2011. szeptember 2., péntek

Megint őszibarack: citromos-habos lepény

Tegnapelőtt Férjuram hozott -kértem rá- nagy adag gyönyörű és ízletes őszibarackot. Befőttnek szántam, mert ez a kedvenc üvegbevalónk, de ahhoz túl érettek voltak. Így csak 10 üveg befőtt lett, meg aztán rostos üdítő, süti, tettem belőle a hűtőbe, hogy majd rájárunk, s egy kilónyit meg is ettem:-) Egyszerűen nem tudok betelni vele.
Valami más sütit néztem ki, de mosogatás közben (egy sütiformával! -bosszút állt) megvágtam a kezem, így dagasztás kizárt. Vacsira meg kenyérpizza készült, s ha a sütő már be lett melegítve, gyorsan kerestem egy kevert receptet, s Leányzóm közreműködésével ez sült ki:
Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojássárgája 
  • 3 egész tojás
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 csomag (sáfrányos) sütőpor
  • 45 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 kg őszibarack (5 db.)
A habhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • csipet só
Elkészítés:
A margarint kikeverjük a cukorral. (A margarint mikróban meg szoktam puhítani, így sokkal könnyebb dolgom van.) Hozzáadjuk a tojássárgákat,(a fehérjéket félretesszük a  habhoz), majd egyenként a tojásokat, mindegyikkel jól kikeverjük. A citrom levét és héját is hozzákeverjük. A kimért lisztben elvegyítjük a sütőport,     
s a tejjel váltakozva a masszához keverjük. 
A barackokat vaskosabb szeletekre vágjuk.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, elosztjuk a tetején a barackszeleteket, s előmelegített sütőbe toljuk. 
A tojások fehérjét a csipet sóval felverjük, majd a cukor hozzáadásával tovább verjük, míg kemény, fényes habunk lesz.
Ha süti teteje pirulni kezd, (tűpróba!), rásimítjuk a habot, s visszatoljuk a forró sütőbe, míg egy kis színt kap a hab is. 

Szép sárga lett a süti, s ez nem csak a sáfrányos sütőpornak köszönhető, hanem a Nővérem tyúkjainak is! Nővérem látott el hétvégén házi tojással... A sáfrányos sütőport pedig a múlt heti váratlan kiruccanásunk során vettem, Martinelli keltette fel az érdeklődésemet. Véletlenül láttam meg, hát vettem belőle. Igazából nem látok különbséget a sima és ezen sütőpor között, már ami a sütit illeti. Volt egy érdekes illata, mikor kinyitottam a csomagolást, meg enyhén sárga színű, ennyi.


7 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük ezt a sütit, csak én nem szoktam habot tenni a tetejére, hanem csak porcukrot.
    Kifogom így is próbálni :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki ez is:)Az ilyen kevert sütik nálunk is nagyon mennek. Mondjuk minden édesség megy nálunk:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Okki és Trollanyu! Nálam a kevert sütik nincsenek dobogós helyen, de ha gyümölcsös vagy habos, kibékülök velük. Sokszor csak a szükség szüli őket:-)

    VálaszTörlés
  4. Hat ez nagyon finom, nagyon megkivantam. Az iden valahogy nem jott ossze, hogy oszibarackbol sussek, hatha ezutan.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta lett, biztos finom így a habbal is! Szoktam ehhez hasonlót csinálni hab nélkül.Egyszer megpróbálom majd így is, aztán majd eldöntöm melyik milyen?:-))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finomnak látszik, habbal még nálunk sem készült, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  7. Réka, köszi! Én az őszibarackot ki nem hagynám, kedvencem!
    Éva, Hankka, Nektek is köszönöm! Nálam a habos verzió vezet...

    VálaszTörlés