Házi sajt

Tulajdonképpen Marika házi sajtja adta meg az utolsó löketet:-) Eddig csak irigykedve néztem a különböző ízesítésű, kecsketejből készült házi sajtokat. Azt gondoltam, ez az ördöngös dolog nekem úgysem menne. Az eszembe sem jutott, hogy tehéntejből is készíthetek, pedig hosszú ideje helyünkbe hozzánk hetente kétszer a házi tejet. Látva Marika sikerét, tettem egy próbát. Csak két literből. Aztán újabb házitejforrásra akadva már 4 literből készült. Legutóbb ötből. Ezután két hetente az eddigi adagon felül még öt liter tejet kértünk, s kísérletezek kedvemre:-)
Mivel a kisboltban, ahol vásárolni szoktam, nem volt natúr joghurt, amivel készült Marika sajtja, ecettel próbálkoztam. Ezzel a módszerrel több fele találkoztam, miután alaposabban utánaolvastam a témának. Még Anyósomnak is ilyen házi sajt receptje van.
Ilyen lett az első:

Ennyi lett a 2 l tejből. Nem lett sok, de kóstolónak elég volt, no meg arra, hogy meggyőzzön, igenis érdemes vele foglalkozni.
A második alkalommal ízesítettem oregánóval. Mivel ezúttal sem volt natúr joghurt a boltban (talán le kéne váltsam, de ez van legközelebb hozzánk), kefirt vettem, de ennek esze ágában sem volt összekapni kellően a tejet, ezért újra csak ecet került bele.

Végül az utolsó, ehhez már receptet is írok:

Hozzávalók:

  • 5 l házi tej
  • 25 g só
  • 70 ml 20%-os ecet + fél dl víz
  • 1 kiskanál egész köménymag (vagy zöldfűszerek, fokhagyma, ...)
Így készült:
A tejet a sóval és a köménymaggal feltettem főni. Mikor felfőtt, kavargatva hagytam még főni 1-2 percig, de igencsak ki akart volna futni. Már ekkor összekapódott kissé a tej, apró túródarabok voltak benne. Elzártam alatta a lángot, s azonnal beleöntöttem a vízzel hígított ecetet. Egyből kivált a savó, s nagy darabokba állt össze a jövendőbeli sajt.
Egy szűrőt csak erre használt ritka szövésű konyhakendővel (vagy gézzel, de nekem ez nem volt) kibéleltem, belemertem az összement tejet. Kissé lenyomkodtam, s hagytam lecsepegni. Nem sokáig, úgy egy órát. Ekkor tányérra tettem a sajtot, s már kóstoltuk is, bár még kissé meleg volt. 
Nem tudom, meddig áll el, az utolsóból még van egy darabka a hűtőben, s semmi baja. 5 napja készült.
Valószínűleg jó lenne egy csak erre használt edényben főzni, mert én leveses fazékban főztem fel a tejet, s oda is égett az aljához. Ici-picit érzett is rajta, de lehet, csak én éreztem, mert tudtam, hogy odaégett. No majd befogok egy új edényt csak erre a célra. 
Az 5 liter tejből készült sajtot megmértem, pontosan 742 g lett belőle. Hogy megéri-e készíteni? A tej 900 Ft-ba került. A jó minőségű sajtok meg ennél jóval drágábban vásárolhatók meg. Az sem elhanyagolható, hogy tudom, mi van benne. Meg persze finom. Nem lett túl sós, de amúgy sem főzök sósan. Persze lehet emelni a sóadagot ízlés szerint.
A savóból tettem el kenyérsütésre, a többit kiöntöttem. Pedig sajnáltam, de nem tudtam, mit kezdhetnék vele.


26 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon fincsi lehet! :P :P

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes‼ Ahogy mondod, legalább tudod, h mi van benne. Én is szoktam készíteni néha, ha van több házi tejem és nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda, köszönöm! Érdemes készíteni, a házi az házi:-)

      Törlés
  3. Ejha, én még nem próbáltam, de nagyon tetszik! A Párom szüleitől szoktunk kecskesajtot kapni, és a házi tényleg jobb mint a bolti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, köszönöm! Szeretném egyszer kipróbálni kecsketejből is, az biztos egész más!

      Törlés
  4. Nagyon régen készítettem sajtot, még a sajtínséges időkben! Gondolom, csak a meleg időjárás miatt fogyott lassabban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, Anyukám is készített régen, de nem leltem rá a receptjére. Én most kezdtem el próbálkozni.
      Azért fogyott lassabban, mert fiúk nélkül voltunk a héten, kettesben a Leányzóval:-)

      Törlés
  5. Nagyon ügyes vagy! Örülök, hogy meghoztam hozzá a kedved!!!
    Én azóta nem készítettem, de....muszáj lesz!:))...és kipróbálom az ecetes verziót, mert nagyon tetszik!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Marika! Én meg a joghurtosat szeretném legközelebb tesztelni!

      Törlés
  6. Több helyen láttam én is, előbb-utóbb kedvet kapok hozzá, bár gondolkodnom kellene, honnan szerzek be megbízható házi tejet. Nagyon guszták a sajtok, legjobban a köményes jön be! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm!
      Mi egy kis faluban lakunk, ahol 2-3 család tart tehenet, s ők ellátják a falu egy részét házi tejjel. De a környéken Nagymaroson, Vácon is, a piac mellett árulják a friss házi tejet. Tifelétek nem tudhatom, mi a helyzet, hisz nem erre van...

      Törlés
  7. Nagyon jó lett, már próbáltam én is az ecetes verziót is, az is finom lett. A savót műanyag dobozokban le is fagyaszthatod, 2-3 decis adagokan, ha rendszeresen sütsz kenyeret, péksütit, akkor nagyon jó. Én így szoktam és nagyon bevált, meg állítólag a növények is szeretik, persze csak a natúr savót:)Máginál is sokféle sajt recept van,a szeretetrehangoltan blogon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm a tanácsokat! Rendszeresen sütök házi kenyeret, utóbbi időben géppel, és szoktam is tenni savót bele, ha éppen van. De lefagyasztani nem jutott eszembe. Eztán nem öntöm ki:-)
      Mágihoz is be fogok nézni, köszönöm!

      Törlés
  8. Nagyon guszták és finom lehet ! Nekem is terve van véve hogy kipróbálom , de már mióta csak halogatom. Egyszer majd csak megcsinálom ?:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm! Érdemes kipróbálni, igazán finom. A terezésben-halogatásban én is mester vagyok:-)

      Törlés
  9. Nagyon szép a sajtod! Én ecettel csak akkor csináltam, ha tehéntúrót akartam nyerni belőle. Szoktam készíteni tejoltóval, nem tudom, ha nálam láttad. A savót sütni használom én is, a növényekre is jó. Nem kell elönteni.
    Én úgy szoktam, hogy ne kapja oda az alját mikor felfőzöm, hogy tejfőzőbe főzöm fel, majd átöntöm egy nagyobb lábosba:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, láttam ám a Te sajtodat is:-) Nem tudom, hogy itt lehet-e kapni oltót, de ha megyünk haza, megpróbálok venni.
      Kenyérhez szoktam savót tenni, de virágokra még nem öntöttem, de ha megint sok lesz, kapnak belőle.
      Köszönöm Neked is a tanácsokat!

      Törlés
  10. Tényleg nagyon szépek. De megkóstolnám! Érzem a számban a házi sajt ízét és örömmel gondolok arra, hogy néhány hét mulva talán ehetek is otthon valami hasonlót!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm! Finom házi juhsajtot mindig igyekszünk venni, mikor otthon járunk. Az ám a finom! Ez valamivel tömörebb, másabb ízű.

      Törlés
  11. Nagyon ügyes vagy, szépek lettek a sajtjaid! Gondolom, gyorsan fogynak, mert nagyon finomnak néznek ki. Egy-kétszer én is csináltam házi sajtot, de annak túró az alapanyaga, az is finom lett. Sokáig keringett a recept az interneten, aztán én is megpróbálkoztam vele.
    A tieid nagyon tetszenek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm! Valóban finom, egész más, mint a bolti.
      Nekem is van egy túrós receptem, azt még nem próbáltam, de tervezem.

      Törlés
  12. Nagyon jól néznek ki a sajtok és teljesen fel is csigáztál velük! Nekünk hetente 3x hoznak házi tejet, de lehet többet is kérni. Ki fogom próbálni! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teller-cake, köszönöm! Örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet! Egy próbát megér, aztán lehet, nálad sem lesz megállj:-)

      Törlés
  13. Ez is nagyon jó lehet, de a sütijeid.., azok is nagyon tetszenek+

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...