2011. szeptember 6., kedd

Ketchup házilag

Már megint lemaradtam, ez sem most készült, hanem úgy két héttel ezelőtt. De gondolkodom egy újabb adagon...
Én magam nem vagyok nagy rajongója ennek a paradicsomos szósznak, de a gyerekek előszeretettel fogyasztják. Sült krumplira, pizzára, hamburgerbe... Mikor megláttam Limaránál a házilag készített ketchupot, eldöntöttem, én is készítek. Aztán újabb csábító receptet találtam Alíz blogján. Én meg a kettőből elkészítettem a saját verziómat. Én nem mertem olyan bátran fűszerezni, mint Limara, de alkalmaztam a fűszereit. Alíz pedig több zöldséget tett bele a paradicsom mellett- én itt is a középutat választottam. Köszönöm mindkettőjüknek !
Kíváncsian vártam a végeredményt, főzés közben kóstolgattam, hogy nem fáradozok-e hiába. De nem, igazán finom lett, másnap az üvegekből kimaradt szósz elfogyasztása végett krumplit sütöttem. Fincsi volt:-)

Hozzávalók:
  • 2,5 kg paradicsom
  • 3 nagy fej hagyma
  • 6 db kápiapaprika
  • 1-2 csípőspaprika (ízlés szerint) 
  • 3 zellerlevél 
  • 4-5 gerezd fokhagyma 
  • 2 kiskanál só
  • 8 szem egész szegfűszeg
  • 8 szem egész szegfűbors
  • 3 babérlevél
  • kanálhegynyi őrölt fahéj
  • őrölt bors
  • 1 dl cukor
  • 0,5 dl almaecet
  • kevés szalicil 
A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk. A hagymát és paprikát 1 dl vízzel párolódni tesszük. Hozzáadjuk a zellerlevelet, csípőspaprikát, szegfűszeget és szegfűborsot, fokhagymát, babérlevelet, fele sót. Ha már puha a hagyma és paprika, hozzáadjuk a paradicsomot. Ezt is puhára főzzük. Ekkor átpasszírozzuk.
Tovább főzzük  a cukor, ecet, fahéj, bors, többi só hozzáadásával. Addig főzzük, míg kellően sűrű lesz. (Én 2 órán át főztem, ekkor megelégeltem, pedig kicsi sűrűsödés még ráfért volna. )
Belekeverjük a szalicilt (fél mokkáskanálnyit tettem bele), kis üvegekbe rakjuk, lefedjük, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Anyukám is készített régen néhányszor ketchapot, de fogalmam sincs, hogyan. Arra sem emlékszem, szerettem-e. De biztosan, mert nincs rossz emlékem róla.
Érdekes módon a ketchup kínai eredetű, még maga az elnevezés is. Csakhogy ők tengeri állatkákból készítették, szintén szósznak. Tengerészek hozták magukkal, de szerencsére itt paradicsomból készül:-)

9 megjegyzés:

  1. Erre kellene már időd szánnom! :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép színe van. Nekem is kellene készítenem egy keveset. Nálunk a gyerekek mindenhez ketchupot esznek:)

    VálaszTörlés
  3. Petra, ez valóban időigényes, de legalább egészséges. Nekem meg időm, az van:-(
    Köszi, Trollanyu! Nálunk is menő a ketchup, s ezt még én is szeretem. Lehet, főzök még, kicsit másképp fűszerezve.

    VálaszTörlés
  4. Engem is az időhiány tart csak vissza, egyébként nagyon jól hangzik, és nálunk is sok ketchup fogy!

    VálaszTörlés
  5. Nekem van időm, készítsek nektek:-) ?

    VálaszTörlés
  6. A házi a legjobb! Nekem készíthetsz!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jol hangzik, en is szoktam minden evben kesziteni.

    VálaszTörlés
  8. Anazar,Köszi! Én készítek, eljössz érte? :-)
    Köszi, Réka. Én most készítek először, de rendszert csinálok belőle. A blogozás áldásos hatása...

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép színe lett a ketchupodnak ! Én is idén főztem életemben először, kicsit többféle fűszerrel, de biztos, hogy nem utoljára ! :)

    VálaszTörlés