De nem marad el a "bosszú": titkos receptjüket közkinccsé teszem:-)))
Azért nem akarom Húgom babérjait learatni, ugyanis ezúttal Ő készítette a sütit. Fiam konfirmálására készült. Testvéreim eljöttek egy nappal korábban, kellett is ám a segítő kéz. Kinek ez, kinek az jutott, Kingának épp a titkos mézes krémes. Szép lett, és nagyon finom:-)
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 2 evőkanál méz
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 5 dkg zsír
- 3 evőkanál tej
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 50 dkg liszt
A krémhez:
- 1 l tej
- 1 bögre gríz
- reszelt citromhéj
- 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- + kis üveg baracklekvár
Így készült:
A tésztához valókat a liszt kivételével gőz fölött összeolvasztjuk. Addig kell kevergetni, míg egynemű lesz. Addigra jó forró lesz, de amilyen melegen csak bírja a kezünk, hozzá kell gyúrni a lisztet.
4 cipóra osztjuk, s lisztezett deszkán azonnal ki kell nyújtani. Kihűlve ugyanis nehezebb dolgozni vele, megkeményedik.
A lapokat sorra tepsi hátán kisütjük.
A tejből, grízből, citromhéjból (1 kisebb citrom lereszelt héja) tejbegrízt főzünk. Nem tudom, mekkora volt ez a bögre, de én minden dl tejhez 1 púpos evőkanál grízt szoktam mérni.
Időnként megkavarva hagyjuk kihűlni a tejbegrízt.
A vajat, cukrot, vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzákanalazzuk a grízt, jól kikeverjük vele.
Összerakás:
Az alsó lapra kenjük a krém harmadát. A következő lapot vékonyan megkenjük lekvárral, s a lekváros felével lefele a krémre borítjuk. Újra krém, lekváros lap, a krém utolsó harmada, beborítva az utolsó, lekvárral megkent lappal.
A lekvártól és krémtől a lapok jól átpuhulnak másnapra. Nekem éppen ezért ízlett annyira, meg azért, mert nem émelygősen édes.
S miért titkos? Mert Sógor ráfogta, hogy ez az ő titkos receptjük, de hát mindenki hasonlóan készíti. Anyukám receptje is csak arányaiban tér el, meg az összerakás módjában: lekvár csak középre kerül, krém meg az alsó és felső két lap közé.
Ez volt édesanyám kedvenc sütije. Most már én is sütöm, a miénk is lekváros és mindenki imádja :)
VálaszTörlésSzerintem mindenki szereti ezt a sütit:-)
TörlésNagyon szeretjük a mézes krémest, csak sajnos nagyon ritkán készül ... egyszer-kétszer egy évbe. Ilyen grízes krémmel még nem készítettem, de tetszik, következőkor kipróbálom ezt a "titkos" receptet. ;)
VálaszTörlésOkki, én sem készítem túl gyakran, mi az hogy, eddig mindössze kétszer sütöttem. Anyukám viszont elég gyakran sütötte, de hát neki nem volt ekkora receptkészlete:-)
TörlésSok sikert a "titkos" recepthez!
A testvéred is nagyon ügyes, nagyon szép lett a sütitek. :) Ez a lekváros lappal borítás nekem új, jó ötlet! :)
VálaszTörlésAzért a testvéreim sem vesznek el a konyhában, de közel sem sütnek annyit, mint én. Valahogy én fertőződtem meg leginkább a sütés-főzéssel...
TörlésNekem is elsősorban ezért a rétegezésért tetszett meg a süti, mert más, mint a megszokott, meg az ízhatás is más...
Az összerakásnál írod, hogy "Az alsó lapra kenjük a rém harmadát. " -ezen jót nevettem, ilyen édes bosszú gríz rémmel és baracklekvárral bármikor jöhet :)
VálaszTörlésVicuska, rémesre sikeredett ez a bosszú:-) Veled együtt nevettem:-) A csudába, pedig mindig átolvasom közzététel előtt, mégsem szúrtam ki. De már javítottam, köszönöm, hogy figyeltél, s figyelmeztettél!
TörlésPuszillak, legalább jót nevettünk, ezért már megérte! :)
TörlésÉn is írtam már el, pl. hozzávalónál 500 kg lisztet az 500 g helyett, hónapokig díszelgett így a receptben...
Szép és kívánatos, mi is nagyon kedveljük.
VálaszTörlésKöszönöm, Marisz!
TörlésNagyon finom süti ! A család imádta ! A receptet mentettem ! :)
Törlés