2011. március 31., csütörtök

Almás muffin

Holnap már április... E hónap témája az alma , s szándékomban volt még egy-két almás recept feltöltése. Már csak egyre futja. Ez egy muffin, amit a gyerekek nagyon szeretnek, gyakran ki is követelik. De szerintem csak a formája miatt rajonganak érte, ha ugyanazt tepsiben sütném meg, s szeletelve tenném eléjük, nem lennének annyira feldobva.
Ezúttal Fiam követelte ki. Hát akkor legyen almás. Végig is néztem legalább húsz receptet, de valamiért egyik sem tetszett. Így alkottam egy újat.
Hozzávalók:
  • 1 csomag margarin (25 dkg)
  • 22 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál kakaó
  • 45 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • csipet só 
  • 2 dl tej 
  • 4 alma
  • a tetejére 6 dkg fehér csokoládé
Elkészítés:
A margarint  elkeverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, sót, kakaót, sütőport és szódabikarbónát elvegyítjük, s a tejjel váltakozva a tojásos masszához keverjük.
Az almát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, a tésztához vegyítjük.
A muffinsütő mélyedéseibe kosárkákat helyezünk, kicsivel több, mint félig megtöltjük a masszával. Kisütjük.
Kb. 36 darab lesz belőle.
Ha kihűltek a sütik, a fehér csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, s a sütik tetejét becsorgatjuk vele. Tortadarával is díszíthetjük.

2011. március 27., vasárnap

Méteres kalács

Még soha nem sütöttem, de egyetlen megmaradt gyerekkori barátnőméknél visszatérő ünnepi süti volt. Egy ideje tervezem, de annyi süti van soron, hogy mindig elodázódott. De tegnap nekiugrottunk, s ez végre sikerült!
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl meleg víz
  • 1,5 dl olaj
  • 32 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só 
  • 2 evőkanál kakaó
A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 2 csomag málnaízű pudingpor
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
A csokimázhoz:
  •  15 dkg ét tortabevonó csoki
  • 5 dkg margarin
Elkészítés:
A tésztát készítjük el előbb: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a meleg vizet, majd az olajat, végül a sütőporral elvegyített lisztet. A fehérjéket csipet sóval keményre verjük, s óvatosan a tésztához keverjük. Két formát kikenünk, kilisztezünk. A massza felét egyik formába töltjük, a másikba belekeverjük a kakaót. Ezt a másik formába borítjuk. Előmelegített sütőben sütjük, tűpróbáig. A kakaósnak kicsit több sütés kell.
A krémhez a pudingot a tejben megfőzzük. Fóliával beborítjuk a tetejét, s hideg helyre tesszük. A margarint elkeverjük a cukorral, s kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
Ha a tészta már kihűlt, a domború tetejét kiegyenesítjük, azaz levágjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk a sütit.
Összerakjuk a krémmel: egy sárga lapot megkenünk krémmel, barna lapot illesztünk hozzá, megint krém, s így folytatjuk. Két rudat készítünk. Ha marad krém, kívülről is bevonjuk.
A mázhoz a csokit a margarinnal gőz fölött felolvasztjuk, simára keverjük. Hagyjuk  kicsit hűlni, majd a sütik tetejére simítjuk úgy, hogy az oldalára is lefollyon.
Ferdén szeleteljük, így lesz csíkos.

Több receptet megnéztem, végül a Péter Jánosné gyűjtésében megjelent Süteményeskönyv (nagyon jó recepteket tartalmaz) méteres kalácsa mellett döntöttem. Ugyan nem kalács, csak a formája emlékeztet rá.
Persze változtattam kicsit rajta: egy tojással s annak megfelelő mennyiségű liszttel többet tettem. A krémhez pedig puncspuding helyett málnásat tettem. A puncsosat nem szeretem:-)
Eredetileg őzgerinc formában kell sütni, de nekem nem egyforma a két formám, ezért püspökkenyér formában sült. Így szögletes lett, nem domború hátú.
S hogy folytatódjon kicsit a heti pechsorozat, a puding nagyon megdermedt, ezért szűrőn átpasszíroztam. A Férjem ötlete volt, ugyanis ő kavarta a krémet. Azért lett olyan finom!

Rozsos cipó, avagy hogyan süssünk lapos kenyeret?

A héten semmi sem akart sikerülni. No nem egészen, de egy-két kudarcos konyhai kalandot követően ráfogtam. Az egyik a kenyér volt, aztán a pogácsa, a gyümölcslevesnek húzta az orrát a fiam, a második nem ízlett a lányomnak. Mérgemben pénteken tejbegrízt főztem, aminek a gyerekek örültek, de a férjem lenyomtatta zsíros kenyérrel:-)
Akkor jöjjön a kenyér. Úgy időzítettem a sütését, hogy a második kelesztés ideje alatt elvihessem a Leányzót szolfézsra. Hazafele bementünk a boltba a Fiammal egy-két dologért, s elmeséltük a boltos néninek, hogy előző nap a Férjuram véletlenül elvitte Lábalatt nevű hófehér kiscicánkat a boltba, valahogy bebújt az autóba, ott meg kimászott. De Apa nem tudta, hogy a mi macskánk, csak másnap derült ki, mikor reggel Lábalatt nem mászott a lábunk alá. Volt is sírás! A boltos néni elmondta, hogy ő reggel látta, de azóta nem. Aztán ő is elmesélt egy-két állatos sztorit, mielőtt hazasiettünk volna kenyerünkhöz. Gyorsan bekapcsoltam a sütőt, megcsodáltam szépen felnőtt cipóimat, s bevágtam a tetejét, hogy szebb legyen. No, ezt nem kellett volna! Ugyanis túlkelt szegény, s attól a mozdulattól kiengedte a levegőt magából. Ha már dolgoztam vele, megsütöttem. Ilyen lett:
Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér búzaliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt
  • 2 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 kiskanál só
  • 3-4 dl meleg víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál tej lekenni a tetejét 
  • szezámmag beszórni
Elkészítés:
A kétféle lisztet és a sót összevegyítjük, a közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot. A mélyedésbe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet kanállal belekeverünk, s letakarva hagyjuk megkelni. Ha már jó bubis az élesztős massza, hozzáöntünk a meleg vízből 3 dl-nyit, összegyúrjuk. Ha kemény, még mehet víz bele. Megdagasztjuk, majd belegyúrjuk az olajat is. Ha már sima a tészta, pici liszttel beszórjuk, s letakarva kb. 1 órán át kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, kettőbe osztjuk, kissé átgyúrjuk, két cipót formázunk belőle, tepsibe helyezzük. Kb. fél óra alatt újra megkelesztjük. Egy-egy evőkanál tejjel lekenjük, szezámmaggal szórjuk. Előmelegített sütőben sütjük.

Elfogyott ugyan a kenyér, de máskor nem hagyom őrizetlenül a tésztát. Saját kárán tanul az ember...

2011. március 20., vasárnap

Variációk egy témára: Kráter süti

Az internet is tele van ennek a sütinek a receptjével, de én a nemrég beszerzett, Süssünk, főzzünk sorozat egyik receptesfüzetében - Édes sütemények - leltem rá és csaptam le a sütire. Egyszerű és nagyszerű, és sokféleképpen variálhaó, számomra legalábbis.
Az eredeti recept alapján készült:
Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 35 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só 
A tetejére:
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
Előbb a pudingot készítjük el, a csomagon lévő utasításnak megfelelően. Fóliát simítunk a tetejére, s félretesszük.
Elkészítjük a tésztát: a tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral, majd váltakozva hozzáadjuk a tejet, liszben elkevert sütőport és kakaót, olajat. Felverjük a csipet sóval a tojások fehérjét, s óvatosan a masszához keverjük.
Kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, s a tetejére kanalazzuk a közben megdermedt pudingot, lehetőleg egymástól egyenlő távolságú kupacokba.
Előmelegített sütőbe toljuk, tűpróbáig sütjük.

A könyvecske 2 csomag pudingot ajánl a tetejére, de elég egy is.
Egyik alkalommal, mikor meg akartam sütni a sütit, rádöbbentem, hogy -magam sem értem, hogy fordulhatott elő- nincs itthon, csak csokis pudingpor. Egy csavarral megoldottam a kínos helyzetet: kihagytam a tésztából a kakaót.
Mikor harmadjára sütöttem, a fiam osztálybulijára készült. Kicsit fel akartam dobni. A hozzávalók is változtak kicsit, ezért felsorolom újra:
  • 4 tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 40 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 karamell ízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 5 dl tej
Megfőzzük a pudingot, félretesszük. Megkavarjuk a tésztát: tojások sárgáját, margarint, cukrot előbb, majd a többi hozzávalót. A tojások habját se felejtsük.A kakaót a végén csak fele tésztába keverjük. Előbb a kakaó nélküli kerül a tepsibe, rá a barna tészta. Villával kicsit megkeverhetjük. Rákanalazzuk a pudingot, sütjük.

2011. március 17., csütörtök

Kókuszos gombócok

Újabb saját alkotás...azaz nem annyira. A fiam padtársa minden nap péksütit visz iskolába, amiből jut az én csemetémnek is. Időnként hoz haza a húgának is, (nagyon jó tesók, kivéve, mikor marják egymást), s egyik alkalommal valami kókuszosat hozott haza. Mivel még nem ettem kókusszal töltött kelt tésztát, s éppen soron volt a kókusz, megalkottam.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 50 dkg fehér liszt
  • 50 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál cukor 
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 1 kiskanál só
  • 4-5 dl aludttej (vagy joghurt)
A töltelékhez:
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 3 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
Elkészítés:
A tésztához való tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot, s belemorzsoljuk az élesztőt.
A liszteket összevegyítjük a sóval, hozzáadjuk a tojások sárgáját, ráöntjük a már habos élesztős tejet. Annyi aludttejet adunk hozzá, hogy kemény, de jól gyúrható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, s letakarva megkelesztjük. Kb. egy óra alatt a duplájára kel.
Közben elkészítjük a tölteléket: a tejet felforraljuk, leforrázzuk vele a kókuszt. A tojások fehérjét a cukorral keményre verjük, hozzáadjuk a kókuszt, óvatosan elkeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. 1-1 kanál tölteléket teszünk a közepükre, a négyzetek 4 csúcsát egymásra hajtjuk, kicsit össze is nyomjuk. Gömbbé igazítjuk, s hajtással lefelé tesszük a tepsibe.
Előmelegített sütőben sütjük.

Nem lett elég a töltelék, a maradékot lekvárral töltöttem. De más töltelék is kerülhet bele, dió, csoki, mogyorókrém, ami éppen kéznél van.
Finom lett, a lányom meg is kérdezte, sütünk megint ilyet? Hát persze, ha rákerül a sor:-)

2011. március 14., hétfő

Almás habos sütemény

Nem akartam sima almáspitét sütni, ezért bevettem magam a NO SALTY-ra, s kerestem valami mást. Ezt találtam:
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 3-4 evőkanál tej
A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • fahéj
  • 2 evőkanál gríz (búzadara)
A tetejére:
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanálnyi darált dió
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk. Tejet annyit teszünk, amennyi szükséges, hogy kemény, jól gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk, s tepsibe rakjuk.
Az almákat megmossuk, lereszeljük -lehet héjastul is-, kicsavarjuk a levét, összekeverjük a cukorral, ízlés szerinti mennyíségű fahéjjal, a grízzel. A tészta tetejére simítjuk, előmelegített sütőbe toljuk.
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ha a süti megsült, rásimítjuk a habot, a tetejére szórjuk a diót, s visszatoljuk a sütőbe - a hőfokot visszavehetjük- addig, míg a hab pirulni kezd.

Nagyjából betartottam az eredeti recept előírásait- de csak nagyjából. Picivel több lisztet tettem, de az én tepsimbe kell is, az almához pedig grízt tettem, mert valami kell, hogy feligya az almalevet, különben eláztatja a tésztát.
Finom lett, a hab a tetején különlegessé teszi. Úgy is el tudom képzelni, hogy még több tésztát gyúrok, s a hab tetejére reszelem egy részét, úgy sütni.

A hónap témája: az alma

Mifelénk a legelérhetőbb gyümölcs, minden évszakban. Jól tárolható, megfelelő helyen ( a mi pincénk nem ilyen) tavaszig eláll. Nem csoda, hogy olyan sokrétűen használjuk fel: legyen saláta, leves vagy főétel, desszert pedig számtalan féle készülhet belőle. De szeszes ital és üdítő, kompót, lekvár is lesz belőle. Aszalva is finom.
Meglepő, de a rózsafélék családjába tartozik.
Víztartalma 90%. Nem hiába mondja a régi közmondás, hogy naponta egy alma távol tartja az orvost, mert sokféle nyomelemet és vitamint tartalmaz: kálciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, A vitamint, B vitaminokat. C vitamint is tartalmaz, bár nem túl sokat, annak is nagy része közvetlenül a héj alatt búvik meg, úgyhogy, gyerekek, héjastól kell megenni az almát! A benne található pektinnek köszönhetően jó hatással van az emésztőrendszerre, segíti a méreganyagok távozását, csökkentheti a koleszterinszintet.
A nagyszüleim keretjében  sok almafa volt, némelyik jó öreg volt már, ezek mind sóváriak voltak. De volt jonatán, borízű, vajalma (ez nyári alma volt, azóta sem ettem ilyet), arany pármen. Ha most elmegyünk a gyümölcsösbe almát szedni, ilyen nevűeket találunk, hogy: Jonagold, Idared, Golden ( ez a kedvenc almám), London Pepin, Gloster, stb. Még véletlenül sem hallani a régi, igénytelenebb almafajtákról. De végülis csak alma legyen... s jó sok, hogy távol tartsa az orvost:-)

2011. március 10., csütörtök

Almás-habos finomság

Egy újabb almás recept, mely -többek között- a fonnyadó almakészlet apasztását célozta meg.
Hozzávalók:
  • 36-40 db szögletes keksz
  • 1 kg alma
  • 20 dkg cukor
  • 4 dl víz
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 2 evőkanál liszt
A tetejére:
  • 3 dl tejszín 
  • 2-3 evőkanál cukor 
  • 1 habfixáló
  • tortadara
Elkészítés: 
Egy szögletes tepsi alját kirakjuk keksszel.
Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, s két dl vízzel meg cukorral párolódni tesszük. Közben a lisztet, pudingot simára keverjük a maradék 2 dl vízben. Ha az alma puhára párolódott, hozzáadjuk a pudingot, s sűrűre főzzük. A kekszre simítjuk, s befedjük egy újabb réteg keksszel.
A tejszínt keményre verjük,  hozzáadjuk a cukrot valamint a habfixálót, miközben tovább verjük.
A kekszre kenjük, hullámosra igazítjuk, csokidarával szórjuk be.
 Az ősszel a szomszédasszony hozott át valami habos almacsodát, s a férjemnek nagyon ízlett. No ha ízlik neki, készítek én is, gondoltam. Volt egy hasonló receptem, aminek csokimáz van a tetején. De a férjuram meg is jegyezte, hogy a szomszédasszonyé jobb volt. Mindjárt színre lépett az egóm, s nem nyugodtam addig, míg túl nem tettem rajta. Vagy csak le akart már rázni a párom, azért mondta, hogy ez jobb:-)
Most nem recept után készült, csak úgy hasraütésszerűen. Úgy látszik, az ösztöneimre kell inkább hallgatnom, mint a receptekre.

Almás búbos

Az ősszel a közeli gyümölcsösben bevásároltunk almából. Sajnos a mi pincénkben nem áll, igencsak fonnyadnak szegénykék, ezért igyekszem felhasználni, mielőtt teljesen tönkremennének.
Hozzávalók:
  • 8 darab alma
  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
A tálaláshoz: fahéjas porcukor
A sütéshez: olaj

Elkészítés: 
Az almákat megmossuk, kb. 6-8 mm vastag karikákra vágjuk, magházukat kikanyarítjuk.
A lisztből tojásokból, sóból, cukorból tésztát keverünk annyi tej hozzáadásával,  hogy a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát kapjunk.
Az almakarikákat belemártjuk a masszába, s forró olajban mindkét felét kisütjük.
Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk be.

2011. március 7., hétfő

Tavaszodik!

Szombaton a napsütés hatására a régóta előbújt krókuszaim megmutatták magukat. Naponta lestem, mikor virágzanak már, hisz a kis bimbók ott csücsültek már a levelek között legalább egy hónapja. De vártak valamire, s amint megérezték a tavaszi nap melegét, megmutatták színeiket. Naponta végigjárom őket, s próbálom követni a példájukat. Csak nálam lassabban megy, bár már a napok hosszabbodása is jobb kedvre serkent.
S ha már virág, legyen nőnap is: minden nőnek, kicsinek és nagynak (s hogy meg ne sértődjenek, minden férfinak is) boldog nőnapot kívánok!

Tejkaramella

A karamella a kedvenc édességem, vagyis inkább egyik kedvenc, mert nem nagyon vagyok válogatós, ha édességről van szó. Évekkel ezelőtt találtam egy karamellareceptet, ami ... hát elég ragacsos lett a végeredmény  El is ment tőle a kedvem, de nemrég egy újabb receptnek nem bírtam ellenállni, gondoltam, legfeljebb megint kiskanállal esszük meg. De ezúttal egy , a boltihoz színben, ízben s állagban nagyon hasonlító édességet sikerült készítenem. A recept eredete pedig egy régi Tina Extra .
Hozzávalók:
  • 50 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 3 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat lábasba öntjük, s alacsony hőfokon főzni kezdjük. Időnként megkeverjük. Addig főzzük, míg világosbarna színű lesz, s sűrűsödni kezd. Ekkor olajjal vékonyan kikent edénybe töltjük, s hagyjuk megszilárdulni.

 Leírni hamar sikerült, de az elkészítéshez jóval több idő szükséges. Nem néztem az órát, de 40-45 percet biztosan főztem, s gyakran kavargattam. A képen látható mennyiség kétszerese lett belőle, de mivel nagyon édes, nem is lehet túl sokat enni belőle. A lányom pont ma kérdezte, mikor készítünk megint karamellát, úgyhogy nem fogom megúszni a napokban a háromnegyed órás kavargatást:-)

2011. március 6., vasárnap

Gasztroblogmánia

Azon vettem észre magam, hogy képes vagyok éjfélig a számítógép előtt ülve blogokat böngészni. Kicsit elment a kedvem a saját blogomtól, mert annyira eredeti, szépen elkészített, ötletesen fotózott ételekkel találkoztam, nem is beszélve a sok idegen nevű sütiről, hogy az enyéim elbújhatnak mellettük. De aztán eldöntöttem, én maradok a saját stílusomnál, a hagyományos receptjeimnél, vagy a magam alkotta, többnyire hétköznapi hozzávalókból készült  sütiknél. Amúgy is hagyományokat kedvelő, azok kiveszését sajnáló, magyarságához ragaszkodó s annak szellemében élő ember vagyok. Persze, nyitott vagyok, más népek konyhája is érdekel, ki is próbálom őket, főleg az olasz áll közel hozzám, de akkor is a magyar, az erdélyi a legjobb.
No de nem ide akartam kilyukadni, hanem kiakadtam saját magamon. Igyekszem elkerülni, hogy bármi is túlságosan magával ragadjon, mert akkor csak az körül forognak a gondolataim. Anyaként, feleségként  meg ezt nem lehet megengedni. Ilyen volt az olvasás is, ha nekifogtam egy könyvnek, míg ki nem olvastam, mást alig csináltam. Így ritkábban olvasok. Ez lesz a blogozás sorsa is. Marad a NO SALTY, meg néhány számomra szimpatikus blog, a többit mellőzöm. Meg persze a sajátom:-)

Csöröge

Mikor tanácstalan voltam a konyhában, felhívtam Anyukát. Főleg nyaranta, a befőzések idején, no meg sütiügyben is gyakran kikértem a tanácsát. S mivel mindig elérhető volt a tanácsadó, eszembe se jutott nemhogy lejegyezni, de meg sem jegyezni ezeket a recepteket. Ki gondolta, hogy még legalább 20 évig nem lesz közöttünk, s adja át továbbra is a tudását...
Az egyik recept, amit még meg sem kérdeztem, mert Ő gyakran sütötte, mint Apukánk egyik kedvencét, a csöröge volt. A napokban eszembe jutott, hogy jó lenne sütni. Elővettem számtalan szakácskönyvet, az internetet is segítségül hívtam, de egyik sem tűnt az Ő receptjének. Ezért improvizáltam. Amire emlékeztem, hogy került bele, mindent összekevertem, meg amit olvastam a szakácskönyvekben, azt is felhasználtam, no meg az  "alkosseredetit"-jellemem is szerepet játszott a recept megszületésében. S mivel jó lett a végeredmény, kimondottan finom, le is jegyeztem a hozzávalókat. Itt is közzéteszem.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 85 dkg liszt
  • 1 kiskanál só 
  • 20 dkg margarin
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojás sárgája
  • 1 tojás
  • fél citrom lereszelt héja
A beszóráshoz:
  • 10 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
A sütéshez:
  • 6 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
A lisztet összevegyítjük a sóval. A margarint mikróban megolvasztjuk, elmorzsoljuk a liszttel.
A tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, s felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, belerakjuk a tejfölt, tojássárgákat, az egész tojást, citromhéjat, ráöntjük az élesztős-cukros tejet, s megdagasztjuk. Rugalmas tésztát kapunk.
Megkelesztjük, kb. 1 óra alatt.
Ha legalább duplájára kelt,  lisztezett deszkára borítjuk, nem túl vékonyra (kb. 1 cm vastagra) kinyújtjuk. Derelyemetszővel az egészet ferdén 5-6 cm közű csíkokra vágjuk, majd ellenkező irányban szintén ferdén csíkozzuk. Rombuszokat kapunk. Ezek közepét hosszában kicsit bevágjuk. Az így keletkezett résen a rombuszok egyik sarkát áthúzzuk.
Olajat forrósítunk, s megsütjük benne a csörögék mindkét felét.
A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukrokkal, s sütés után beszórjuk vele a csörögéket.
Lekvárral is ehetjük, vagy mogyorókrémmel, ízlés kérdése.
Nagyon kiadós, két tál tele lett belőle. De mind elfogyott. Nemhiába vannak a recepteskönyvekben 30 dkg-nyi lisztből készült receptek.

2011. március 4., péntek

Kókuszcsiga

Diós tekercset szoktunk sütni, de kókusszal még nem próbáltam, pedig szeretem a kókuszt. Mikor megtaláltam ezt a receptet, ki is próbáltam.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 25 dkg margarin
  • 12 dkg cukor
  • 50 dkg liszt
  • csipet só 
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 csomag szalakáli
A töltelékhez:
  • 30 dkg kókuszreszelék
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojásfehérje
A tésztához való lisztet, csipet sót elmorzsoljuk a margarinnal, a szalakálit feloldjuk a tejben. A hozzávalókat összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk. Letakarva rövid ideig pihentetjük.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, s tovább verjük. Ha már kemény, fényes habunk van, hozzákeverjük a kókuszt is.
A tésztákat egyenként vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, elosztjuk rajtuk a kókusztölteléket, feltekerjük, mint a kalácsot. Szeletekre vágjuk, tepsibe tesszük, pirulásig sütjük.

Tavaly nyáron nyaralni vittünk ilyen sütit, mivel sokáig eláll. El is állt, mert rajtam kívül nem sokan rajonganak a kókuszért a családban. Pedig jó néhány finom kókuszos receptem van.

2011. március 2., szerda

Sajtos perec

Régen-régen a nővéremmel néhányszor elbíbelődtünk e perec sütésével. Elég időigényes munka, egyenként kivágni a pereckéket, majd kipiszkálni a formából, mert lisztezés ide vagy oda, bele-beleragad. Az elfogyasztásához viszont nem kell annyi idő, mert a végeredmény egy kellemesen sós, ropogós rágcsálnivaló.
Én azóta nem is sütöttem ilyet, mert se formám, se receptem nem volt hozzá, meg nem is hiányoltam a vele való foglalatosságot. De nemrég kedvenc "gasztrós" honlapomon, a NO SALTY -n rábukkantam a receptre, s talán pont ezért akadt meg a szemem vásárlás közben a pereckivágó formán. Aztán lett süti is.

 Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg reszelt sajt +10 dkg a beszóráshoz
  •  25 dkg margarin
  • 2 tojássárgája 
  • 325 g tejföl
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
 Elkészítés:
A liszben elvegyítjük a sót, a szódabikarbónát, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A többi hozzávalóval (tejfölből annyit tegyünk, hogy megfelelő állagú legyen) kemény tésztát gyúrunk.
Legalább fél órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtjuk. A reszelt sajtot a tetejére szórjuk, jól belenyomkodjuk. Kivágjuk a pereckéket, előmelegített sütőben világosra sütjük.

3 tepsi lett tele. A hulladéknál már elfogyott a türelmem, ezért nyújtás után megszórtam napraforgómaggal, s derelyemetszővel rudacskákat vágtam belőle, így sütöttem ki őket. Egycsapásra lett kétféle sós sütim:-)
 Az eredeti recepthez képest csak az arányokon változtattam. Többet akartam sütni. Sikerült is, nagy halom lett belőle.

2011. március 1., kedd

Tiramisu szelet

Az ünnepek alatt tiramisulázban égett a család. Mindenki azt készített, a keresztlányunk anyukája, a nővérem... Én sem úsztam meg, a férjem szülinapjára kikövetelték a gyerekek. El is készítettem, torta helyett, arra ugyanis nem volt kedvem, hisz tele voltunk aggodalommal Anyukánk miatt. Akkor még köztünk volt...
Szóval, tiramisu volt a férjem szülinapi tortája, de elfogyott, melőtt lefényképezhettem volna. Ezért most nem az következik, hanem egy később, tiramisu ízű pudingporral készült sütemény.
Hozzávalók:
A piskótához:
  • 7 tojás
  • 7 kanál cukor
  • 7 kanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csipet só
A krémhez:
  • 2 csomag tiramisu ízű 
  • 6 dl tej
  • 1 csomag margarin (25 dkg)
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1,5 dl erős feketekávé
  • 2 evőkanál rumaroma
A beszóráshoz:
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
Elkészítés:
A 6 dl tejben megfőzzük a pudingokat. Fóliát teszünk a tetejére, rányomkodjuk a pudingra (így nem fog bebőrözni), s hideg helyre tesszük.
Előbb a piskótát készítjük el: a tojások sárgáját és fehérjét külön tálba tesszük. A sárgáját 4 evőkanál cukorral és a sütőporral fehéredésig keverjük. A fehérjét csipet sóval felverjük, majd a maradék 3 kanál cukorral tovább verjük, míg nem folyik le a habverőről. A sárgájához adjuk, s kanalanként hozzákeverjük a lisztet, óvatos mozdulatokkal. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, s előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krém következik: a puha margarint elkeverjük a cukorral, s kanalanként hozzáadjuk a közben kihűlt pudingot.
A piskótát vízszintesen ketté vágjuk. A krém harmadát az alsó lapra kenjük. A babapiskótákat megmártjuk a kávé és rumaroma keverékében, a krémre rakosgatjuk, egymás mellé, kissé bele is nyomkodjuk. Rákenjük a krém újabb egyharmadát. Befedjük a másik piskótalappal, a maradék krémet a tetejére kenjük, s beszórjuk a kakaóval. Úgy tudjuk egyenletesen beszórni, ha a kakaót egy szűrőbe tesszük, s lassan beszitáljuk.