Bodzaüdítő

Kedden arra jöttem haza, hogy udvarunkon nagy a nyüzsgés: Leányzóm három barátnőjével nagy munkában van. Megnéztem közelebbről, mit is csinálnak. Két kisvederbe kézzel-lábbal meg bottal kavargatnak, egyikben bodzavirág, másikban akácvirág, meg citromcafatkák, s, mint kiderült, cukor is van benne. Közben le-lenyalogatták az ujjukat, s nem győzték dicsérni, mennyire finom. S mikor már tovább nem lehetett fokozni a finomítást, kértek egy szűrőt. Arra készültek, hogy megisszák, de mikor megláttam a színét -mintha sarat is kevertek volna bele- , megtiltottam nekik, szerintem a kóstolás során a napi baciadagjuk bőven bekerült a szervezetükbe. Ezért biciklire pattantunk, az utca végén nagy adag bodzavirágot szedtünk, s gyorsan készítettem nekik biztonsággal iható üdítőt.
Tegnap már második fazékkal készült:
Hozzávalók:
  • 12 l víz
  • 1 kg cukor
  • 1 mokkáskanál citromsav
  • 2-3 citrom
  • nagy csokor bodzavirágzat (10-15 virág)
A cukorból 15 dkg-nyit karamellizálunk, s 1-2 dl vízzel elfőzünk. A többi cukrot a vízzel és a citromsavval felfőzzük. Ha felfőtt, levesszük a tűzről, s beletesszük a megmosott bodzavirágokat s belekarikázzuk a citromot. Ha mag van benne, kipiszkáljuk, mert keserű lesz tőle az udítő. Másnapig pihentetjük, akkor leszűrjük, s hűtőben tartjuk. Kb. egy hétig eláll.

Anyukám így készítette a bodzát, s én is így szoktam. Szezonban sokat iszunk belőle, de szárított virágból is finom. Szárítok is belőle jó sokat, teának is jó.
A cukor mennyisége ízlés szerint növelhető, de inkább csökkenthető. Több citrommal meg a citromsav kiváltható. Van, aki talán élesztőt tesz hozzá, hogy "csípős" legyen. De én így szeretem.
Persze, ahány ház, annyi szokás.
A lányok üdítőkészítő szenvedélyének nem lett vége. El is akarták adni. Persze, nem amit ők készítettek, hanem  "biztonságos" készítménnyel álltak ki az út szélére a ház elé: a szomszéd kisfiú anyukája teát főzött, én pedig bodzaüdítőt adtam nekik árusítani. Azt hittem, csak szórakozni lesz jó az egész, de akadt vásárlójuk! Olyan is volt, hogy kifizette nekik a teát, s azt mondta, visszajön érte, de nem jött:-) De a szomszédok ittak egy-egy pohárral, a tegnap a limonádéjuk volt nagyon kapós.
Vásárlóra várva
 No de minden csoda 3 napig tart...
De legalább jól szórakoztunk látva lelkesedésüket, buzgalmukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...