Mézes krémes piskóta

Nagy kedvelői vagyunk az ezeréves mézes krémesnek. Annak a hagyományos, mézes lapokból álló és grízkrémmel meg lekvárral összerakott sütinek. Egy ideje motoszkál a fejemben a gondolat, hogy mézes piskótát töltök meg lekvárral és az igen kedvelt grízes krémmel. Még nem sütöttem mézes piskótát. Lehet, hogy pont az egy kanál méz miatt nem nőtt meg szép magasra, de lehet, csak úgy, mert szokott ilyen tréfákat űzni velem ez a gyakorta készített, tulajdonképpen alap dolog. Így a tervezett három helyett csak két lap lett belőle, s az összes krém egy helyre került. Puha, mézes ízű sütemény lett a végeredmény.

Hozzávalók:
A piskótához:
  • 7 tojás
  • csipet só
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 7 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál gríz
  • 2 evőkanál cukor + 18 dkg
  • 25 dkg vaj
  • + baracklekvár
Így készült:
Először is a tejből, grízből, 2 evőkanál cukorból tejbegrízt főztem.
A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral felvertem, végül belekerült a méz is. A sárgákat is belevegyítettem, majd kanalanként hozzákevertem a lisztet, közben a sütőport is belekerült.
A masszát papírral bélelt tepsibe (28×32 cm-es) simítottam, 180 fokon pirulásig, illetve tűpróbáig sütöttem. A tepsibe hagytam kihűlni.
Mikor kihűlt, lehúztam róla a papírt, s kettévágtam.
A vajat elkevertem a cukorral, majd kanalanként a közben kihűlt tejbegrízzel.
A piskóta mindkét vágott felét lekentem savanykás baracklekvárral. Egyikre rákentem a krémet, másikkal beborítottam úgy, hogy a lekváros fele kerüljön a krémre.
Akár azonnal is szeletelhető.

Nem mostanság készült ez a süti. Rengeteg "tartalék" van, de most ezt részesítettem előnyben, mert ezt igencsak szerettem.





6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. :-) Aki a mézes krémest szereti -márpedig ki ne szeretné- ezt is fogja! :-)

      Törlés
  2. Ez is nagyon finom lehetett! És gyere majd sűrűbben, már hiányoltalak :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin, az volt! :-) Szeretnék sűrűbben jönni, de valahogy nem tudom összespórolni az időt a blogra... De megpróbálok, csak mert hiányoltál! :-)

      Törlés
  3. Csodásan néz ki! Én is szeretném! :)

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...