Össze is gyűjtöttem legalább két hétre való feltöltendőt közben. A hétvégén "kis" összejövetel volt nálunk. Következő hétvégére terveztem, de mindenkinek más programja volt, így előrehoztuk. Én szokás szerint alig mozdultam ki a konyhából, elegem is lett egy kicsit a sütés-főzésből. Szerencsére nem szokott sokáig tartani:-) Egyébként szívesen, kedvvel készülök az ilyen "bulikra", ilyenkor mindenki elengedi magát, s olyan jókat tudunk nevetni. Ezúttal is megérte:-)
Kinéztem három sütit is blogtársaim repertoárjából, végül egy valósult meg, de torta is volt (névnapom volt a múlt héten, tegnap cuki-muki Keresztlányunké, ma meg Anyósomé), meg sós süti, s Anyósom is sütött fincsi sütit.
Mézeskalács konyhájában, itt találtam egy nagyon ígéretes s viszonylag egyszerű sütit. Jó volt a megérzésem, nagyon-nagyon finom lett. Köszönöm a receptet, visszatérő lesz!
Picit változtattam rajta, tényleg picit, de csak azért, mert az eredeti 40 dkg lisztből nehezen nyújtottam volna ki 4 lapot az én nagy tepsimre. Így is megkínlódtam vele, de mindig ez van, ha lapokat kell kinyújtanom.
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 3 tojás
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor (eredetileg 1/2 evőkanál szódabikarbóna)
- 1 evőkanál méz
- 8 dkg darált dió
- 10 dkg puha margarin
A töltelékhez:
- 700 ml tejföl
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
Bevonni:
- 10 dkg tortabevonó csoki
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tésztához valókat tálba tesszük, összegyúrjuk. Kicsit nehezen állt össze, de végül még pici lisztet szórtam rá, mert ragadt. Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük a tésztát.
4 részre osztjuk, lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk. Egyenként kisütjük a lapokat. Hamar sül, figyelni kell rá.
A töltelékhez összekeverjük a tejfölt a porcukorral és a dióval, megtöltjük a kihűlt lapokat.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, bevonjuk a sütit.
Mézeskalács tölteléke sokkal világosabb, az enyém másnapra gondolom a diótól elég sötét lett. De tényleg nagyon finom, a tejföl jó krémes, a lapok megpuhultak tőle, szeletelni is könnyű volt. Megenni is:-)
A lapok kinyújtásánál segít egy Anyósomtól ellesett módszer: a tésztát hosszúkás hengerré sodrom, s így látok hozzá a nyújtáshoz. De így sem sikerül formás téglalapot nyújtani, a tepsi hátán tovább nyújtom, igazgatom. No és 2 tepsin sütöttem, még egyik sült, a másikkal ráértem "szenvedni":-)
Először is nagyon boldog névnapot kívánok neked sok szeretettel! A sütid nagyon guszta és biztosan finom volt! Még eddig nem használtam a krémbe tejfölt de annyi helyen láttam hogy csináljátok egyszer már kipróbálom .
VálaszTörlésIsten éltesen Mindenkit! :) Ez a süti nagyon jól hangzik, nagyon finom lehetett!! :)
VálaszTörlésNagyon kedvelem a tejfeles krémeket, dióval különösen finom, próbáld felhasználás előtt kicsit megpörkölni, ha nincs rá időd, akkor mikrózd meg! Gerdi, Mindnyájatoknak kívánom reményeitek beteljesülését :) Pussz.
VálaszTörlésKedves Gerdi, Nagyon Boldog Névnapot kívánok Neked:)Remélem jó sok finomságot sütöttél és főztél és jót buliztatok:) A süti nagyon szép lett és tuti finom lehet, emlékszem láttam én is Mézeskalácsnál:)
VálaszTörlésÉva, köszönöm szépen:-) A tejföl nagyon finom krém tud lenni, elsőre én is gyanakodtam, de meggyőzött. Keksszel összerakva is nagyon finom a cukros tejföl.
VálaszTörlésCsilla, köszönöm Mindenki nevében:-) Tényleg finom süti, merem ajánlani.
Vicuska, nagyon köszönöm! A tanácsot is. Időnként megpergelem, a mikrót is próbáltam, ki is dobhattam utána az edénykémet. Mert figyelmetlen voltam:-)
Trollanyu, köszönöm szépen a nagybetűs jókívánságot:-) Igyekeztem finomakat sütni-főzni, de baki az mindig becsúszik: a sajtos-tejfölös pipihusit kicsit elsóztam. Megjegyezték, hogy szerelmes vagyok s megették:-)
Nagyon sok boldog névnapot kívánok mindnyájatoknak, elsősorban Neked! A süti nagyon guszta lett, finom lehet ezzel a tejfölös-diós krémmel, viszem is a receptet! :)
VálaszTörlésHankka, nagyon köszönöm:-) A süti igazán finom, olyan könnyű a tejfölös krémtől. Nálunk visszatérő lesz, az már biztos.
VálaszTörlés