Omlós kókuszos sütike, szeretem. Akkoriban elég gyakran sütöttük, aztán mellőzve lett. Most pedig elővettem a régi, Anyukámtól származó recepteket tartalmazó füzetemet, azzal a szándékkal, hogy sorra süssem a régi sütiket. (Tudom, lesz benne kanyar is, de előbb-utóbb a végére érek.) Ez az első oldalon szerepel, így ma ez került terítékre:
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 púpos evőkanál kakaó
- 1 sütőpor
- tejföl
A töltelékhez:
- 4 nagy tojás fehérje
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél üveg lekvár
A mázhoz:
- 4 tojás sárgája
- 18 dkg porcukor
Így készült:
Tálba tettem a hozzávalókat a tejföl kivételével és összemorzsoltam. Annyi tejfölt adtam hozzá, hogy összeálljon a tészta.
Két részre osztottam. Mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam.
Egyiket tepsibe tettem, lekvárral megkentem.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a csipet sóval felvertem, majd a cukor hozzáadásával addig vertem, míg kemény, fényes hab lett belőle. Hozzákevertem a kókuszreszeléket, lisztet, végül a tejet.
A masszát a lekváros lapra kentem. A másik lappal beborítottam, s 175 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Addig sütöttem, míg a szélén kikandikáló kókusztöltelék pirulni kezdett, a teteje pedig már nem volt puha.
Miközben sült, a tojások sárgáját a porcukorral habosra kevertem. Rákentem a kisült sütire, s két percre visszatettem a sütőbe.
Kihűlés után szeleteltem. Akkor is kissé morzsálódós, de annál finomabb.
A lekvár pedig... bármilyen lehet, de ha savanykás, csak előnyére válik. Most áfonyalekvárt használtam, de többnyire baracklekvár került bele.
Az utóbbi időben több oldalon láttam hasonló sütit, máz helyett krémmel a tetején. Többek között Csillánál. Úgy gondolom, az is megér egy próbát, sőt!
Nagyon tetszik ez a recept, főleg a tölteléke miatt, mert habos kókuszos, nem vajas :) Ezt majd egyszer ki fogom próbálni :)
VálaszTörlésJanka, örülök, hogy tetszik a recept! Sok sikert hozzá!
TörlésMost, hogy mondod, Nálad valóban nem találkozni krémes sütikkel. Csak én vagyok a bolondjuk?
Nagyon finom lehet, Jankához hasonlóan engem is a töltelék fogott meg! :) Meg az egész süti, így ahogy van! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Hankka! És még tudod, mi a jó benne? Hogy mindenestül beteszed a tepsibe, megsül, és kész is.
TörlésFantasztikus sütemény! Ki kell, hogy próbáljam! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Csigabige! Sok sikert hozzá!
TörlésÉn is zsoktam ezt sütni de lekvárt eddig nem, tettem hozzá, bár el tudom képzelni hogy úgy is lehet
VálaszTörlésAndi, persze, hogy lehet lekvárral, sőt! Én legalábbis szeretem benne.
TörlésDe jó hogy az első oldalon szerepel, kár lett volna kihagyni :-)
VálaszTörlésKatalin, semmiképp sem hagytam volna ki! Már több, mint 3 éve vezetek blogot, de a régi receptek kis része került fel. Itt az ideje pótolni a mulasztást!
TörlésElegáns sütemény! De jó, hogy újrasütöd a régi recepteket :)
VálaszTörlésVicuska, köszönöm! Legalábbis szeretném újrasütni őket:-)
TörlésSok ideje keresem eszt a sutit,nem tudtam a nevet es nem talaltam meg,nagyon regen a szomszed neni sutote,imadtuk,gyermekek voltunk,jaj de orulok hogy vegre meg van ki probalom,nagyon szepen koszonom a receptet,puszi.
VálaszTörlésAneta, de örülök, hogy segítségedre lehettem:-) A süti nevét én sem tudom, arról lett elnevezve, akitől a recept származik.
TörlésNagyon szívesen! Sok sikert hozzá!