Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 tojás
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl meleg víz
- 1,5 dl olaj
- 32 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 2 evőkanál kakaó
- 6 dl tej
- 2 csomag málnaízű pudingpor
- 20 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 15 dkg ét tortabevonó csoki
- 5 dkg margarin
A tésztát készítjük el előbb: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a meleg vizet, majd az olajat, végül a sütőporral elvegyített lisztet. A fehérjéket csipet sóval keményre verjük, s óvatosan a tésztához keverjük. Két formát kikenünk, kilisztezünk. A massza felét egyik formába töltjük, a másikba belekeverjük a kakaót. Ezt a másik formába borítjuk. Előmelegített sütőben sütjük, tűpróbáig. A kakaósnak kicsit több sütés kell.
A krémhez a pudingot a tejben megfőzzük. Fóliával beborítjuk a tetejét, s hideg helyre tesszük. A margarint elkeverjük a cukorral, s kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
Ha a tészta már kihűlt, a domború tetejét kiegyenesítjük, azaz levágjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk a sütit.
Összerakjuk a krémmel: egy sárga lapot megkenünk krémmel, barna lapot illesztünk hozzá, megint krém, s így folytatjuk. Két rudat készítünk. Ha marad krém, kívülről is bevonjuk.
A mázhoz a csokit a margarinnal gőz fölött felolvasztjuk, simára keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütik tetejére simítjuk úgy, hogy az oldalára is lefollyon.
Ferdén szeleteljük, így lesz csíkos.
Több receptet megnéztem, végül a Péter Jánosné gyűjtésében megjelent Süteményeskönyv (nagyon jó recepteket tartalmaz) méteres kalácsa mellett döntöttem. Ugyan nem kalács, csak a formája emlékeztet rá.
Persze változtattam kicsit rajta: egy tojással s annak megfelelő mennyiségű liszttel többet tettem. A krémhez pedig puncspuding helyett málnásat tettem. A puncsosat nem szeretem:-)
Eredetileg őzgerinc formában kell sütni, de nekem nem egyforma a két formám, ezért püspökkenyér formában sült. Így szögletes lett, nem domború hátú.
S hogy folytatódjon kicsit a heti pechsorozat, a puding nagyon megdermedt, ezért szűrőn átpasszíroztam. A Férjem ötlete volt, ugyanis ő kavarta a krémet. Azért lett olyan finom!
Olyan szép!
VálaszTörlés