Stollen keksz

Stollent még soha nem sütöttem, bár kacérkodtam vele. Ennek a keksznek a receptjét viszont nem sokáig rakosgattam, még a rátalálásának a hétvégéjén megsütöttem. Egy orosz oldalon, itt leltem rá. Dupláztam az adagot, szerencsére. Azon frissiben megkóstoltam, azóta nem ettem belőle. Akkor finom volt, gondolom, még mindig az! 😊
Azért eszközöltem rajta "némi" módosítást, nehogy hűtlen legyek önmagamhoz. Merem ajánlani ebben a formájában is! 

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg túró
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 csapott mokkáskanál mézes-fűszerkeverék
  • porcukor beszórni
Így készült:
A túrót villával áttörtem. Hozzáadtam a cukrot, tojásokat, puha vajat s elkevertem. Majd a többi belevalót is hozzámértem, s összegyúrtam. 
Hagytam pihenni fél órát.
A tésztából diónyi gömböket formáztam, tepsibe pakoltam, nem túl közel egymáshoz.
180 fokon világosra sütöttem. 
Két és fél nagy tepsivel lett belőle.
Még azon melegében porcukrot szórtam rá.

Dió vagy mandula is kellett volna bele, ezt kihagytam. A mézesfűszer helyett pedig gyömbér, szegfűszeg és fahéj, de hát ezeket tartalmazza a fűszerkeverék is. Nem tettem bele sokat, nem akartam, hogy mézeskalács íze legyen. Nekem így ízlik, ahogy van. Nem az a roppanós kekszféle, inkább puha, de harapós. Hogy meddig áll el, nem tudom, egy hétig biztosan rá lehet járni, ha dobozban tartjuk, hogy ne száradjon ki. Pakoltam belőle Fiamnak jócskán, hogy néhány napig ne nélkülözze a sütiimet. 


2 megjegyzés:

  1. Óhhh, a Mini változataim és a kekszimádatunk után ez kötelező nekem! 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Sok sikert hozzá! Nekünk ízlett, biztosan, nálatok is sikere lesz!

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...