De egyik délután kalácssüthetnékem támadt. Többféle töltelékkel terveztem, s miközben a tésztát dagasztottam, támadt az ötletem, hogy ne tekercs legyen, hanem a tésztalapokat egymásra rakosgatva, különböző töltelékeket tegyek közéjük: kakaót, rahátot, diót. Három töltelék, három lap- gondoltam én. Már a második tölteléket is rátettem a második lapra, amikor ráeszméltem, mekkorát tévedtem. De hát tévedni emberi dolog, meg ugye miért ne tudjuk be ezt is a fáradtságnak. Megoldottam így is. Szórtam diót a rahátos rétegre, meg a tetejére is.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 evőkanál zsír
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 egész tojás
- 1-2 evőkanál joghurt
- 4 evőkanál cukor
- 1 púpozott evőkanál kakaó
- 20 dkg rahát, apró kockákra vágva
- 10 dkg darált dió+2-3 evőkanál cukor
- + 1 felvert tojás lekenni
Így készült:
A tejet kézmelegre melegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót, többi cukrot, citromhéjat tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral. Beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a közben felfutott élesztős tejet, s összegyúrtam. Annyi joghurtot adtam hozzá, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta, azaz könnyen gyúrható, de ne is túl lágy.
Dagasztás után letakarva kelni hagytam.
A kakaót elkevertem a cukorral. A rahátot kisebb darabokra vágtam. A darált diót elvegyítettem a cukorral.
A megkelt tésztát 3 részre osztottam. (De ugye a háromféle töltelékhez 4 lap kell.) Az elsőt gáztepsi (sütőpapírral béleltem) méretűre nyújtottam, elosztottam rajta a kakaót. Befedtem a következő kinyújtott lappal, erre szórtam a rahátkockákat, meg egy vékony réteg diót. Az utolsó lapot a tetejére tettem, lekentem felvert tojással, s cukros dióval szórtam be.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Finom volt, persze hogy így is finom volt, csak nem olyan, amilyenre terveztem. Legközelebb jobban átgondolom! 😃
Nagyon jól néz ki, szép színes, vidám, tavaszias kalács :-) Így is nagyon szép lett, és biztos ugyanolyan finom is. Végül is a rahát és a dió nagyon jó párosítás lett!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Katalin! :-)
TörlésSzerintem nagyon jól sikerült! Én biztos szívesen majszolgatnám. :)
VálaszTörlés