A hónap témája: a paradicsom

Ebben a hónapban több paradicsomos recept (többnyire nem süti) került fel blogomra, ezért gondoltam erről a zöldségről írni. Vagy inkább gyümölcsről? Már többször találkoztam hasonló vitával. No nem fogom szavazásra bocsátani a kérdést, hanem elárulom a választ: a paradicsom gyümölcs, botanikailag. De a köztudatban, a kertészetben, felhasználása szerint zöldség. Mégpedig azért gyümölcs, mert "a gyümölcs a virágból kifejlődő húsos termés vagy áltermés; többnyire cukortartalmú..." (Egyetemes Lexikon) A zöldségek pedig étkezési célokra termesztett növények ehető részei: gyökere, gumója, levele, szára.
Másik érv a paradicsom gyümölcs volta mellett, hogy a zöldségek lúgosak, a gyümölcsök savasak, a paradicsom savtartalma márpedig magas.
Nekem erre másik, magam által felállított szabályom volt: ami évelő, fán vagy bokron terem, az gyümölcs. Az egynyáriak zöldségek. De ez sem jó, mert akkor a dinnye is zöldség lenne. De a másik, hivatalos érv szerint akkor gyümölcs a tök, az ubi, a paprika, a bab... ezek mind virágból fejlődnek ki.
Ezt a vitát meghagyom a botanika számára, gasztronómiailag a paradicsom akkor is zöldség!


A paradicsom Dél- és Közép-Amerikából származik, ott ma is szinte gyomnövény. Hála érte Kolumbusznak! Európában a 16. századtól kezdve terjedt el. Kezdetben dísznövényként termesztették. Első magyar említése 1664-ben történt, egy kertészeti leírásban. Sokáig csak az úri konyhákban tűnt fel, kizárólag főzve használták. Nyersen, salátának csak a 20. század második felétől kezdték fogyasztani.

A magyar neve az édenre utal, a paradicsomalma szóból rövidült le. Petra reformkori konyhájánek egyik receptje is felidézi ezt az elnevezést, itt .
Pedig igazából nyersen egészséges. Nagyon magas a cukor (mégiscsak gyümölcs?) és C-vitamin tartalma. Karotint, E-vitamint is tartalmaz. A nyomelemek közül káliumot, kálciumot, magnézimot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A benne lévő tomatin mikrobaölő hatású, a likopin antidioxáns, a lutein az éles látást biztosítja. Rákmegelőző hatásáról viták folynak (mennyit tudnak vitatkozni...).
De mindenképpen egyik legjobb természetes gyógyszer: reuma, köszvény, gyulladásos betegségek, gyomorsavtúltengés ellenszere, hányingercsillapító.
A még éretlen, zöld "gyümölcs" szolanin nevű, mérgező vegyületet tartalmaz. Talán ezért nevezték régen szerelem almájának, mert bódulatot okozott.
Konyhai felhasználása változatos. Legyen előétel, leves, főétel, de ivólé is készül belőle. Sőt, süti is:-)

4 megjegyzés:

  1. azok a sárgák....hűűűű
    nálatok termett?

    VálaszTörlés
  2. Mi mindent tudtam most meg! Eddig és ettől függetlenül is nagy kedvenc a paradicsom, a gyerekek, ha választani lehet a zöldségfélék közül, először a paradicsomért nyúlnak! A sárgával pedig idén nyáron találkoztam először, addig nem is tudtam, hogy ilyen fajta is létezik.

    VálaszTörlés
  3. 4Gyerek, tavaly nekem is volt ilyen sárga, de nem szedtem magot belőle. Ezt most a nővéremtől kaptam, s bebiztosítottam a jövő évi termésnek való magot is. Kérsz belőle?
    Hankka, miközben több helyen olvastam a paradicsomról, engem is sok minden újságként ért. Ilyen apró, sárga, körtealakú paradicsom évek óta van nekünk, édesebb, mint a piros, gyümölcsként is ehető:-) Ha szeretnél belőle, szívesen küldök magot!

    VálaszTörlés
  4. Hát nem szeretnélek megfosztani a jövő évi adagod egy részétől, így inkább maradjunk annyiban, hogy a jövő évi termésből fogjál majd nekem. oké?

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...