Hozzávalók:
- 40-40 dkg fehér búzaliszt és rétesliszt
- 10 dkg margarin
- 3 tojás sárgája
- 5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 1 púpos evőkanál kakaó (holland)
- 1 nagy üveg mogyorókrém
- 10 dkg ét tortabevónó csoki
- 1 evőkanál olaj
A tésztát 2 vagy 3 részre osztjuk ( én két rudat sütöttem belőle, de elég vaskosak lettek, 3-ba is oszthattam volna), téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a mogyorókrémmel, feltekerjük, tepsibe helyezzük. Még kelesztjük 15-20 percet, majd sütőbe tesszük. (Ezúttal hideg sütőbe tettem, mert rövidebb lett a második kelesztés. 180 fokra állítottam a sütőt.) Kisütjük.
Mikor kihűl, bevonjuk a gőz fölött 1 kanál olajjal felolvasztott csokival.
A csokit csorgatni akartam, de nem volt hajlandó vékonyan folydogálni, ezért rákentem. Ilyenkor arra gondolok, többet nem veszek ilyesmit, elkészítem itthon a csokimázat, de nem tart sokáig:-) Időnként az időhiány, s mi tagadás, a kényelem, bizony rávesz erre is.
Nem tudom, hogy lehet ott felejteni a mogyorókrémet a hűtőbe??? Nálunk egy hétig ha eltart, akkor az sok :P
VálaszTörlésNagyon finom lehet ez a kalács, de csak akkor tudom elkészíteni, ha erre a célra veszem a mogyorókrémet, mert hanem eltűnik hamar :)
A nyári nagy meleg elől menekítettem a hűtőbe, s elfelejtődött... Különben nálunk is rájárnak a gyerkőcök:-)
VálaszTörlésÚgy látszik minden gyerek szereti a mogyorókrémet:) Nálunk is hamar fogy. Nagyon tetszik a recept, elraktároztam a listámra:)
VálaszTörlésNagyon guszta, finom sütemény!
VálaszTörlésNa, ez nagyon finom, szetetem a csokit!
VálaszTörlésGyerekkorunkban nagymamám gyakran sütött ilyen sütit, persze mogyorókrém - akkor még nem ismertük - és csokimáz nélkül. Az is nagyon finom volt, mogyorókrémmel és csokimázzal gazdagítva pedig... hm, nemcsak a gyerekek rajonganának érte :)
VálaszTörlésTényleg csupa csoki! :))
VálaszTörlésNem csoda, ha kedvenc lett! Nálunk a nagylányom elől kell dugdosnom a nutellát, mert néha túlzásba esik. :D Mi Apával nem rajongunk érte a picurnak meg csak akkor jut, ha Esztiébe beleeszik. Ráér még rákapni! :))
Ez aztan tenyleg csupa csoki :-)))). nagyon bejon nalunk is!!!! Csak meg kene mutassam a kepet a gyerekeknek es holnap mar foghatnek is neki :-)))).
VálaszTörlésTrollanyu, köszi! Jobban örülnék, ha a gyümölcsöt szeretnék annyira, mint a mogyorókrémet...
VálaszTörlésÉva, köszönöm!
Adela, köszönöm! Csatlakozom hozzád a csokirajongást illetően:-)
Hankka, köszi! Az én nagymamám is mestere volt a kalácssütésnek, még a töltelék nélküli is olyan finom volt!
Barbi, köszönöm! Üdvözöllek nálam!!! Ha csokiról vagy mogyorókrémről van szó, az én két csemetém sem ismer határt, magam kell megszabjam. Pedig sokáig óvtam őket az édességtől, de volt két szerető nagymama, még több nagynéni...
Köszi, Réka! Hi-hi, enyémek is azt fújják, mikor mellém kupurognak, hogy anya, legözelebb sütünk ilyet? S már annyi van raktáron a legközelebbiből, hogy ha minden nap sütök, az is kevés:-)))
VálaszTörlésNa, ez ismerős! Ezért vannak a nagyik, hogy elkényeztessék az unokákat! :D
VálaszTörlésEz a finom kalács az én rajongásom tárgya is lett volna. Tökéletesen megértem a gyerkőcöket. :)))
VálaszTörlésKöszönöm, Petra! Mi tagadás, én sem vetem meg a csokit...
VálaszTörlés