Kacsazsíros pogácsa

A "hamuban sült" pogácsa, akárcsak a mesében, nélkülözhetetlen útravaló. S nem csak útravalónak, de kenyér helyett leves mellé, tízórainak vagy uzsonnára is tökéletes. Szinte mindig sütök a Fiamnak, s marad itthon is, van mire rájárni. Meg neki is van mit magával vinni az előadásokra, meg mivel kedveskedni a lányoknak.

Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kg liszt
  • 30 dkg kacsazsír
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 tojás, csipet só. köménymag a tetejére
Így készült:
A tejet kézmelegre melegítettem, illetve annyira, hogy kellemesen meleg legyen a bőrünknek. Elkavartam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt s hagytam felfutni.
Közben a lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral. Beleütöttem a tojásokat, beleöntöttem a közben felfutott élesztős tejet. Gyúrni kezdtem, közben annyi tejfölt kanalaztam bele, hogy megfelelő keménységű, könnyen gyúrható tésztát kapjak.
A megdagasztott tésztát letakarva pihenni hagytam.
Mikor megkelt, vékonyra nyújtottam, hajtogattam, majd letakarva még félórányit pihentettem.
Ezután jó ujjnyi vastagra nyújtottam, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe pakoltam.
Egy tojást nagy csipet sóval felvertem, csak villával, hogy egynemű legyen. Lekentem a pogácsákat, köménymaggal szórtam.
180 fokon szép pirosra sütöttem.
A lehullt tésztadarabokat is összegyúrtam, nyújtottam, szaggattam.
Két nagy tepsivel lett.

Kacsazsír helyett sertészsírral is készíthető, illetve más mag vagy reszelt sajt is kerülhet a tetejére, lehetőség, ízlés, kedv szerint.

2 megjegyzés:

  1. Szépek lettek a pogácsa nálunk is kedvelt!

    VálaszTörlés
  2. Igen, kell is kedveskedni a lányoknak :-) de ilyen finom és guszta pogácsákkal biztos nem lesz nehéz :-)

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...