Legutóbb ilyen "hamuban sült pogácsa" készült útravalónak Fiamnak. A túrótól és a krumplitól jó puha lett a tésztája, meg persze jó íze is lett. Amennyi pogácsát sütök, le se fotózom mindig, csak amikor másképp készül. Ez most más! 😊
Hozzávalók:- 25 dkg túró
- 35 dkg főtt, reszelt krumpli
- 1 kg liszt
- 2,5 teáskanál só
- 10 dkg margarin
- 20 dkg zsír
- 3 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 tojás és magok a tetejére
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral, majd a túróval és krumplival is. Mélyedést készítettem a közepébe, beleütöttem a tojást, beleöntöttem az élesztős tejet s összegyúrtam a tésztát. 2 evőkanál tejföllel lazítottam, mert kissé kemény lett.
Megdagasztottam, pici liszttel szórtam, letakartam s 1 órát kelni hagytam.
Lisztezett deszkára borítottam, kinyújtottam, jó ujjnyi vastagra. Kiszaggattam, tepsibe pakoltam.
Csipet sóval felvert tojással lekentem, szezámmaggal/köménymaggal szórtam.
180 fokos sütőben sütöttem, szép pirosra.
Nagyon finom útravalókat készítesz a fiadnak, jó dolga van ezen a téren. :)
VálaszTörlésLátszik a pogácsán, hogy milyen pihe-puha.
Köszönöm, Okki! :-) Igyekszem, kicsit kényeztessem legalább ily módon! :-)
Törlés