A krumplis tészták nem a legjobb barátaim, irtó ragacsosak tudnak lenni, meg folyton lágyulnak. De a végeredmény mindig laza, sokáig puha tészta, úgyhogy időnként békét kötök vele, s motyogva ugyan, de megdagasztom. Ez nem volt elég: tegnap szilvás gombóccal örvendeztettem meg a családot. Liszteztem én a deszkát, de újra és újra rajta akart maradni a fránya tészta. No de bosszúból mind megettük:-)
De most nem róla van szó (nem is lesz), hanem a zsömlékről:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 nagyobb héjában főtt krumpli
- 2,5 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 6 dl aludttej
- 1 dl olívaolaj
- sajt, mák, szezámmag, stb beszórni
A lisztet tálba szórjuk, elvegyítjük benne a sót, belereszeljük a krumplit.
Az aludttejet meglangyosítjuk, csak enyhén, mert különben túró lesz belőle. 2 dl-ben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A többit a liszthez adjuk, majd az élesztőssel együtt összegyúrjuk. Ezután adjuk hozzá több részletben az olajat. Jól kidolgozzuk.
Liszttel megszórva, letakarva 1 órát kelesztjük.
Ekkor 15-16 részre osztjuk, finoman átgyúrjuk, zsemlévé formáljuk, tepsibe helyezzük. (Kettőbe belefért.) Még 20-25 percet pihentetjük, beszórjuk reszelt sajttal vagy tetszés szerinti magokkal. A magosnak a tetejét beszórás előtt lekenjük kevés vízzel. Előmelegített sütő pirosra sütjük.
A sajtosak kerültek be másodjára a sütőbe, ezek többet keltek, s magasabbak is lettek.
16 darab lett belőle, 2 napra megoldódott a tízórai kérdése, meg reggelié.
Az aludttej helyett lehet tejet használni, vagy joghurot. Nekünk hoznak házi tejet hetente kétszer, ebből szokott lenni aludttej, többek között. A boltiból nem lesz...
Nagyon helyesek lettek, az ízüket pedig el tudom képzelni! Újabb recept, amit ki fogok próbálni!
VálaszTörlésKöszönöm, Hankka!
VálaszTörlés