Rakott kalács

Hétköznapon készült sütemény. Még nem olyan rég volt, hogy szinte minden szerdán sütöttem valamilyen kelt süteményfélét, tízóraigondok megoldása végett. De sajnos -vagy nem?- ez a jó szokásom szép lassan elmaradt. Mert mindig rohanunk. Nem szoktam panaszkodni a munkámra, én választottam, s szeretem. De bizony lelkiismeretesen csinálni fárasztó, bárki bármit is lát és vél kívülről. Egy biztos, nem napi nyolc óra munkával jár. Nem, nem kevesebbel. És bizony örülök, ha a mindennapi kötelező házimunkára jut időm délutánonként. Ha még a blogra is marad, az már tobzódás. Hétvégenként szoktam írogatni, több bejegyzést is, s rendre közzéteszem.
De egyik délután kalácssüthetnékem támadt. Többféle töltelékkel terveztem, s miközben a tésztát dagasztottam, támadt az ötletem, hogy ne tekercs legyen, hanem a tésztalapokat egymásra rakosgatva, különböző töltelékeket tegyek közéjük: kakaót, rahátot, diót. Három töltelék, három lap- gondoltam én. Már a második tölteléket is rátettem a második lapra, amikor ráeszméltem, mekkorát tévedtem. De hát tévedni emberi dolog, meg ugye miért ne tudjuk be ezt is a fáradtságnak. Megoldottam így is. Szórtam diót a rahátos rétegre, meg a tetejére is.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 evőkanál zsír
  • 4 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 egész tojás
  • 1-2 evőkanál joghurt 
A töltelékekhez:

  • 4 evőkanál cukor
  • 1 púpozott evőkanál kakaó
  • 20 dkg rahát, apró kockákra vágva
  • 10 dkg darált dió+2-3 evőkanál cukor
  • + 1 felvert tojás lekenni
Így készült:
A tejet kézmelegre melegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. 
A lisztet, sót, többi cukrot, citromhéjat tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral. Beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a közben felfutott élesztős tejet, s összegyúrtam. Annyi joghurtot adtam hozzá, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta, azaz könnyen gyúrható, de ne is túl lágy. 
Dagasztás után letakarva kelni hagytam.
A kakaót elkevertem a cukorral. A rahátot kisebb darabokra vágtam. A darált diót elvegyítettem a cukorral.
A megkelt tésztát 3 részre osztottam. (De ugye a háromféle töltelékhez 4 lap kell.) Az elsőt gáztepsi (sütőpapírral béleltem) méretűre nyújtottam, elosztottam rajta a kakaót. Befedtem a következő kinyújtott lappal, erre szórtam a rahátkockákat, meg egy vékony réteg diót. Az utolsó lapot a tetejére tettem, lekentem felvert tojással, s cukros dióval szórtam be. 
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.

Finom volt, persze hogy így is finom volt, csak nem olyan, amilyenre terveztem. Legközelebb jobban átgondolom! 😃 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, szép színes, vidám, tavaszias kalács :-) Így is nagyon szép lett, és biztos ugyanolyan finom is. Végül is a rahát és a dió nagyon jó párosítás lett!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nagyon jól sikerült! Én biztos szívesen majszolgatnám. :)

    VálaszTörlés

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...