2014. január 5., vasárnap

Ferdinánd sütemény

Kávézás közben gyakran lapozgatok receptes magazinokat. Egy ilyen alkalommal tettem félre ezt a receptet. Hamarosan kapóra is jött, gulyásleves mellé elkészítettem második fogásnak. Kapásból dupláztam az adagot, meg kisebb változtatásokat eszközöltem rajta. Olyan finom lett, hogy nem hiszem, rosszat tettem volna vele. Kellemesen édes, pihe-puha, foszlós süti lett. Azért a negatív kritika ezúttal sem marad el magammal szemben: vékonyabbra kellett volna nyújtanom a tésztát, akkor még látványosabb lett volna.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 4 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárga
A töltelékhez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
Az öntethez:
  • 2 dl tejszín
  • 4 evőkanál cukor
Így készült:
2 dl meleg tejben elkevertem kiskanálnyi cukrot, belemorzsoltam az élesztőt s hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam a tojások sárgáját, az élesztős tejet, majd a többi langyos tejjel tésztát gyúrtam belőle.
1 órányit kelesztettem. 
A töltelékhez a vajat kissé megolvasztottam, elkevertem benne a cukrot és vaníliás cukrot.
A megkelt tésztát két részre osztottam. Egyik felét vékonyra nyújtottam, megkentem a töltelék felével, felsodortam, két ujjnyi vastag szeletekre vágtam, papírral bélelt tepsibe rakosgattam nem túl közel egymáshoz.
180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Míg sült, a tejszínben elkevertem a cukrot.
A megsült sütemények tetejére öntöttem 1-1 teáskanálnyit, s 5 percre visszatettem a sütőbe.
A tészta másik felével ugyanígy jártam el.

Recept forrása: Vidék íze, 2009. december.
A fenti töltelékmennyiség a magazinban a fél adaghoz kell, de elég volt a kettőzött mennyiséghez is. Nekem így pont elég édes volt. No meg kerek lábasban sütötték, én két nagy tepsiben.
A receptet a Karcagi molnárételek című könyvből merítették, amiről rövid, figyelemfelkeltő ismertetőt is olvashatunk. Sajnos nincs a birtokomban a könyv, pedig kedvvel lapozgatnám...

9 megjegyzés:

  1. Kaphatok en is egy darabot?nagyon guszta,ki fogom probalni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aneta, hogyne kaphatnál! A vendégem vagy:-)

      Törlés
  2. Én is szeretnék egy darabot belőle :-) Nagyon guszták, szépen sorakoznak a tepsiben :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, neked is jut!
      Köszönöm szépen!

      Törlés
  3. Tőlem az egyetlen negatív kritika annyi, hogy miért nem az én tányéromon van? ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Hát nem is tudom, talán neked is meg kéne sütnöd:-)

      Törlés
  4. Irtó guszta! Sikere lenne nálunk is:)

    VálaszTörlés
  5. Ne légy kritikus, ez így gyönyörű, ahogy van.
    Imádom ezt a süteményt, mondhatni elég gyakran készül nálunk.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó kis kelt tészta, csoda guszta lett és nagyon tetszik a cukros-tejszínes megöntözés is! :)

    VálaszTörlés