Virslis virágok + pizzabatyuk

Mára besokalltam a konyhától, előbb gyártottam egy csomó mosatlant, aztán nem győztem eltakarítani magam után. Tehát pihenés közben blogozzunk:-)))
Tegnap este kicsit, tényleg rövid időre huppantam le a számítógép elé, de be is szedtem a begyembe egy-két ínyemre való receptet. Nem azzal a szándékkal, hogy ma el is készül, de a káposztaleves mellé kellett második, így kapóra jött a Jucinál látott virslis virágocska. Több lett a tészta, mint a virsli, így a tegnapról maradt fél doboz kukorica adta az ötletet, hogy a többiből legyen pizzás batyu.
Csak a formázást vettem át Jucitól, tészta saját kútfőből készült. Most néztem meg újra az ötletadót, kicsit kinézetre is más, de nagyon finom, pedig nem vagyok virslipárti. Nem is eszünk túl gyakran.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 kiskanál só
  • 20 dkg tehéntúró
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
A töltelékhez:
  • virsli (nekem 10 db volt, de kétszer annyi kellet volna ennyi tésztához)
A batyukhoz:
  • kolbász, szalámi
  • sajt
  • kukorica
  • ketchup
Elkészítés:
A tejből 2 dl-t meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
A lisztet tálba tesszük, belevegyítjük a sót. Hozzátesszük a túrót, tejfölt, tojást. Ráöntjük az élesztős tejet, összegyúrjuk. Még annyi tejet teszünk hozzá, hogy inkább kemény tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk az olajat.
Pici liszttel beszórva, letakarva megkelesztjük, kb. egy óra alatt.
A virslit előkészítjük. Én megfőztem, ez nálam bevett szokás. Héj nélküli volt, de ha bőrös, húzzuk le róla.
Fele tésztát kinyújtjuk, akkora téglalapokat vágunk, amibe bele tudjuk tekerni a virslit. Kicsit át is hengergetjük néhányszor. 6-7 helyen bevágjuk, de nem kell teljesen átvágni. Majd a virslidarabokat talpra állítjuk, kicsit csavarva rajta, s virág alakban elrendezzük, azaz kört alakítunk ki. Amelyiket hétbe sikerült vágni, egyik darab virsli a közepe lett. Tepsibe alakítottam, mert nehéz volt a kész virágot rakosgatni.
Felvert tojással lekenjük, előmelegített sütőben, 190 fokon pirosra sütjük.
Míg sültek a virslis virágok, elkészültek a batyuk: a másik darab tésztát kinyújtjuk, nagy tenyérnyi négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére 3-3 karika kolbászt vagy egy szalámit rakunk, egy darab sajtot, kiskanálnyi kukoricát s kevés ketchupot. A négy sarkot felhajtjuk, kicsit le is nyomkodjuk, a széleket is. Tepsibe pakoljuk, lekenjük felvert tojással és sütjük.


Összenyomkodtam én a batyuk széleit, mégis kikíváncsiskodott itt-ott a sajt meg a kukorica, de ettől függetlenül fincsi lett. Még nem készítettem ilyet, de ezután fogok. Bármilyen töltelékkel el tudom képzelni, ami pizzára is kerül. 
Még valamit el kell mesélnem:-) Gyerkőcök nem eszik meg a káposztalevest. Kitettem nekik 1-1 merőkanállal, de jött a panasz: Anya, tudod, hogy nem szeretjük. Nem szoktam őket erőltetni, csak biztatni, hogy legalább kóstolják meg.  Nem lehetett őket meggyőzni. Jó, ne egyék meg, de nincs ma édesség. Gergő belenyugodott. Még én térültem-fordultam a másodikkal, Hédi belapátolta az összes levest. Egy kis édesség reményében mindjárt megszerette :-)
Miért kell őket mindig zsarolni?

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta mind a kettő! Biztosan nagyon finomak! Szívesen elfogadnám most valamelyiket!

    VálaszTörlés
  2. Látod, mire jó a blogolás??! Jókat lehet közben pihenni! :))) Azt elhiszem, hogy ennyi minden elkészítésétől ki is fáradtál. Nagyon jól néznek ki. :)

    VálaszTörlés
  3. Éva, köszönöm! Még van belőle, bár Férjuram mindjárt-mindjárt felugrik a pincéből bekapni egyet-egyet. De gyorsan küldöm Neked:-)

    Csilla, :-))) Többek között erre is jó, de ugyanakkor sok időt is elvesz, mert nagyon itt tudom felejteni magam.
    Köszönöm:-)

    VálaszTörlés
  4. Mindkettő nagyon klassz:) Láttam én is a virslis virágokat Jucinál, nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  5. Ezeket a virágokat én is lemeóztam, és fogok is így formázni legközelebb! A virslivel én is így vagyok :-P, de a sajtos virsli baconba tekerve jöhet! :)
    Nagyon sok finomságot készítettél, én meg hogy a csudában nem láttam? Az irányítópult szelektált? Most futok nálad egy kört! :))
    Erre az ebédre még fizettem is volna!!! :)

    VálaszTörlés
  6. Lehet, élvezik, ha zsarolva vannak, mert akkor valami nagyon jót és finomat lebbentesz meg lelki szemeik előtt :D Mindkét harapnivaló ötletes!

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu, köszönöm! Engem el tudnak csábítani a tekervényes kelt tészták...

    Barbi, csak tudjalak követni:-)
    Én nagyon élveztem ezt a formázást, már azon töröm a fejem, mi jöhet még szóba töltelékként.

    Vicuska, köszönöm! Ki tud belelátni a gyerekek fejecskéjébe? Az ízlésüket meg végképp nem tudom követni. Néha fel is adom, vagy megeszik, amit kapnak, vagy nézik:-)

    VálaszTörlés
  8. Szeretem a főztödet! Jelen esetben a sütésedet. Guszta minden. Van még?

    VálaszTörlés
  9. Petra, köszi:-) Sajnos, nincs már, de püspökkenyér még van, az megteszi?

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...