Hozzávalók:
- 40 dkg rétesliszt
- 45 dkg fehér búzaliszt
- 3 dkg élesztő
- 4 dl langyos tej
- 20 dkg margarin
- 2 tojás
- 10 g szalalkáli
- 1 mokkáskanál só
- 4 evőkanál porcukor
- 1 citrom lereszelt héja és felének a leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- a tetejére 5 dkg olvaszotott margarin és 4-5 evőkanál kristálycukor
A langyos tejben elkeverünk egy kanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszteket összevegyítjük a sóval, a többi cukorral, s elmorzsoljuk benne a margarint. A közepébe készített mélyedésbe beleütjük a tojást, belereszeljük a citromhéjat, felének a levét is belecsavarjuk, a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, végül az élesztős tejet és a szalalkálit. Keményebb tésztát dagasztunk belőle.
Kb. fél órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagra nyújtjuk. A megolvasztott margarint rákenjük, erre szórjuk a cukrot úgy, hogy mindenhova jusson. Kb. 20 cm hosszú és 1,5 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát. Kettesével összefogjuk a tésztacsíkokat, összesodorjuk, majd bököt (csomót) kötünk rá. A középen áthúzott véget kívülről aládugjuk. (Gyakorlással menni fog, az elsők nekem elég bénák lettek, de aztán egyre szebbek.) Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a sütiket, s rövid pihentetés után előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Szándékosan írtam bököt, ez egy erdélyi tájszó. Eszembe sem jutott, hogy itt nem ismerik ezt a szót, míg egy gyerek meg nem kérdezte, mi az a bök. Nos, mi nem csomót, hanem bököt kötünk. Furcsán hangzik? Pedig ez is magyar szó. Szókincsbővítésnek megteszi...
Erről eszembe jutott egy eset: nővéremék Parajdon nyaraltak, s aprócska fiúkat a vendéglátók gyerekei elvitték pityókát szedni. A gyerek, mikor hazaért, azt mesélte a szüleinek, hogy azt mondták, pityókát szednek, de az olyan volt, mint a krumpli. Nos, az is volt.
Imádom!!!! :)
VálaszTörlés