2011. szeptember 5., hétfő

Sonkás pogácsa

Kaptunk igazi házi sonkát, amolyan keményre érleltet, régi ízeket felidézőt. Egy részéből pásztortarhonya készült, a többiből süti, tepertős pogácsa módra. Mindegyik nagyon finom lett. Hiába, a házi ízeknek nincs párja!
Hozzávalók:

  • 1 kg fehér búzaliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 15 dkg margarin
  • 2 kiskanál só
  • 3 dkg élesztő
  • 7-7,5 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 40 dkg füstölt sonka
  • 1 tojás lekenni
A darabokra vágott sonkát főni tesszük annyi vízben, amennyi majdnem ellepi. Addig főzzük kis lángon, míg elfogy a víz, s sülni kezd. Ezalatt megpuhul. Sózni nem szükséges.
3 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot s felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszteket a sóval elvegyítjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Beleütjük a tojásokat, az élesztős tejet valamint a többi (szükség szerinti mennyiségű) tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk.
A sonkát ledaráljuk, a zsíros részekkel együtt. (A bőrt levágtam róla. Én még tettem hozzá kevés zsírt, mert túl száraznak tűnt.)
30-40 percnyi kelesztést követően a tésztát kinyújtjuk, harmadára rákenjük a sonkát, az üres részt ráhajtjuk, majd a sonkás tészta kimaradó részét. Még háromba hajtjuk. Fél órai pihentetést követően megismételjük a hajtogatást, majd újabb fél óra után megint. Még fél órát pihentetjük, ekkor jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk. Pogácsaszaggatóval kivágjuk, tepsibe rakosgatjuk, felvert tojással lekenjük s előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Nem az egész tésztából készült sonkás pogácsa, kb. harmadából sajtos készült, Fiam kérésére. Ezt nem fotóztam le, mert hozzáragadt a sütőpapírhoz. Elfogyott a régi, új csomagot kezdtem meg, hát jobb lett volna a tepsit mosogatni, mint ezzel bosszankodni. Olyan mértékben leragadt, hogy a süti alja ottmaradt a papíron. Késsel szedtem le a többit. Odaadom a gyerekeknek hajtogatni, kézműveskedni, vagy jó lesz csomagolni, de ezt még egyszer tepsibe nem teszem. 

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a pogijaid, milyen finom lehet a sonkától? Nekem is tegnap volt eszembe a krumplis pogi azt is nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  2. Nagyonfincsi lehet:) Már nem is tudom mikor sütöttem pogácsát utoljára. Igaz, ilyen finom sonkám nincs, de azért kipróbálom a receptet.

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Éva és Trollanyu! A krumplis pogácsa is nagyon finom! Abban meg biztos vagyok, hogy bolti sonkával is elkészíthető:-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet! Vittem a recepted. :)))

    VálaszTörlés
  5. Köszi, Petra! Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet!

    VálaszTörlés
  6. De jól néz ki! Amúgy is a gyengéim a sós finomságok, ezt is ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  7. Köszi, Hankka! Én is gyakran szívesebben megeszem a sós sütit.

    VálaszTörlés
  8. Gerdi, ide csak 3 dkg élesztő kell? Biztos? a 1,2 kg liszthez?

    VálaszTörlés
  9. Martinelli, valószínűleg annyit tettem, persze lehet többet is. Anyukám nem használt sok élesztőt a sütikbe, én se, de az utóbbi időben egész kockát is hozzáteszek 1 kg liszthez. Tehetsz többet is, természetesen.
    Bocsánat a késői válaszért, 2 napja rá sem néztem a gépre...

    VálaszTörlés