Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 csapott teáskanál só
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárga
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
Az öntethez:
- 2 dl tejszín
- 4 evőkanál cukor
Így készült:
2 dl meleg tejben elkevertem kiskanálnyi cukrot, belemorzsoltam az élesztőt s hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam a tojások sárgáját, az élesztős tejet, majd a többi langyos tejjel tésztát gyúrtam belőle.
1 órányit kelesztettem.
A töltelékhez a vajat kissé megolvasztottam, elkevertem benne a cukrot és vaníliás cukrot.
A megkelt tésztát két részre osztottam. Egyik felét vékonyra nyújtottam, megkentem a töltelék felével, felsodortam, két ujjnyi vastag szeletekre vágtam, papírral bélelt tepsibe rakosgattam nem túl közel egymáshoz.
180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Míg sült, a tejszínben elkevertem a cukrot.
A megsült sütemények tetejére öntöttem 1-1 teáskanálnyit, s 5 percre visszatettem a sütőbe.
A tészta másik felével ugyanígy jártam el.
Recept forrása: Vidék íze, 2009. december.
A fenti töltelékmennyiség a magazinban a fél adaghoz kell, de elég volt a kettőzött mennyiséghez is. Nekem így pont elég édes volt. No meg kerek lábasban sütötték, én két nagy tepsiben.
A receptet a Karcagi molnárételek című könyvből merítették, amiről rövid, figyelemfelkeltő ismertetőt is olvashatunk. Sajnos nincs a birtokomban a könyv, pedig kedvvel lapozgatnám...
Kaphatok en is egy darabot?nagyon guszta,ki fogom probalni.
VálaszTörlésAneta, hogyne kaphatnál! A vendégem vagy:-)
TörlésÉn is szeretnék egy darabot belőle :-) Nagyon guszták, szépen sorakoznak a tepsiben :-)
VálaszTörlésKatalin, neked is jut!
TörlésKöszönöm szépen!
Tőlem az egyetlen negatív kritika annyi, hogy miért nem az én tányéromon van? ;-))
VálaszTörlés:-) Hát nem is tudom, talán neked is meg kéne sütnöd:-)
TörlésIrtó guszta! Sikere lenne nálunk is:)
VálaszTörlésNe légy kritikus, ez így gyönyörű, ahogy van.
VálaszTörlésImádom ezt a süteményt, mondhatni elég gyakran készül nálunk.
Nagyon jó kis kelt tészta, csoda guszta lett és nagyon tetszik a cukros-tejszínes megöntözés is! :)
VálaszTörlés