2014. január 15., szerda

Boccaccio szelet

A hangzatos, különleges süteménynevek már önmagukban felkeltik bennem az érdeklődést. Amint a Boccaccio nevezetűnek a receptjét is elolvastam, meg volt pecsételve a sorsa: ki kell próbálni! Nem éppen mostanság volt, hogy cetlit tettem az újságba (Receptözön, 2012/9.), de mégis halogattam az elkészítését. Karácsonyra aztán mindenképpen meg akartam sütni, de leszorult a listáról. De következett szilveszter, újabb adandó alkalom a sütésre:-)
Ami nem tetszett benne, hogy nyers tojássárga kell a krémbe. Ettől nagyon idegenkedem, ezért főzött péppel készült. Benne van, aminek lennie kell, csak éppen nem nyersen:-)

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 tojás
  • 10 dkg rétesliszt
  • 15 dkg darált dió + 1 maréknyi a tetejére
  • 15 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 5 evőkanál víz
A krémhez:
  • 3 tojás sárgája
  • 1 dl erős főzött kávé
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját fele cukorral kikevertem, majd kanalanként hozzáadtam a vizet. A fehérjét előbb a csipet sóval, majd a többi cukorral felvertem. A kikevert sárgákhoz borítottam, majd több részletben hozzáadtam a lisztet, sütőport, diót, s elkavartam.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
A krémhez előbb megfőztem a pépet: a sárgákat simára kevertem a liszttel, kevés tej hozzáadásával. Majd apránként hozzáadtam a többi tejet és a kávét, s állandóan kavargatva felfőztem. Előbb nagyon csomós lett, de aztán kisimult. Időnként megkavarva hagytam kihűlni.
Míg hűlt, a vajat a cukorral elkevertem, majd belekanalaztam a kihűlt kávés pépet.
A krémet a diós lapra simítottam, darált dióval beszórtam.

Finom süti lett, a kávés sütiket amúgy is szeretem. Ez ráadásul még diós is!

A fotók nem tavasszal készültek, hanem újévben. A kertben ilyen szép virágos a japánbirs. Azt hiszi, tavasz van:-) De nem csak ez a bokor, a tulipánok és jácintok is kacsingatnak ki a földből, hogy akkor most mi van, jöjjünk vagy ne? S ha egy kis fagy rájuk nem ijeszt, bizony jönni fognak!


17 megjegyzés:

  1. Húúú. de finom!! Ilyen sütit ettem már és ízlett. Remek páros a dió és a kávé. Látod, azt nem tudtam, hogy nyers tojással készül a krém. Eleinte idegenkedtem tőle, de mára már megszoktam, hogy néha nyersen kell az ételekbe tenni. A te főzött krémed talán még finomabb lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, köszi! Azt nem tudom, hogy amit Te ettél, abban is nyersen volt-e a tojássárgája, de abban a receptben, mit én követtem, úgy kellett volna beletenni. Én egyedül a majonézben használok nyers tojássárgát, de azt is főttel vegyesen, és kizárólag friss házi tojást. Ez az én bogaram. Legalábbis egyik:-)))

      Törlés
  2. De jól hangzik! Felkeltetted az érdeklődésem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csigabige, akkor nincs más hátra, meg kell sütni:-)

      Törlés
  3. Finom lehet ilyen "igazi" alapanyagokkal! (Én is mindig "főzöm" a tojást az ilyen jellegű krémekben)
    Nálam a krókusz hozott virágot, igaz, csak a lépcsőházban! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, finom volt! De jó, nem csak az én bogaram a tojás főzése:-) De így megnyugtatóbb a fogyasztása....
      A krókusz még éppen nem virágzik, csak levelezik a kertben:-)

      Törlés
  4. Finom lett, én is hozzád hasonlóan oldottam volna meg a gordiuszi csomót a nyers tojássárgájával :) De gyönyörű a virága!!! Festeni való :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vicuska! De jó, gyülekezünk a nyers tojást nem kedvelők:-)
      Ma is szemrevételeztem a kert virágait, a japánbirs ugyanolyan piros bogyós, ami újabban meglepett, az a rügyező rózsa és klematisz. Nagyon becsapja őket ez az enyhe időjárás!

      Törlés
  5. Ez nagyon jó lehet a diós piskótával és a krémmel.
    A virágon elvagyok ámulva. Csak nehogy megvicceljen ez az idő, s később jöjjön a hó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, úgy, ahogy van, finom:-)
      Márpedig meg fog viccelni, előbb-utóbb jönni fog a hideg...

      Törlés
  6. Nagyon finom lehet ez a süti! Szerintem is jobb így elkészítve, mint nyers sárgájával :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, én nagyon szerettem!
      Köszönöm az egyetértést:-)

      Törlés
  7. Gratulálok az új blogruhádhoz, nagyon tetszik, és egyuttal kérnék egy tányér ilyen sütit is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Martinelli, köszönöm szépen!
      Tányér süti postázva:-)

      Törlés
  8. Kávés is, diós is, csakis finom lehet! :) Nagyon annak is látszanak a gyönyörű szeletek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm! Én is úgy gondoltam, hogy a dió és kávé csak jó lehet, s nem csalódtam:-)

      Törlés