2014. január 7., kedd

Tejfölös-sajtos kiflik

Én ugyan kiflinek mertem nevezni, de a család mindjárt szembeszállt velem, hogy a kifli az görbe, ez meg nem az. Valóban attól kifli a kifli, hogy meg van hajlítva? Nem szállok vitába ilyen szakmai dolgokban, hisz én csak sütögetek kedvemre. Nem is szeretnék cukrász lenni, mert akkor megmondanák, mit kell sütni, hogyan, pontos adagokat betartani. És én -többek között- pont azt szeretem benne, hogy szabadon alkothatok, variálhatok, kitalálhatok, elronthatok sütiket... És a körülöttem lévők még elégedettek is:-) De mindezek ellenére ez akkor is kifli:-)))



Hozzávalók:
A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 25 dkt zsír
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 4 dl tejföl
A töltelékhez:
  •  25 dkg reszelt sajt
  •  2 nagy evőkanál tejföl
  •  só, fehér bors
A tetejére:
  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál tej
  • szezámmag
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztben elvegyítettem a sót, elmorzsoltam benne a zsírt. Hozzáadtam az élesztős tejet, a tejfölt, és megdagasztottam a tésztát. A tejfölt apránként adtam hozzá, annyit, hogy közepesen kemény, rugalmas tésztát kapjak.
A tésztát pici liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
Míg kelt, a sajtot lereszeltem, elkevertem a tejföllel, sóval, borssal ízesítettem.
A megkelt tésztát 3 részre osztottam. Mindegyiket nagy körré nyújtottam, 8 fele vágtam. A vastagabbik végére kentem a töltelékből, felsodortam, tepsibe rakosgattam.
A tetejét lekentem a tejjel elkevert tojássárgával, szezámmaggal szórtam.
180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Ha több gombócra osztjuk a tésztát, apróbb kiflik lesznek, de nálam nagy kifli volt a cél, tízórainak így pont megfelelt a mérete.

11 megjegyzés:

  1. Szerintem is kifli, mégpedig gyönyörűséges kifli! :) Hasonlót szoktam sütni, csak nem zsírral és tejföllel, így is nagyon fincsi lehet a tésztája, sőt, talán még finomabb is! :) Legközelebbi sütésnél kipróbálom így! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm! A támogatást is:-)
      Szeretek zsírral sütni, jobban kidolgozható a tészta, s sülés után is jó puha lesz.

      Törlés
  2. Isteni lehet ez a kifli, főleg sajttal megtöltve :)

    VálaszTörlés
  3. Nem szeretném magamra haragítani a családodat, de én is neked adok igazat, szerintem is kifli :-)
    Gyönyörűek lettek!

    VálaszTörlés
  4. Kifli ez bizony a javából és méghozzá milyen finom! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Most reggelire milyen jól jönne. Én ezt simán hívnám kiflinek...

    VálaszTörlés
  6. Persze, hogy kifli és még milyen szépek! Nálunk is nagy kedvenc ez a változat.

    VálaszTörlés
  7. Akinek nem kifli, ne vegye magára, majd én megeszem az adagját!! ;-DDD

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Nektek! Akkor szerintetek is kifli- nem muszáj görbének lennie, hogy így nevezhessük:-)

    VálaszTörlés
  9. Én is sütöttem, nagyon hasonló receptem van, sós kiflinek nevezzük, zsírral és aludttejjel szoktam begyúrni.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó kiflik! Ki kéne próbálnom! :)

    VálaszTörlés