2011. június 9., csütörtök

Hamis túrós

Itt találtam a receptet, tudtam, hogy ki fogom próbálni. Nem bántam meg, valami csodálatosan finom, könnyű süti lett belőle. Visszatérő lesz nálunk, az biztos. Nem annyira túrósra emlékeztet, inkább a krémeshez hasonló állagú a tölteléke. Most kivételesen a recepten sem igazán változtattam. Úgy jó, ahogy van.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom leve, héja (vagy 2 kiskanál citromaroma )
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 6 dl tej
  • 7 evőkanál cukor
  • 2 vaníliaízű pudingpor
  • 4 tojásfehérje
  • 3 dl tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
A beszóráshoz: porcukor.

Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, kb. 3/4-ét kinyújtjuk és tepsibe tesszük.
A töltelékhez megfőzzük a pudingokat a tejben a cukorral. Hozzákeverjük a tejfölt, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, végül a 4 tojásfehérje keményre vert habját. A tésztalapra simítjuk.
A maradék tésztával berácsozzuk a tetejét. ( Én kinyújtottam hosszúkásra a tésztát, csíkokra vágtam,  s a csíkokat átlósan egyenlő távolságra egymástól a töltelékre helyeztem, majd ellenkező irányban is.)
Előmelegített sütőben kisütjük.
Porcukorral szórjuk be a tetejét . Kihűlés után szeleteljük.
 Apósom azt mondta, hogy sok finomat sütöttem már, de ilyet még nem. Ő pedig csak tudja, fénykorában cukrász volt.


5 megjegyzés:

  1. Különleges sütemény! Gerdi, légy szíves vedd le a szóellenőrzést, mert őrjítő tud lenni!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    A kérdésem az lenne, hogy meg kell várni míg kihül a puding, hogy hozákeverjem a tejfölt és a tojásfehérjét. Köszi: Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Nikolett! Nem kell megvárni, hogy kihűljön a puding, azon melegében hozzákevered a tejfölt, majd a habot. Emlékeim szerint ekkor eléggé folyós volt a töltelék, de kisülés, illetve kihűlés után megdermedt, s szépen szeletelhető volt. Sok sikert a sütihez!
      Üdvözlettel: Gerdi

      Törlés