Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- csipet só
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag szalalkáli
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 5 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 25 dkg margarin
A lisztet, a csipet sót elmorzsoljuk a margarinnal és a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliát, a 2 tojást, a tejben feloldott szalalkálit, s összegyúrjuk. A tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk. Előmelegített sütőben sorra világosra sütjük őket.
A krémhez a púposan mért 4 evőkanál lisztet kevés tejben simára keverjük. Apránként hozzáadjuk a többi tejet, s a két vaníliás cukorral együtt állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Időnként megkavarva kihűtjük. Közben a margarint a cukorral elkeverjük, s a kihűlt pépet kanalanként hozzáadva, krémesre keverjük.
Megtöltjük a lapokat.
Másnap szeletelhető. Porcukorral beszórható a teteje.
Nagyon finom süti, a szalalkális lapok, mint mindig, puhák, a krém pedig olyan jó krémes. Régen, gyerekkorunkban, amikor még tojást sem mindig lehetett kapni, előnyt élveztek az olyan sütik, amelyekbe kevés tojás kell. Ez olyan, talán azért is készült elég gyakran. Nem tudom, miért francia, de ezen a néven futott akkoriban, mostanában sok más névvel illetve találkoztam hasonló sütikkel.
Újra készült, Férjem kedvére. Meg másokéra is, mert mindenkinek ízlett. Annyi változtatással, hogy 6 dl tejből és 6 közepesen púpos kanál lisztből készült a pép, 1 púpos evőkanál házi vaníliás cukorral, s margarin helyett vajjal készült. Viszont ez nem változott: a krém kavarásának lehetőségét ezúttal is Párom nyerte el! :-)
Az ilyen "lapos" sütik a legjobbak, szenvedünk, mikor sütjük, de a siker garantált. :)))
VálaszTörlésNagyon guszta lett! :)
Csilla, köszönöm! Igen, a lapos sütik a legjobbak, főleg, ha szalalkális, de méretre, egyforma vastagra nyújtani...hát nem az erősségem.
VálaszTörlésGerdi, Ez valami fantaszikus lehet, a kinézete legalábbis guszta:) Útálom a lapsütögetős sütiket készíteni, enni már igen:) De azért nekiállnék, csak az a bajom, hogy nincsszalakálim és itt még nem tlálkoztam vele. Nem tudom,hogyan tudnám ezt kiváltani.
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm!
VálaszTörlésValószínűleg sütőporral is elkészíthető, de az már nem olyan. A szalalkálitól lesz igazán puha a lap, jobban is felnő, meg az íze is más. Esetleg postázok neked...
Ezt bizony hókockának anyakönyvezték eredetileg, és nálunk anyukám csinált ilyet még gyerekkoromban! Nagyon szerettem, azóta sem ettem, talán ideje elkészíteni? Nagyon gusztán néznek ki! :D
VálaszTörlésJövő hétvégére beiktatom ezt a gyönyörűséget- egyszerűen imádom! De nem szerettem régebben én sem a lapokat, míg bele nem fogtam, aztán már csak gyakorlat meg akarat kérdése :) Férji segítséggel egy fokkal könnyebb persze :D Jól mondtad, Gerdi, a szalalkáli valóban kiváltható sütőporral, de struktúrájában mégsem lesz annyira laza :( Én is szívesen postázok trollanyunak!
VálaszTörlésNekem is ismerős, más néven, de nem ez a lényeg! nagyon jól sikerül, és biztos finom is. Persze ennyi kukta mellett!
VálaszTörlésKöszönöm, Barbi! Láttam már hókockaként is, meg pille szeletként, most éppen a NoSalty-n jeges szelet néven találkoztam vele. Mifelénk (Szilágyság) francia krémes volt a neve. De a lényeg, hogy finom, könnyű süti. Nekem is sok olyan receptem van, amiket Anyukám sütött gyerekkorunkban, most sorra veszem őket. Ez az egyik.
VálaszTörlésNagyon guszta. Szerintem is a ezek a sütik a legfinomabbak. Érdemes volt vele dolgozni. Mit meg nem tesz az ember a férje kedvéért...
VálaszTörlésVicuska, köszi! Akarat van a lapok nyújtásához, gyakorlat kevesebbb, mert kerülöm őket. Ja, akkor akarat sincs:-)))Azért néha megemberelem magam...
VálaszTörlésMárti, köszi! A kukták érdeme, hogy finom lett:-)
Nagyon fincsi lehet,mi is nagyon szeretjük ezeket a több lapos sütiket.Beteszem én is a kipróbálandók közé.
VálaszTörlésKöszönöm, Petra! Persze, hogy sokmindent megteszünk a Férjek kedvéért, főleg, ha megérdemlik:-)))
VálaszTörlésZsuzsa, köszönöm! Én úgy gondolom, egy próbát megér, aztán többet is:-)
VálaszTörlésHu de finom!!!! Nagyon jo!!!!
VálaszTörlésNagyon guszta a süteményed! Imádom a szalalkális süteményeket, biztos nagyon finom lett !
VálaszTörlésNagyon jól néz ki,pár hete én is sütöttem. Nálunk Hókocka a neve és imádom!!!
VálaszTörlésHű, de finom! Nagyon jól néz ki, tényleg megérte a fáradtságot!
VálaszTörlésRéka, köszönöm! De örülök, hogy így örülsz:-)))
VálaszTörlésÉva, köszi! Én is szeretem a szalalkális sütiket, mindig puha és omlós.
MrsSame, köszönöm! Én még nem sütöttem, de ezután gyakrabban kell sort kerítsek rá, mert olyan finom!
Köszi, Hankka! Hát ha a családnak örömet okozok, mindig megéri a fáradtságot!
Ez fincsi! :)))
VálaszTörlésImádom, nagyon ritkán készítek :)
VálaszTörlés