Kókuszos gombócok

Újabb saját alkotás...azaz nem annyira. A fiam padtársa minden nap péksütit visz iskolába, amiből jut az én csemetémnek is. Időnként hoz haza a húgának is, (nagyon jó tesók, kivéve, mikor marják egymást), s egyik alkalommal valami kókuszosat hozott haza. Mivel még nem ettem kókusszal töltött kelt tésztát, s éppen soron volt a kókusz, megalkottam.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 50 dkg fehér liszt
  • 50 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál cukor 
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 1 kiskanál só
  • 4-5 dl aludttej (vagy joghurt)
A töltelékhez:
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 3 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
Elkészítés:
A tésztához való tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot, s belemorzsoljuk az élesztőt.
A liszteket összevegyítjük a sóval, hozzáadjuk a tojások sárgáját, ráöntjük a már habos élesztős tejet. Annyi aludttejet adunk hozzá, hogy kemény, de jól gyúrható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, s letakarva megkelesztjük. Kb. egy óra alatt a duplájára kel.
Közben elkészítjük a tölteléket: a tejet felforraljuk, leforrázzuk vele a kókuszt. A tojások fehérjét a cukorral keményre verjük, hozzáadjuk a kókuszt, óvatosan elkeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. 1-1 kanál tölteléket teszünk a közepükre, a négyzetek 4 csúcsát egymásra hajtjuk, kicsit össze is nyomjuk. Gömbbé igazítjuk, s hajtással lefelé tesszük a tepsibe.
Előmelegített sütőben sütjük.

Nem lett elég a töltelék, a maradékot lekvárral töltöttem. De más töltelék is kerülhet bele, dió, csoki, mogyorókrém, ami éppen kéznél van.
Finom lett, a lányom meg is kérdezte, sütünk megint ilyet? Hát persze, ha rákerül a sor:-)

1 megjegyzés:

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...