2011. szeptember 8., csütörtök

Tejfölös pite gyümölcsökkel

Jöjjön már egy süti is... Ezt a receptet még a sárgabarackszezonban néztem ki egy régi Tina Konyhában, s azóta teszem-veszem az újságot. Tegnap végre sort kerítettem rá. Annyiféle őszi gyümölcs van itthon, nem tudtam választani, melyikből tegyek rá, így többféle került a tetejére.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 12 dkg margarin
  • 1 evőkanál tejföl (ha szükséges)
A tetejére:
  • 3 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 5 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom héja
  • gyümölcs (őszibarack, körte, szilva...)
Elkészítés:
A tésztához a langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot,  felfuttatjuk benne a belemorzsolt élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, s a többi hozzávalóval és élesztős tejjel tésztát gyúrunk. (Nekem kellett még bele valami, nagyon kemény volt, ezért az 1 kanál tejföl.)
Míg a tészta pihen -fél órányit- , addig a tetszés szerinti gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, felszeleteljük.
A tojásokat szétválasszuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, citromlével, végül a tejföllel. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan a masszához keverjük.
A tésztát kinyújtjuk, nagyobbra, mint a tepsi, hogy legyen körben pereme. Margarinnal kikent tepsibe helyezzük, a szélét körbe a tepsi oldalához nyomkodjuk. Beleborítjuk a tölteléket, elsimítjuk, kirakjuk a gyümölcsökkel, s előmelegített sütőben pirulásig sütjük.


Kicsit magasabb hőfokon sütöttem a szokásosnál - 190 fok, később mérsékeltem-, mert tartottam tőle, hogy a folyékony töltelék megáztatja a tésztát.  Egy ici-picit a töltelék alatt nedves a tészta, de nem zavaró.
A recept szerint 5 dkg darált mák is került volna a töltelékbe, de kihagytam, tartva a "népharagtól": nem szeretik a mákot, legfeljebb sós sütikre szórva. De legközelebb megkockáztatom, s kicsit puhábbra gyúrom a tésztát. Még egy kanál tejföl mehet bele. Amúgy finom, a tejfölös töltelék túróra emlékeztet.
Az eredeti recept diabetikus: a tésztához 3 dkg édesítőszer, a töltelékhez 7 dkg szükséges. Mi szerencsére használhatjuk a cukrot, de van, aki nem...

12 megjegyzés:

  1. Ez finom. Kérhetnék egy szeletkét?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, gratulálok, ismét ügyes voltál!

    VálaszTörlés
  3. Tejfölös öntetes sütim nekem is van, őszibarackkal, de az leveles tésztával készül, nagyon finom lehet élesztőssel is!!! A Tina receptek többnyire jól sikerültek, előszeretettel vettem és mazsoláztam belőle anno :)

    VálaszTörlés
  4. Jaj nekem! most pont jól jönne :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon fincsit sütöttél! Mennyi gyümölcs van a tetején.:-))

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon ígéretes süti, fincsi lehet:) Éppen most keresgélek valami desszertet, megnézem milyen gyümölcs van itthon:)

    VálaszTörlés
  7. Petra, bármikor:-)
    Martinelli, köszönöm szépen!
    Vicuska, én most veszem elő a régi újságokat, valahogy most már más szemmel nézem a recepteket. A Tina kiadványai valóban jó recepteket tartalmaznak.
    Márti, neked is jut egy szelet:-)
    Éva, köszi! Még tart a gyümölcsszezon, kihasználom.

    VálaszTörlés
  8. Húúú, ez nagyon gusztusos, sok- sok gyümölcs rajta.
    Szuper, hogy leírtad, diabetikusan mennyi kell bele, köszi! :)

    VálaszTörlés
  9. Köszi, Trollanyu! Szerintem bármilyen gyümölccsel finom. Az eredeti sárgabarackkal volt, de az általam használtak mindegyike illik bele.
    Csilla, nagyon szívesen, éppen rád gondoltam:-)

    VálaszTörlés
  10. Csatlakozom az előttem szólókhoz, és ha még jut, én is kérek egy szeletet! Biztos vagyok benne, hogy nagyon fincsi!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gerdi, szeretnélek meglepni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám! :)))

    VálaszTörlés
  12. Hankka, neked is köszönöm! Persze, hogy jut neked is!
    Petra, köszönöm szépen a díjat!

    VálaszTörlés