A második a múlt héten készült, 1 kg lisztből gyúrtam tésztát, kisebbik részéből kenyérlángos lett, nagyobbikból 8 darab zsömle.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 kiskanál só
- 1 tojássárga (maradt máshonnan, hát beletettem)
- 3 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- langyos víz
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl-nyi langyos vízben, melyben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk.
A sót, lisztet elvegyítjük, közepébe mélyedést készítünk. Belerakjuk a tojássárgát, ráöntjük az élesztős tejet, s még annyi langyos vízzel megdagasztjuk, hogy inkább kemény tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk a megolvasztott, de nem forró vajat.
A tésztát letakarva megkelesztjük.
Kisebbik részéből (kb. a tészta 1/3 része) vacsira kenyérlángos készült. Tepsi méretűre nyújtottam, villával megszurkáltam, s elősütöttem. Megkentem tejföllel, egy nagy fej szeletelt hagymát szórtam rá, majd kolbászt, reszelt sajtot. De készülhet szalonnával, sonkával, szalámival. Készre sütöttem.
Közben megformáztam a zsömléket: a maradék tésztát 8 részre osztottam, hosszúkás hengerré sodortam, enyhén lisztezett deszkán. Limaránál találtam fázisképeket, én nem készítettem. Tehát úgy formázzuk, mint Limara. Tepsibe rakosgatjuk, még 20-25 percig kelesztjük, s pirosra sütjük.
Nagyon aktív vagy ! Fincsiket sütöttél, guszták! Nekem is nagyon tetszik ez a formázási technika ,de lehet hogy nehezebben boldogulnék a kivitelezéssel mint te mert neked nagyon jól sikerűlt!
VálaszTörlésNagyon szépen sikerült a formázás! :)
VálaszTörlésNagyon szép ez a formázás és remekül sikerült a tiéd:) A magvasok sokkal szebbek, mégha szemetelnek is:)
VálaszTörlésÉva, köszönöm! Próbálkozhatsz vele bátran, mert egyáltalán nem nehéz, s nagyon látványos az eredmény.
VálaszTörlésPetra, köszönöm!
Trollanyu, köszi:-) Szerintem is szebbek a magvasok, finomabb is volt, no meg az első. Biztos nagyobb volt az igyekezet:-)