Fasírt, ...

... az örök kedvenc.
Míg a család többi tagja rántotthúspárti, addig én nagy fasírtrajongó vagyok. Bár gyerekkoromban azt mondtam, én sose fogok sütni, mikor a nyers masszát láttam kidolgozódni Anyukám keze között. Természetesen ma már más véleményen vagyok. Sütöm előételnek, hidegtál összetevőjeként, krumpli-rizs mellé kísérőnek, Fiamnak magával vinni.
Ez most az alaprecept, amit időnként megbolondítok sajttal, krumplival, gombával, hagymával, főtt tojással, mikor mihez szottyan kedvem. Mindenképp finom. Sütőben is lehet sütni, most olaj és zsír keverékében sült- ez az egészségtelenebb, de finomabb változat.

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • bors, pirospaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 nyers tojás
  • 3-4 szelet szikkadt kenyér
  • zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál házi ételízesítő
  • olaj/zsír a sütéshez
Így készült:
A kenyeret beáztattam.
A darált húst, fűszereket (1 teáskanál só, mokkáskanálnyi bors, ugyanannyi paprika), zúzott fokhagymát, tojásokat tálba tettem. A kenyeret kicsavartam, belemorzsoltam. Összegyúrtam, közben annyi zsemlemorzsát tettem bele, hogy megfelelő keménységű, formázható legyen.
Meggömbölyítettem, a méret tetszőleges lehet: van, amikor csak diónyi méretűeket sütök, van, hogy nagyobbakat. 
Ujjnyi olaj-zsír keveréket serpenyőben felhevítek, amikor már forró, megsütöm benne a fasírtgolyók mindkét oldalát.
Már többször készítettem fűszeres paradicsomszószban, ez továbbragozott recept- recept itt-, meg gombával, tejfölös szószban- ez is nagyon finom volt, de még nincs megörökítve. Szóval megunhatatlan, számtalanképpen variálható, fogyasztható. Meg gondolom, ahány ház, annyi recept van hozzá- nekünk ez a kedvenc.

2020.03.06.
Nem túlzok, ha azt állítom, két hetente készül nálunk fasírt. Múlt héten is volt, Gergő vitt magával egy dobozzal, most is tervezek sütni, ezúttal gombás szósszal megbolondítva. Legalább arról is készül majd fotó! :-)
Legutóbbi:


2 megjegyzés:

  1. Szépek lettek, gusztán tálaltad! Én is hasonlóan csinálom, talán annyi különbséggel, hogy több pirospaprikát teszek bele. Nálunk otthon Mözsön - talán Bogyiszló közelsége miatt - mindenbe sok pirospaprikát használtak, így a mi családunkban is.
    A múlt héten muffinformába tettem, és sütőben sütöttem meg a fasírtokat. Finomak lettek. Másnapra sütöttem, frissen nem is kóstoltam, így melegítve hasonlóak voltak mint olajban kisütve :-) Nem fényképeztem le, majd legközelebb... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Mi paprikából nem használunk túl sokat. Megszokás. :-)
      Biztos, nagyon finom volt a muffinformában sült fasírtod. Én is sütöm néha sütőben, úgy is finom, s egészségesebb is.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...