Csupa-csoki kalács

A hűtőben találtam egy üveg ottfelejtett mogyorókrémet. A gyerekek szívesen megették volna kenyérre kenve -én meg nem enném, de ők nagyon szeretik-, de lebeszéltem róla őket. Bár nem lehetett nagyon régi, úgy gondoltam, nem árt neki a hőkezelés, ezért kalácstöltelék lett belőle. Mikor összeállítottam a tésztát, jött az ötlet, legyen az is kakaós. Aztán mikor kihűlt, csokival is bevontam. Így lett csupa csoki. No meg gyerekrajongás tárgya:-)

Hozzávalók:
  • 40-40 dkg fehér búzaliszt és rétesliszt
  • 10 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 púpos evőkanál kakaó (holland) 
  • 1 nagy üveg mogyorókrém
  • 10 dkg ét tortabevónó csoki
  • 1 evőkanál olaj
A tejből 2-3 dl-t meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Míg felfut, a liszteket, sót, többi cukrot elvegyítjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Beletesszük a tojássárgákat, ráöntjük az élesztős tejet, s a többi (szükséges mennyiségű) tejjel , a kakóval összegyúrjuk, megdagasztjuk. Letakarva kb. egy óra alatt megkelesztjük.
A tésztát 2 vagy 3 részre osztjuk ( én két rudat sütöttem belőle, de elég vaskosak lettek, 3-ba is oszthattam volna), téglalap  alakúra nyújtjuk, megkenjük a mogyorókrémmel, feltekerjük, tepsibe helyezzük. Még kelesztjük 15-20 percet, majd sütőbe tesszük. (Ezúttal hideg sütőbe tettem, mert rövidebb lett a második kelesztés. 180 fokra állítottam a sütőt.) Kisütjük.
Mikor kihűl, bevonjuk a gőz fölött 1 kanál olajjal felolvasztott csokival.

A csokit csorgatni akartam, de nem volt hajlandó vékonyan folydogálni, ezért rákentem.  Ilyenkor arra gondolok, többet nem veszek ilyesmit, elkészítem itthon a csokimázat, de nem tart sokáig:-) Időnként az időhiány, s mi tagadás, a kényelem, bizony rávesz erre is.

13 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy lehet ott felejteni a mogyorókrémet a hűtőbe??? Nálunk egy hétig ha eltart, akkor az sok :P

    Nagyon finom lehet ez a kalács, de csak akkor tudom elkészíteni, ha erre a célra veszem a mogyorókrémet, mert hanem eltűnik hamar :)

    VálaszTörlés
  2. A nyári nagy meleg elől menekítettem a hűtőbe, s elfelejtődött... Különben nálunk is rájárnak a gyerkőcök:-)

    VálaszTörlés
  3. Úgy látszik minden gyerek szereti a mogyorókrémet:) Nálunk is hamar fogy. Nagyon tetszik a recept, elraktároztam a listámra:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, finom sütemény!

    VálaszTörlés
  5. Na, ez nagyon finom, szetetem a csokit!

    VálaszTörlés
  6. Gyerekkorunkban nagymamám gyakran sütött ilyen sütit, persze mogyorókrém - akkor még nem ismertük - és csokimáz nélkül. Az is nagyon finom volt, mogyorókrémmel és csokimázzal gazdagítva pedig... hm, nemcsak a gyerekek rajonganának érte :)

    VálaszTörlés
  7. Tényleg csupa csoki! :))
    Nem csoda, ha kedvenc lett! Nálunk a nagylányom elől kell dugdosnom a nutellát, mert néha túlzásba esik. :D Mi Apával nem rajongunk érte a picurnak meg csak akkor jut, ha Esztiébe beleeszik. Ráér még rákapni! :))

    VálaszTörlés
  8. Ez aztan tenyleg csupa csoki :-)))). nagyon bejon nalunk is!!!! Csak meg kene mutassam a kepet a gyerekeknek es holnap mar foghatnek is neki :-)))).

    VálaszTörlés
  9. Trollanyu, köszi! Jobban örülnék, ha a gyümölcsöt szeretnék annyira, mint a mogyorókrémet...
    Éva, köszönöm!
    Adela, köszönöm! Csatlakozom hozzád a csokirajongást illetően:-)
    Hankka, köszi! Az én nagymamám is mestere volt a kalácssütésnek, még a töltelék nélküli is olyan finom volt!
    Barbi, köszönöm! Üdvözöllek nálam!!! Ha csokiról vagy mogyorókrémről van szó, az én két csemetém sem ismer határt, magam kell megszabjam. Pedig sokáig óvtam őket az édességtől, de volt két szerető nagymama, még több nagynéni...

    VálaszTörlés
  10. Köszi, Réka! Hi-hi, enyémek is azt fújják, mikor mellém kupurognak, hogy anya, legözelebb sütünk ilyet? S már annyi van raktáron a legközelebbiből, hogy ha minden nap sütök, az is kevés:-)))

    VálaszTörlés
  11. Na, ez ismerős! Ezért vannak a nagyik, hogy elkényeztessék az unokákat! :D

    VálaszTörlés
  12. Ez a finom kalács az én rajongásom tárgya is lett volna. Tökéletesen megértem a gyerkőcöket. :)))

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm, Petra! Mi tagadás, én sem vetem meg a csokit...

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...