Homokkifli

Már második éve, hogy Fiúnk tőlünk távol éli az egyetemisták nem éppen gondtalan életét, de még mindig nem szoktam meg, hogy ritkán látjuk, hogy üres a szobája, s csak három személyre kell teríteni. S mióta azt mondta, hogy a sütiim hiányoznak leginkább -már ami a konyhai termékeket illeti-, azóta még több kekszfélét sütök, hogy kevesebb ideig kelljen ezt is nélkülöznie. Mindig ellátom tanácsokkal, mit fogyasszon el korábban, melyik az, amelyik sokáig jó lesz. Legutóbb a többi mellett kétféle keksz is készült, ami sokáig élvezhető, egyikük ez:

Hozzávalók:

  • 25 dkg zabpehelyliszt
  • 25 dkg fehér búzaliszt
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 30 dkg margarin
  • 1 tojás
Így készült:
A zabpehelyből kávédaráló segítségével lett liszt.
A kétféle lisztet, cukrot, diót elmorzsoltam a margarinnal. Az eredeti recept szerint nem is kellett volna bele tojás, s ha elég kitartó vagyok, össze is állt volna a tészta nélküle, de csak azért is belegyúrtam egy tojást. Mindjárt engedelmesebb lett a tészta, összegyúrtam. Picit ragadt is, ezen nagy csipet liszttel segítettem.
A tésztát 3 részre osztottam, rudakat formáltam belőlük, s hideg helyre tettem pihenni 1-2 óra hosszát. 
A rudakból úgy 1-1,5 centis darabokat vágtam, két tenyerem között rúddá formáztam, meghajlítottam, tepsibe pakoltam.
180 fokos sütőben világosra sütöttem őket.

(Recept forrása.) Szokásom szerint átvariáltam az eredeti receptet, nem nagyon, inkább a hozzávalók arányai változtak. De nagyon finom lett. Annyira, hogy nem akartam elrontani porcukorba való forgatással. 😉 Bár nem tapasztalatból mondom, de biztos vagyok benne, hogy több hétig eltartható zárt dobozban. 2-3 hétig biztos.

4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm, Vanilin! Nekünk nagyon ízlett! :-)

      Törlés
  2. Ez valóban nagyon finom lehet! Jó kis recept, érdemes lenne kipróbálni, szeretjük a zabpelyhes sütiket :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kipróbálni, csalódást nem okozhat! :-)

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...