Császárzsemle

...vagy nem. A formázása viszont az. Már nem tudom, hol találtam rá, de memorizáltam, s jó ideig fontolgattam a próbát. Elsőre jobban sikerült, másodjára nem lettek annyira szépek. Az első sima kenyértésztából készült, s formázás előtt meghempergettem magkeverékbe. Szép is lett meg finom is, de tízóraira nem éppen alkalmas, mert nagyon tud szemetelni.

A második a múlt héten készült, 1 kg lisztből gyúrtam tésztát, kisebbik részéből kenyérlángos lett, nagyobbikból 8 darab zsömle.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 kiskanál só
  • 1 tojássárga (maradt máshonnan, hát beletettem)
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • langyos víz
  • 5 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl-nyi langyos vízben, melyben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk.
A sót, lisztet elvegyítjük, közepébe mélyedést készítünk. Belerakjuk a tojássárgát, ráöntjük az élesztős tejet, s még annyi langyos vízzel megdagasztjuk, hogy inkább kemény tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk a megolvasztott, de nem forró vajat.
A tésztát letakarva megkelesztjük.

Kisebbik részéből (kb. a tészta 1/3 része) vacsira kenyérlángos készült. Tepsi méretűre nyújtottam, villával megszurkáltam, s elősütöttem. Megkentem tejföllel, egy nagy fej szeletelt hagymát szórtam rá, majd kolbászt, reszelt sajtot. De készülhet szalonnával, sonkával, szalámival. Készre sütöttem.

Közben megformáztam a zsömléket: a maradék tésztát 8 részre osztottam, hosszúkás hengerré sodortam, enyhén lisztezett deszkán. Limaránál találtam fázisképeket, én nem készítettem. Tehát úgy formázzuk, mint Limara. Tepsibe rakosgatjuk, még 20-25 percig kelesztjük, s pirosra sütjük.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon aktív vagy ! Fincsiket sütöttél, guszták! Nekem is nagyon tetszik ez a formázási technika ,de lehet hogy nehezebben boldogulnék a kivitelezéssel mint te mert neked nagyon jól sikerűlt!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen sikerült a formázás! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép ez a formázás és remekül sikerült a tiéd:) A magvasok sokkal szebbek, mégha szemetelnek is:)

    VálaszTörlés
  4. Éva, köszönöm! Próbálkozhatsz vele bátran, mert egyáltalán nem nehéz, s nagyon látványos az eredmény.

    Petra, köszönöm!

    Trollanyu, köszi:-) Szerintem is szebbek a magvasok, finomabb is volt, no meg az első. Biztos nagyobb volt az igyekezet:-)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...