2011. június 23., csütörtök

Meglepetés lóhere

Ez a süti még a Lányom iskolai kirándulására készült. Mikor ezt sütöttem, támadt az ötlet, hogy apróbb gombóckákat töltsek különféle töltelékkel.
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 250 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő 
  • 1,5 dl tejföl
  • 0,5 kiskanál só
A töltelékhez:
  • 3 tojás fehérje
  • 10-10 dkg darált dió és kókuszreszelék
  • 3-3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg csoki
  • 15 dkg rahát 
  • lekvár
Lekenni:
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál cukor
A  tésztához a meleg tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszben elmorzsoljuk a margarint, s a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Kevés liszttel megszórjuk, letakarva megkelesztjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A fehérjéket felverjük. Felét a dióhoz adjuk, elkeverjük 3 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral. Másik felével és a másik 3 evőkanál cukorral elkészítjük a kókuszos tölteléket. A rahátot apróbb kockákra vágjuk, a csokit kockákra tördeljük (tetszés szerinti lehet). A lekvárt is előkészítjük.
A megkelt tésztát 5 részre osztjuk, mindegyiket vékonyra nyújtjuk, s 18-20 kisebb négyzetre vágjuk. Mindegyik részt megtöltjük 1-1 fajta töltelékkel, a sarkokat ráhajtjuk, összenyomkodjuk, gömbbé formáljuk, s hajtással lefelé tegyük le. 3 különböző töltelékkel töltött gömbből lóherét formázunk, kissé összenyomjuk őket, így helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Hagyjuk még pihenni 15-20 percet, lekenjük a cukorral alaposan elkevert tojással, majd kisütjük őket.
2 nagy tepsibe fértek bele.
 Még volt néhány ötletem a töltelékhez, pl. túró, mogyorókrém, meggy, puding, de kezdetnek ez is elég volt. Jó hosszasan elbabráltam vele így is. De finom lett, s tényleg meglepetés volt, melyikben mi lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése