez is olyan muszáj-út lenne. Így semmi kedvem!!! De muszáj. No és még tegnap megsütöttem a nagy adag kiflit-pogácsát, de már alig van belőle, így éhezni fogok :-)))

A képek is olyan sietősek...

Hozzávalók:
  • 1,20 dkg liszt
  • 2,5 kiskanál só
  • 4 evőkanál zsír 
  • 2 dl tej
  • 1 tojás 
  • 1 kiskanál cukor
  • 3,5-4 dkg élesztő
  • 4 dl aludttej
Töltelékhez:
  • a kiflihez bacon és reszelt sajt (trappista)
  • a pogácsához 10-12 db olajban eltett aszalt paradicsom , beszórni reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet a sóval elvegyítjük, a zsírral elmorzsoljuk.
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tojást, langyos aludttejet, habos élesztőt a liszthez adjuk, megdagasztjuk a tésztát.
1 órát letakarva kelesztjük.
Közben a bacont kisebb darabokra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A paradicsomot deszkán a lehető legapróbbra vágjuk.
A megkelt tésztát 2 részre oszjuk. Feléből kiflik lesznek: kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, 1-1 darab bacont és nagy csipet reszelt sajtot teszünk bele, felsodorjuk. Tepsibe rakosgatjuk, kisütjük.
Míg sül, a tészta másik felét kinyújtjuk, megszórjuk a paradicsomdarabkákkal, olajostul, már amennyi kikerült a paradicsomokkal. Hajtogatjuk, rövid pihenés után még egyszer. Kinyújtjuk, nem túl vékonyra, kiszaggatjuk. (Úgy  időzítettem, hogy mire kisülnek a kiflik, legyen kész a pogácsa.)
Megszórjuk reszelt sajttal, kisütjük.

Mindkettő finom lett, de az aszalt paradicsom kicsit csalódás volt. Mintha az olajban még jobban kiszáradt volna. Amúgy kellemesen paradicsomos ízű a pogácsa, csak kemény, száraz  a paradicsom.  De tapasztalatnak jó volt az aszalása, jövőre (azaz máris) okosabb leszek:-)

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jók ezek a sós rágcsálnivalók. Én még a szerinted csalódást okozó paradicsomost is bevállalnám! :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is jöhet mindkettő! :)))

    VálaszTörlés
  3. A sütik nagyon guszták jól sikerűltek biztos mind elfog fogyni! Kellemes utat kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  4. Mindkettő nagyon szuperül néz ki:) Azért megkóstolnám a paradicsomost én is. Jó utat:)

    VálaszTörlés
  5. én ugyan még csak azt az egy szem kenyeret próbáltam az aszalt paradicsomjaimból, de az szuper volt. próbálj ki egy olyan receptet is, aminél még a dagasztás egyik momentumában teszed bele a paradicsomokat. Akkor a kelesztés alatt lesz ideje a tészta nedvességéből "táplálkozni", s kiderül tényleg olyan fekete-e az ördög mint ahogy képzeled.

    VálaszTörlés
  6. Jól néznek ki! Úgy gondolom a paradicsomos sem okozna számomra problémát, bátran megkóstolnám! :))))

    VálaszTörlés
  7. Én is ugyan így jártam az aszalt paradicsommal, de azért pogácsába sütve tennék egy próbát!

    VálaszTörlés
  8. El is hiszem, hogy alig van belőle, olyan guszták!

    VálaszTörlés
  9. Kukk be hozzám

    http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/09/sokoldalu-blogger-dij.html

    VálaszTörlés
  10. Barbi, Köszi! Nem a pogácsa okozptt csalódást, hanem az aszalt paradicsom... nagyon megaszaltam szegénykéket.
    Petra, köszönöm!
    Éva, naná, hogy elfogytak...hamarabb, mint gondoltam! Köszönöm így utólag is, jó utunk volt:-)
    Trollanyu, köszi!
    4Gyerek, köszönöm, megfogadom a tanácsod. Kenyérbe fogom beledagasztani:-)
    Köszönöm, Szabina! De bátor vagy:-) De nem volt gond a pogival, senki sem panaszkodott.
    Márti, köszi.
    Hankka, Neked is köszönöm!
    Martinelli, bekukkantottam Hozzád:-) Köszönöm szépen itt is a díjat, majd foglalkozok is vele.

    VálaszTörlés