Túrós pogácsa

Alig kezdtem el dolgozni, máris beszereztem egy szuper receptet egy nagyon kedves kolléganőtől! Bár nem volt teljesen ismeretlen, hasonlót már sütöttem, de így annyira finom volt, hogy ma neki is láttam. Bár rudacska formában kóstoltam, én pogácsákat szaggattam a tésztából. De nem is a forma a lényeg, hanem az íze. Mikor kisült, Férjuram olvasás közben egyiket ette a másik után. Aztán engem kezdett vádolni amiatt, hogy hízásnak indult. Persze, csak tréfából. Mondván, ha annyi finomat sütök, hogy lehet annak ellenállni? Én meg a sütési vágynak nem tudok ellenállni:-)
Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 kiskanál só
  • 1 tojás
  • 2 csomag sütőpor
A tetejére:
  • 1 tojás
  • nagy csipet só
  • reszelt sajt vagy:
  • köménymag, szezámmag, szárított zöldfűszerek (oregánó, kakukkfű...)
Így készült:
A lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal, hozzáadtam a túrót és tojást, a sütőporokat, és alaposan összedolgoztam. Előbb nehezen állt össze, aztán meg ragacsos lett. Szórtam rá még pici lisztet, de nem segített rajta, így tettem be a kamrába, egy órára. 
Lisztezett deszkán kinyújtottam. A tetejére is szórtam egy kis lisztet, de már nem ragadt annyira, jól lehetett dolgozni vele. Kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe pakoltam. Lekentem egy kevés sóval felvert tojással, beszórtam egy részét szezámmal, a többit köménnyel vagy oregánóval, kakukkfűvel.
180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem.
3 tepsi telt meg vele.

Remélem, jól emlékszem a hozzávalókra, mert a receptet az oviban hagytam. De ha mégsem, akkor is finom lett.
Lehet, a két sütőpor sok volt, mert a sütőben hirtelen felnőttek, majd kissé összeestek, s nem lettek valami szépek. Szerintem élesztővel is meg lehet sütni. Majd próbálkozok. Másik ötletem meg a juhtúró és kapor. Úgy is felséges lehet:-)

18 megjegyzés:

  1. Az isteni túrós pogácsa!!! Nálunk ugyanezt kapom a Családtól, mert már mindenki meghízott a sok finomságtól, ezért is tartok szünetet! :))) Mikor ehetek legközelebb pogit??? Kellene már valami diétásabb verziót kitalálnom!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nem vagyok egyedül, aki felhizlalja a családot:-))) Annyira nem vagyok otthon a kalóriák világában, de szerintem teljes kiőrlésű lisztből készítve belefér a diétádba is. A túró, margarin nem tartalmaz sok kalóriát... vagy igen? Lassan bele kell nekem is tanulnom.

      Törlés
  2. Nagyon szuper a pogid:) Nálunk is hasonló a helyzet, a hibás én vagyok, ha ők túl sokat esznek:) De én sem igazán tudom leállítani magam sütésileg:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Trollanyu! Nálatok is? De ha meg nem sütnénk-főznénk, akkor mit kapnánk:-)

      Törlés
    2. Én is nagyon benne vagyok a sütési lázban! :)
      A pogijaid jól néznek ki, a képed is nagyon aranyos! :)

      Törlés
    3. Gabriella, köszönöm! Ugye, milyen jó sütni?

      Törlés
  3. Csatlakozhatom?, többek között ezért is sütök mostanában sokkal- sokkal kevesebbet. Persze a férjemen sajnos,a fiamon hál istennek, na de rajtunk csajokon fog a sütievés rendesen. :DDD Valahol lemaradtam, dolgozol??, hurrá!! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, szívesen látunk a "családjukat felhizlalók" klubjában:-)
      Nálunk Férjem gömbölyödik legjobban, legutóbb ő is megijedt a mérlegtől. No de majd úgyis ledolgozza! legalábbis remélem.
      Igen, dolgozom, lassan két hete:-) Nagyon örülök neki!

      Törlés
  4. A túrós pogácsa nálunk nagy kedvenc. Nagyon guszta lett, meg tudnék enni belőle pár darabot...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, köszönöm! Ezúttal még van belőle, már küldöm is:-)

      Törlés
  5. Nagyon guszták és ezek a túrós pogácsák annyira finom tudnak lenni! Szeretjük mi is nagyon ! Mivel mi ketten vagyunk hétközben általában így ilyenkor ha kipróbálok valamit általában csak fél adagot sütök. Még akkor is előfordul hogy látom nem fog elfogyni és hogy ne menjen pocsékba beteszem a mélyhűtőbe. A gyerekeim amikor jönnek haza mikor már elfogyott a friss sütemény nézik hogy mi van a mélyhűtőbe ?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, tényleg finomak, a gyerekek még reggelire is ezt ettek.
      A mélyhűtőbe én is berakom a maradékot, néha nagyon jól tud fogni. Nálunk többnyire ünnepekkor van maradék, egyébként elfogy, amit sütök. Vagyunk is rá, hatan legalább.

      Törlés
  6. Nagyon guszta a pogid, gondolom, a túrótól másnap is jó puha, persze ha maradt egyáltalán! Nálunk sajnos leginkább én magam nem tudok ellenállni, pedig leginkább nekem kellene diétázni. A gyerekek szerencsére ehetnek, rajtuk nem látszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Általában véve szeretem a sütésalaphoz használt túrót, nagyon jó tesz az állagával, ez a fajta pogácsa is gyorsan fogyó (bezzeg ő könnyen tud fogyni :D) Éva jó ötletet adott a lefagyasztással, ritkán kerül sor az ilyen aranytartalékolásra, mert nálunk a családban mindenki imádja a süteményeket, akár édes, akár sós. Előkapva a mélyhűtőből jól kiegészítene egy "gyengébb" étkezést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, jó a szójátékod:-)))
      Igen, jó a mélyhűtős trükk, s most, hogy olvaslak, támadt is egy ötletem. Egyszerre többet sütni, egy részét lefagyasztani, s kiadós levesek mellé elővarázsolni...

      Törlés
    2. Látod, ez zseniális ötlet!

      Törlés
  8. Nagyon szeretjük a túrós pogácsát! Guszta. :)

    VálaszTörlés
  9. Petra, köszönöm! Mi sem vetjük meg:-)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...