A hónap témája: az alma

Mifelénk a legelérhetőbb gyümölcs, minden évszakban. Jól tárolható, megfelelő helyen ( a mi pincénk nem ilyen) tavaszig eláll. Nem csoda, hogy olyan sokrétűen használjuk fel: legyen saláta, leves vagy főétel, desszert pedig számtalan féle készülhet belőle. De szeszes ital és üdítő, kompót, lekvár is lesz belőle. Aszalva is finom.
Meglepő, de a rózsafélék családjába tartozik.
Víztartalma 90%. Nem hiába mondja a régi közmondás, hogy naponta egy alma távol tartja az orvost, mert sokféle nyomelemet és vitamint tartalmaz: kálciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, A vitamint, B vitaminokat. C vitamint is tartalmaz, bár nem túl sokat, annak is nagy része közvetlenül a héj alatt búvik meg, úgyhogy, gyerekek, héjastól kell megenni az almát! A benne található pektinnek köszönhetően jó hatással van az emésztőrendszerre, segíti a méreganyagok távozását, csökkentheti a koleszterinszintet.
A nagyszüleim keretjében  sok almafa volt, némelyik jó öreg volt már, ezek mind sóváriak voltak. De volt jonatán, borízű, vajalma (ez nyári alma volt, azóta sem ettem ilyet), arany pármen. Ha most elmegyünk a gyümölcsösbe almát szedni, ilyen nevűeket találunk, hogy: Jonagold, Idared, Golden ( ez a kedvenc almám), London Pepin, Gloster, stb. Még véletlenül sem hallani a régi, igénytelenebb almafajtákról. De végülis csak alma legyen... s jó sok, hogy távol tartsa az orvost:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...