Bazsalikomos-aszalt paradicsomos kenyér

Az sem most volt, hogy kenyeret sütöttem... Pedig néha még munka után is dagasztottam 1-1 kg lisztből napi betevőt, de mióta szünet van, nem vettem a fáradtságot. Így itt volt az ideje!
A hűtőben találtam maradék aszalt paradicsomot, így az adott volt, s az ízvilág fokozása végett beleaprítottam néhány bazsalikomlevelet, meg lenmag is került bele. Nem ám csak sima fehér kenyeret sütünk! :-)

Hozzávalók:
  • 1 kg fehér búzaliszt
  • 20 dkg graham liszt
  • 2,5 teáskanál só
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 pohár görög joghurt
  • 1 evőkanál lenmag
  • 5-6 levél bazsalikom
  • 5-6 darab aszalt paradicsom
  • 0,5 dl olívaolaj 
  • meleg víz
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
Közben a kétféle lisztet, lenmagot, sót elvegyítettem. Hozzáadtam a joghurtot, élesztős tejet, s dagasztani kezdtem. Közben annyi meleg vizet adtam hozzá, hogy a tészta megfelelő keménységű legyen. Közben beledagasztottam a felaprózott bazsalikomleveleket és aszalt paradicsomot, legvégül 3 részletben az olajat (nekem a paradicsomon lévő olívaolaj került bele).
A tésztát liszttel meghintve, letakarva hagytam kelni.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, két részre osztottam, megformáztam.
Nagy tepsire, sütőpapírra pakoltam őket . Hagytam még 20 percnyit kelni, majd 180 fokos sütőben addig sütöttem, míg szépen megpirult a teteje, kopogós kérge lett.

A hozzáadott vizet jól megmelegítettem. Nem éppen forróra, de az élesztő felfuttatására használtnál melegebbre. Így a megdagasztott tészta is meleg lesz, s jóval hamarabb megkel. 
Férjem annyira nem kedveli az aszalt paradicsomot, mint ahogy a paradicsom levest sem, de én nagyon szeretem a kenyérben. Most éppen aszalódik a következő generáció, de sütőbe kell tennem száradni, mert odakint nincs elég meleg hozzá. Múlt héten kellett volna, de akkor meg nem érett a paradicsom. 
Még mindig így készül nálunk a télire való aszalvány, az első tapasztalatokból okulva. :-)

4 megjegyzés:

  1. De szép kenyerek! Én ritkán sütök itthon, nálam nem nagyon akarnak átsülni, főleg ha kicsit nagyobbak.
    Aszalt paradicsommal finom lehet, bár én még nem ettem. Mármint aszalt paradicsomot. Ezt is Te készítetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Én sem sütök túl gyakran az utóbbi időben, bár volt idő, amikor kizárólag házi kenyeret ettünk.
      Az aszalt paradicsomot is én készítettem, még tavalyelőtti volt. Most készül a friss, előbb a sütőben, most kint a napon fonnyadozik.

      Törlés
  2. Nagyon kívánatos lett, jól esne reggelire egy nagy szelet belőle... :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Zsuzsa! Most történetesen szolgálhatok azzal a szelettel, mert valamiért az utóbbi időben nem fogy nálunk a kenyér. Ha nem akarom, hogy ránk romoljon, mélyhűtőbe kell tegyem... Mert a házi kenyér néhány nap múlva bizony megpenészedik, innen sejtem, hogy a boltiba tesznek valamit, ami bizony nem szerepel a hozzávalók között.

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...