Ahol évekig laktunk albérletben, még tavalyelőtt is, az udvar tele volt eperrel, málnával és ribizlivel, meggy és körte is termett, meg szeder és feketeribizli, akkora mennyiségben, hogy a családot is elláttuk. De első saját otthonunk udvara nem lát el minket -egyelőre- minden földi jóval, de ez már csak évek kérdése:-) S mivel igencsak hiányzik a sok gyümölcs, megjegyeztem a férjemnek, de jó lenne egy kis málna! Másnap 5 láda málnával állított haza. Lett belőle szörp, a többi a mélyhűtőben várja, hogy sütivé, gyümölcsjoghurttá meg egyéb finomsággá alakuljon át. Aztán meggyet is teremtett nekem Férjuram -hát nem a férjek gyöngye?- , meg a nővéreméktől is kaptunk jócskán, így befőtt és dzsem is került a kamrába, no meg, meglepő módon, süti is készült belőle!
Ez az egyik:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 3 tojássárgája
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 dkg elmorzsolt élesztő
- 0,5 dl langyos tej
- 25 dkg margarin
- 3 evőkanál cukor
- 1,5 kg meggy
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 3 tojásfehérje
- 6-8 evőkanál cukor
- 4 evőkanál zabpehely
A meggyet kimagoljuk, lecsepegtetjük.
A tésztához valókat összegyúrjuk, sima, kemény tésztává dolgozzuk. Fél órányit pihentetjük.
Kétfele osztjuk, egyiket kinyújtjuk, tepsibe helyezzük.
A meggyet elkeverjük a cukorral, fahéjjal, zabpehellyel s a tojásfehérjék keményre vert habjával. A tésztalapra simítjuk, befedjük a másik kinyújtott lappal. Előmelegített sütőbe toljuk, addig sütjük, míg a tésztalap megpirul.
Kihűlés után szeleteljük, porcukorral szórjuk be.
Ezt a sütit már második alkalommal sütöttem- az elsőt hétvégén vendégségbe vittük, de tegnap magunknak is megsütöttem. S- ahogy lenni szokott- az első jobban sikerült. Másodjára kissé elázott az alsó lap, mert több meggyet tettem bele (ez a több a másfél kg). S kevesebb zabpelyhet, 3 kanállal, azért írtam 4-et ezúttal. De igazán finom, édeskés-savanykás, a meleg napokon jóleső süti. Édeskésről jut eszembe: én első alkalommal 6 kanál cukrot tettem bele, másodjára 8-at, de nem lett édesebb, mert több volt a meggy. Aki édesszájú, többet is tehet, de nekünk így ízlett.
A recept eredete pedig a 33 édesség lépésről lépésre című könyv, melyből már több sütit megsütöttem. Egyébként Hargitai György receptjeit tartalmazza a könyv, aki a kedvenc lapom szerkesztője is, a Príma Konyháé. Majdnem betartottam egy az egyben a receptet- zabpehely nem volt az eredetiben.
Ez nagyon finom lehet, keves teszta, sok gyumolcs, ferjem kedvence. Ezt elraktarozom :-)))). nalunk meg nincsen malna, most viragzott el, szivesen latlak majd!!!!
VálaszTörlésMegyek hozzád sütizni :)
VálaszTörlésRéka, tényleg finom süti, ha meggyes, csakis az lehet:-) Málnázni látsz szívesen? Indulok!!!
VálaszTörlésSzívesen látlak, Jutka! Csak 800 km...de mi is megtettük már, nem egyszer. Megéri:-)