Akkor jöjjön a kenyér. Úgy időzítettem a sütését, hogy a második kelesztés ideje alatt elvihessem a Leányzót szolfézsra. Hazafele bementünk a boltba a Fiammal egy-két dologért, s elmeséltük a boltos néninek, hogy előző nap a Férjuram véletlenül elvitte Lábalatt nevű hófehér kiscicánkat a boltba, valahogy bebújt az autóba, ott meg kimászott. De Apa nem tudta, hogy a mi macskánk, csak másnap derült ki, mikor reggel Lábalatt nem mászott a lábunk alá. Volt is sírás! A boltos néni elmondta, hogy ő reggel látta, de azóta nem. Aztán ő is elmesélt egy-két állatos sztorit, mielőtt hazasiettünk volna kenyerünkhöz. Gyorsan bekapcsoltam a sütőt, megcsodáltam szépen felnőtt cipóimat, s bevágtam a tetejét, hogy szebb legyen. No, ezt nem kellett volna! Ugyanis túlkelt szegény, s attól a mozdulattól kiengedte a levegőt magából. Ha már dolgoztam vele, megsütöttem. Ilyen lett:
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér búzaliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt
- 2 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 kiskanál só
- 3-4 dl meleg víz
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál tej lekenni a tetejét
- szezámmag beszórni
A kétféle lisztet és a sót összevegyítjük, a közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot. A mélyedésbe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet kanállal belekeverünk, s letakarva hagyjuk megkelni. Ha már jó bubis az élesztős massza, hozzáöntünk a meleg vízből 3 dl-nyit, összegyúrjuk. Ha kemény, még mehet víz bele. Megdagasztjuk, majd belegyúrjuk az olajat is. Ha már sima a tészta, pici liszttel beszórjuk, s letakarva kb. 1 órán át kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, kettőbe osztjuk, kissé átgyúrjuk, két cipót formázunk belőle, tepsibe helyezzük. Kb. fél óra alatt újra megkelesztjük. Egy-egy evőkanál tejjel lekenjük, szezámmaggal szórjuk. Előmelegített sütőben sütjük.
Elfogyott ugyan a kenyér, de máskor nem hagyom őrizetlenül a tésztát. Saját kárán tanul az ember...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése