Ami nem tetszett benne, hogy nyers tojássárga kell a krémbe. Ettől nagyon idegenkedem, ezért főzött péppel készült. Benne van, aminek lennie kell, csak éppen nem nyersen:-)
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 10 dkg rétesliszt
- 15 dkg darált dió + 1 maréknyi a tetejére
- 15 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 5 evőkanál víz
A krémhez:
- 3 tojás sárgája
- 1 dl erős főzött kávé
- 2 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját fele cukorral kikevertem, majd kanalanként hozzáadtam a vizet. A fehérjét előbb a csipet sóval, majd a többi cukorral felvertem. A kikevert sárgákhoz borítottam, majd több részletben hozzáadtam a lisztet, sütőport, diót, s elkavartam.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
A krémhez előbb megfőztem a pépet: a sárgákat simára kevertem a liszttel, kevés tej hozzáadásával. Majd apránként hozzáadtam a többi tejet és a kávét, s állandóan kavargatva felfőztem. Előbb nagyon csomós lett, de aztán kisimult. Időnként megkavarva hagytam kihűlni.
Míg hűlt, a vajat a cukorral elkevertem, majd belekanalaztam a kihűlt kávés pépet.
A krémet a diós lapra simítottam, darált dióval beszórtam.
Finom süti lett, a kávés sütiket amúgy is szeretem. Ez ráadásul még diós is!
A fotók nem tavasszal készültek, hanem újévben. A kertben ilyen szép virágos a japánbirs. Azt hiszi, tavasz van:-) De nem csak ez a bokor, a tulipánok és jácintok is kacsingatnak ki a földből, hogy akkor most mi van, jöjjünk vagy ne? S ha egy kis fagy rájuk nem ijeszt, bizony jönni fognak!
Húúú. de finom!! Ilyen sütit ettem már és ízlett. Remek páros a dió és a kávé. Látod, azt nem tudtam, hogy nyers tojással készül a krém. Eleinte idegenkedtem tőle, de mára már megszoktam, hogy néha nyersen kell az ételekbe tenni. A te főzött krémed talán még finomabb lehet :)
VálaszTörlésJanka, köszi! Azt nem tudom, hogy amit Te ettél, abban is nyersen volt-e a tojássárgája, de abban a receptben, mit én követtem, úgy kellett volna beletenni. Én egyedül a majonézben használok nyers tojássárgát, de azt is főttel vegyesen, és kizárólag friss házi tojást. Ez az én bogaram. Legalábbis egyik:-)))
TörlésDe jól hangzik! Felkeltetted az érdeklődésem :)
VálaszTörlésCsigabige, akkor nincs más hátra, meg kell sütni:-)
TörlésFinom lehet ilyen "igazi" alapanyagokkal! (Én is mindig "főzöm" a tojást az ilyen jellegű krémekben)
VálaszTörlésNálam a krókusz hozott virágot, igaz, csak a lépcsőházban! :-D
Márti, finom volt! De jó, nem csak az én bogaram a tojás főzése:-) De így megnyugtatóbb a fogyasztása....
TörlésA krókusz még éppen nem virágzik, csak levelezik a kertben:-)
Finom lett, én is hozzád hasonlóan oldottam volna meg a gordiuszi csomót a nyers tojássárgájával :) De gyönyörű a virága!!! Festeni való :)
VálaszTörlésKöszönöm, Vicuska! De jó, gyülekezünk a nyers tojást nem kedvelők:-)
TörlésMa is szemrevételeztem a kert virágait, a japánbirs ugyanolyan piros bogyós, ami újabban meglepett, az a rügyező rózsa és klematisz. Nagyon becsapja őket ez az enyhe időjárás!
Ez nagyon jó lehet a diós piskótával és a krémmel.
VálaszTörlésA virágon elvagyok ámulva. Csak nehogy megvicceljen ez az idő, s később jöjjön a hó.
Hajni, úgy, ahogy van, finom:-)
TörlésMárpedig meg fog viccelni, előbb-utóbb jönni fog a hideg...
Nagyon finom lehet ez a süti! Szerintem is jobb így elkészítve, mint nyers sárgájával :-)
VálaszTörlésKatalin, én nagyon szerettem!
TörlésKöszönöm az egyetértést:-)
Gratulálok az új blogruhádhoz, nagyon tetszik, és egyuttal kérnék egy tányér ilyen sütit is :)
VálaszTörlésMartinelli, köszönöm szépen!
TörlésTányér süti postázva:-)
Köszi :))))
TörlésKávés is, diós is, csakis finom lehet! :) Nagyon annak is látszanak a gyönyörű szeletek! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! Én is úgy gondoltam, hogy a dió és kávé csak jó lehet, s nem csalódtam:-)
Törlés