Fele töltelékbe kaprot is tettem, ezek voltak a kapósabbak, az egészbe kerülhetett volna. De Férjem nem egy kaporrajongó. De lassan az lesz:-)
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 nagy evőkanál zsír
- 2 kiskanál só
- 3 dl tej
- 3-4 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 3 dl tejföl
- 2 kicsi tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg reszelt sajt
- csapott kiskanál só
- 10 dkg natúr krémsajt
- 1 evőkanál tejföl
- evőkanálnyi vágott kapor
Lekenni:
- 1 tojássárga
- 1 evőkanál tej
- csipet só
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztben elvegyítettem a sót, elmorzsoltam benne a zsírt. Hozzáadtam a tojást, szoba-hőmérsékletű tejfölt, élesztős tejet. Megdagasztottam. A tészta inkább kemény legyen, ha mégsem, még kerülhet bele kevés liszt.
Pici liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
Míg kelt, elkészítettem a tölteléket. A túrót villával összetörtem, a többi hozzávalóval elkevertem. Felébe kaprot tettem.
A megkelt tésztát két részletben enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, a legnagyobb pogácsaszaggatóval korongokat vágtam ki. Kosárkaformákba, muffintepsibe nyomogattam úgy, hogy egész a peremig érjen a tészta. Nem kentem ki, zsíros tészta lévén, reméltem, nem ragad bele. Nem is ragadt oda, csak ahol a töltelék érintkezett a formával. Mindegyik kosárkába egy púpos kiskanál tölteléket tettem. A lehullott tésztarészekből kis csillagokat vágtam ki, mindegyik sütire raktam egyet.
A tojássárgát elkevertem a tejjel és sóval, ecsettel lekentem a csillagokat.
180 fokra előmelegített sütőben kisütöttem. Addig sültek, míg a csillag a tetején szépen megpirult.
Azt reméltem, hogy a kis formák a tetején sülés közben besüllyednek a töltelékbe. De nem így történt, még inkább kiemelkedtek. Hát akkor így ettük meg őket. Az utolsókra nem is került dísz, már untam, túl szerettem volna lenni rajta. Tehát anélkül is készülhet, s fele adag is bőven elég egy bevetésnek.
Nagyon szepek! En nem eszek semi fele torot de azert ide jotem lasam milyen szep kasarakat csinaltal :). Puszi
VálaszTörlésTimea, nagyon kedves vagy! Azért meglepő, hogy nem szereted a túrót. De biztos, mindenkinek van olyan, amit nem szeret:-)
TörlésNa sós kosárkát még nem ettem, most nagyon jó ötletet adtál:) Meg vannak még anyukám kosárka formái, még sosem használtam, de régen szerettem segédkezni ebben. Egyébként tényleg gyönyörűek:)
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm! Örülök, hogy tetszik az ötlet! Egy régi Príma Konyhában láttam hasonlót, onnan az ötlet, de a recept saját.
TörlésNagyon csábítóan néznek ki a kosárkáid...és biztos vagyok benne, hogy nagyon finomak is voltak!! Ügyes voltál, ismét!! :)
VálaszTörlésMarika, nagyon köszönöm! Persze, hogy finomak voltak, főleg a kaprosak.
TörlésNagyon guszták, szépre sikerültek, jó ötlet volt a csillag a tetejére. Finomak lehettek a sok túrótól, sajttól. A kapros dolgokat mi is nagyon szeretjük, tegnap nálunk kapros-ordás palacsinta volt vacsorára, még az Erdélyből hozott ordából. A a palacsintákat a férjem sütötte, úgyhogy én már a terített asztalhoz ülhettem :)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! A kapros-ordás palacsinta biztos, édes volt. Én még édesen nem kóstoltam kapros tölteléket, pedig régóta tervbe van véve. Azt én sem bánnám, ha Férjem sütné a palacsintát, mert én nem szeretem sütni. De Anyósom szokott sütni nekünk is:-)
TörlésEzt a sütit én gyakran sütöm, bár utoljára fél éve csináltam (annyi recept van már:)). Nagyon szeretjük, főleg a férjem kedvence. A receptem hasonló nagyon, de nem ugyanaz (szerintem a blogon is fent van úgy rémlik:).
VálaszTörlésNagyon szépek lettek a Te kosárkáid, és szerintem is csuda jó ötlet a tetejére azok a kis minták! Feldobja. :P
Gabriella, valóban annyi a recept, hogy ha minden nap mást sütök is ezer év kéne, hogy a végére érjek:-) Ezt nem már létező recept alapján készítettem, hanem az otthon talált ebből-abból dobtam össze. Persze ötletadó volt, a Príma Konyha egy régebbi száma.
TörlésNagyon szépek, még így kiemelkedve is! :))) Jó a vendégeknek, nem elég, hogy süthetek szalonnát nagyon szeretem azt is. :D, hanem még ilyen finomsággal is vártad őket! :)
VálaszTörlésCsilla, igyekszem kényeztetni a vendégeket:-) A szalonnasütés nagy élvezetet okoz a gyerekek számára, de én is szeretem, ha valaki más megsüti nekem:-)
TörlésEzek is nagyon megtetszettek, csak nincsenek ilyen kosárkáim, muszály lesz beszerezzek párat:)
VálaszTörlésDrága Gerdi, nekem direkt a díszek tetszenek a tetején, olyan kis mutatós! Na meg persze nagyon finom is lehet, szeretem a kapor-túró verziót! :)
VálaszTörlés