Hozzávalók:
- 40 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
- 20 dkg zsír
- 1 csomag sütőpor
- 1 kiskanál só
- 1 dl tejföl
- 1-1 maréknyi mák, szezámmag, napraforgómag, lenmag
- tetejére 10-15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A liszttel, sóval, sütőporral elmorzsoljuk a zsírt, majd hozzáadjuk a magokat, s a tejfölt. Ha nem állna össze, még tegyünk hozzá tejfölt.
1 órányit hideg helyen pihentetjük.
Nem túl vékonyra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, rányomkodjuk, vagy a nyújtófával átmegyünk rajta egyszer-kétszer. Rombuszokra vagy tetszés szerinti alakokra vágjuk, tepsibe pakoljuk, előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
A szezámmagot kihagytam belőle, mert a Sógorom allergiás rá, s nem szerettem volna, hogy újra bedagadjon. Mert már kétszer is előfordult nálunk. Akkor jött rá, hogy mi okozza a tüneteit. Nálunk egyelőre senki sem allergiás semmire. Azért mondom, hogy egyelőre, mert a családban többekről is felnőtt, idősödő korában derült ki, hogy elég sok minden furcsa tüneteket okoz náluk.
Tetszik! Mentem is szilveszterre. :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, és tényleg jól jön egy kis sós is a sok édesség után:)Nálunk sem allergiás senki semmire, hál istennek, nagyon rossz lehet, hogy mindig figyelni kell, mit ehetsz.
VálaszTörlésAz allergia nagyon kellemetlen sőt veszélyes is! De pont a szezámmagra?! még jó, hogy sikerült rájönnötök :)
VálaszTörlésJó kis keksz!!! Nekem is mostanában jobban esik a sós süti, talán előre kiéheztetem magunkat az ünnepi édességekre :D Bár ma csőrögét sütöttem hirtelen felindulásból az X-faktorra, legyen mit rágcsálni a jó dalok hallgatása közben!
Petra, köszi! De előre gondolkozol:-)
VálaszTörlésTrollanyu, köszi:-) Lassan több sóst sütök...
Vicuska, köszönöm! Akkor nem vagyok egyedül:-) Most lett vége az x-faktornak...finom volt a csöröge?
Bármire allergiás lehet lenni, Sógornak ez jutott:-)
Hát, volt min izgulni, messzemenően jól teljesítenek most már :) úgyhogy fogyott :D
VálaszTörlésSógorod, ha csak erre allergiás, ez nélkülözhető magocska, szerencsére...